Cuma, Nisan 19, 2024

Sanal Gerçeklik Sayesinde Felçli Hastalar Yeniden Hissetmeye Başladı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Toplamda sekiz felçli hasta üzerinde gerçekleştirilen testlerde, beyinden kontrol edilebilen sanal gerçeklik ile birlikte robotik sistemler kullanılarak hastaların ayaklarını tekrardan hissedebilmeleri sağlandı.

On Yıldan Fazla Felçli Olan Hastaların Ayakları Hissetmeye Başladı

Amerika Birleşik Devletlerine bağlı Kuzey Carolina Duke Üniversitesi’nde görevli olan Miguel Nicolelis ve ekibi, beyninden hasar alarak uzun yıllardır ayakları tutmayan felçli hastalara umut oldular. Hastaların tümünün beynine sanal gerçeklik bağlayarak, ayak kontrolünü simule ettiler. Bu hastalar arasından beş kişi en az beş yıldır felçliyken, ikisi ise on yıldır felçliydi.

Gerçekleştirilen bir yıllık çalışmanın ardından 4 felçli hastadan olumlu sonuçlar alınmaya başlandı ve ayaklarını yeniden hissetmeye başladılar. Ayrıca beyinden gelen elektrik ile birlikte kas kontrolünü tekrar sağlamaya başladılar. Böylece tümüyle felçli halde olan hastalar kısmen felçli olarak tedavilerine devam ediyorlar. Ayrıca eğitim alanların daha iyi mesane ve bağırsak kontrollerinin bulunduğu ortaya çıktı. Bu şekilde kateter ve laksatif kullanımlarını azaltarak enfeksiyon kapma olasılıkları da minimuma indirilmiş oldu.

robotik-felcli-hastalar
Beyin Sinyalleri İle Cihazları Kontrol Ettiler

Hastanede tedavileri devam eden felçli hastalara robotik elbiseler giydirildi. Ardından günde iki saat olmak üzere beyin sinyalleri ile cihazları kontrol etmeye çalıştırdılar. Sanal gerçeklik gözlükleri burada devreye girerek hastalara “gerçek hissiyat” vererek yardımcı oldu. 11 non-invazif (kanlı olmayan) elektrotlu başlıkla beyin aktiviteleri sürekli kayıt altına alındı. Ardından çeşitli eğitimler verilerek, sanal ortamda suretlerini yönetmeleri sağlandı.

Sanal dünyada yürümeyi hayal ederek bu eğitimi aslında hastalara değil, hasta kişilerin beyinlerine veriliyordu. Çünkü asıl işlem beyinde bittiği gibi, alt uzuvlar sadece beyinden gelen sinyaller ve komutlar ile hareket ediyordu. Gerçekleştirilen 13 aylık eğitimler sonucunda, on yıldan fazladır felç olan bir kadın, ayaklarını hareket ettirmeyi başardı. Sinirlerini yeniden ateşlemek için sekiz kişi ile bu eğitim iki yıldan fazla süredir devam ediyor. Konu hakkında yayınlanan videoyu aşağıdan izleyebilirsiniz.

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler