Cuma, Nisan 19, 2024

Samsung Galaxy Note 7 Patlamalarının Arkasından Apple Çıktı İddiası

Paylaş

silkroad gaminggentr

Samsung Galaxy Note 7 patlamaları bir ev, bir araba ve bir otel odası yakabilecek düzeye geldikten sonra Samsung ekibi cihazları geri çekme kararı aldığını açıklamıştı. SDI batarya kullanılan Note 7‘lerin neden patladığı araştırılırken işin arkasından Apple çıktı.

“Patlamaların Sorumlusu Apple”

Hatırlayacak olursanız Samsung ekibi Apple lansmanından önce hareket ederek telefonunu duyurmuş ve dünya genelinde iyi bir satış rakamı yakalamıştı. Fakat batarya sorunu patlak verdikten sonra işler hiç iyi gitmemiş ve bir skandala imza atmıştı. Bir üretici firmanın isteyebileceği en son şey Samsung‘un başına gelmişti. Şimdi ise dünya genelinde satılan 2,5 milyon cihaz geri çağırılarak kullanıcıların gözünde büyük bir değer kaybetti.

Geçtiğimiz hafta Samsung‘un ABD sorumlusu ve COO’su olan Tim Baxter özür dileyerek durumu özetleyici bir açıklama yapmıştı. Fakat bu durumda herkesin aklında tek bir soru vardı: “Note 7 piyasaya çıkmadan önce hata tespit edilmeden mi satışa sunuldu ?” Bloomberg tarafından yapılan habere göre bu işin tek sorumlusu Apple firması. Fakat hemen aklınıza Apple’ın gizli ajanlarının firmaya sızarak yaptığı komplo uygulaması gelmesin.

❱ İşin aslı şu; Samsung elinde bulunan büyük bir kozu kullanmak için Apple’dan önce harekete geçti. Ancak Samsung bu önceliği rakibi yıkmak ve önüne geçmek için aceleye getirerek her şeyi berbat etmesi ile başladı. Bu yılın hemen başında Güney Koreli şirketin yöneticileri, yeni nesil iPhone cihazlarda büyük değişikliklerin olmayacağını ve tasarımsal anlamda ufak dokunuşların olacağını söylemişti. Samsung‘da bu bilgiyi alarak rakibin önüne geçmek için doğan potansiyeli Galaxy Note 7 ile kapatayım derken eline yüzüne bulaştırdı ve hızlı bir çöküşe geçti. Bloomberg burada Apple’ı suçlamış ama bence suçlu Samsung ve beceriksizliği.

galaxy-note-7-su
“Tutsaydı Lider Samsung’du”

Samsung eline geçen bu büyük fırsatı avantaja çevirmek için hareket etse de, akıllı telefon pazarındaki kullanıcıları Note 7 ile kendine çekebilmek için büyük bir artı elde etmişti. Sürekli olarak tedarikçilerini sıkıştıran Samsung, işleri aceleye getirerek fabrikasyon süreçlerini de hızlandırdı. Ardından çalışanlar sürekli mesaiye kalarak Galaxy Note 7‘leri yetiştirebilmek için adeta yarışa geçti.

Normalde bir akıllı telefon üretilirken 1 ay belirlenen kişilere gönderim sağlanarak test edilmesi ve telefonda sorun olup olmadığı konusunda müşterilerden bilgi alarak hareket edilmesi sağlanırdı. Fakat Note 7 üretiminde böyle bir imkan sağlanmadığı gibi, test edilen belki de bir kaç cihazda sorun yaşanmadığı için “bas geç kanka sorun yok” mantığı ile hareket ettiler. Bu da Samsung’u uçuruma sürükledi.

Kısacası firma, yeni amiral gemisini yüzüne gözüne bulaştırarak piyasadan geri çekme kararı aldı.

note_7_patlama-2
Samsung Lider Yoksunluğu Çekiyor

Samsung firmasının tepesinde hem elektronik hem de diğer platformları yöneten CEO’su olan Lee Kun-Hee bulunuyordu. Fakat 2014 yılında geçirmiş olduğu kalp krizinden sonra şirkete tekrar dönememe kararı alarak yerine varisi olan oğlu Jay Y. Lee getirilmişti. Ancak babasının yerine bakmaya başlayan Lee, babasının boşluğunu dolduramadığı için Kore kültürü bu durumu pek hoş karşılamıyor.

Sonuç olarak kriz patlak verdikten sonra net bir açıklama yapacak kimse olmadı ve sorumluluk da kimse tarafından üstlenilmedi. Bu da durumun daha fazla patlamasına neden oldu.

iphone-7-galaxy-note-7
2014’te Samsung iPhone’u Geçmişti

iPhone 6 Plus duyurulduktan sonra Samsung harekete geçerek yeni Galaxy Note serisini tanıtma kararı almış ve Samsung mühendislerine baskı yaparak pazara yetiştirmesi istenmişti. Bu şekilde Apple firmasının önüne geçerek büyük bir başarı elde etmişti. Aynı durumu tekrar etmek isteyen Güney Koreli şirket tatnıtımı geçen seneye göre 10 gün daha öne çekerek üretim sürecini adeta baskı altına aldı. Üretim süreci kısaldıktan sonra firma büyük bir hata yaptığının farkında olmasına rağmen “acelecilik” mantığı ile hareket ettiği için kendi kuyusunu kazmış oldu.

Her ne kadar dış kaynaklar Apple‘ı suçlasalar da, ben sorumlunun sadece Samsung olduğunu düşünüyorum. Şuanda Galaxy Note 7‘lerde kullanılan SDI bataryalar yüzünden yaşanan sorun, yakın zamanda giderilecektir. Ancak tekrar kullanıcılar Samsung’u tercih eder mi orası bilinmez. Kısacası “kendi düşen ağlamaz be Samsung” diyerek yazımı sonlandırayım.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler