Çarşamba, Nisan 24, 2024

Sapphire RX 6700 XT Nitro+ Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün Sapphire RX 6700 XT Nitro+ ekran kartı incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Tüm dünyada süren ekran kartı krizi elbette ülkemizde de kötü şekilde hissediliyor. Dolar kurunun yüksek olmasını yanında piyasada bulunan kıtlık, hem fiyatları yükseltmiş hem de ulaşılabilirliği azaltmış durumda. Yine firmalar, ürün üretimlerine devam ediyor ve bir yandan da ürünleri test edebilmek için bizlere iletiyorlar. Bugün de ofisimizde Sapphire RX 6700 XT Nitro+ modeli geldi ve bizler de sizler için kartı enine boyuna inceledik, buyurun detaylara.

Tasarım

Sapphire RX 6700 XT Nitro+,  alevlerin içerisinden çıkmış bir kutu ile geliyor. Kutunun üzerinde marka, model bilgilerinin yanında kartın öne çıkan teknik detayları görünüyor. Kutuyu açtığımızda ise kartın kendisi, çeşitli kullanım belgeleri ve kurulum diski ile karşılaşıyoruz.

sapphire nitroplus rx6700xt 003

Ekran kartı, son derece şık bir yapı ile geliyor. Hakim rengin siyah olduğu kartın detaylarında griye kaçan beyaz renk tercih edilmiş. Kartın ilk dikkat çeken detayı elbette ağır ve uzun yapısı. Sapphire RX 6700 XT Nitro+, 31 cm uzunluğa ve 12 santimi biraz geçen bir genişliğe sahip. Derinlik tarafında ise kasadan üç slotu işgal ediyor.

sapphire nitroplus rx6700xt 006

Kart, üç fanlı yapıya sahip. Eksen kanatlı tasarlanan fanlar, dönüş tarafında iki sağa bir sola mantığında çalışıyor. Bu sistem, neredeyse yeni nesil tüm kartlarda gördüğümüz fan dizilimi halini almış durumda. Fanların oluşturduğu hava birbirine çarpmıyor ve türbülansa engel olunuyor. Netice olarak daha tutarlı bir soğutma sağlanıyor. Öte yandan kartın arka kısmı son derece dikkat çekici görünüyor.

sapphire nitroplus rx6700xt 008

Bu alanı tamamen beyaz renk ile hazırlayan Sapphire; Radeon logosu, marka ve model logosu gibi ögeleri de bu alana işlemiş. Arka plakanın uç kısmında da dikkat çeken bir boşluk mevcut. Hava çıkışının daha iyi sağlanması için bırakılan bu boşluk, soğutmaya ekstra destek sunuyor.

sapphire nitroplus rx6700xt 009

Sapphire RX 6700 XT Nitro+, tasarım tarafında RGB aydınlatmalara da yer vermiş durumda. Üç alanda gördüğümüz aydınlatmalar, kenarda ve arka plakada konumlandırılmış. Kartın etrafına baktığımızda 8+6 pinlik bir bağlantı yuvası görmekteyiz. Ayrıca görüntü çıkışlarında üç adet DisplayPort ve bir adet HDMI yuvası görmekteyiz.

sapphire nitroplus rx6700xt 007

Son olarak kartın BIOS anahtarına da sahip olduğunu ekleyelim. Anahtar, kartın uç kısmında bulunuyor ve üç konumda farklı çalışma hali sunuyor.  Modlar; performans, sessiz ve yazılım güdümünde olarak belirlenmiş durumda. Anahtarı konuma göre ayarlayarak bu modları harici bir yazılıma gerek kalmadan kullanabilmeniz mümkün.

sapphire nitroplus rx6700xt 010

Teknik Detaylar ve Termal Tasarım

Sapphire RX 6700 XT Nitro+, AMD’nin en yeni RDNA2 mimarisini kullanıyor. Yeni mimari AMD’nin NVIDIA ile olan rekabetinde geciken RTX ışın izleme teknolojisi başta olmak üzere bir çok gelişmiş özelliği kullanıcılara sunuyor. Gerçek zamanlı ışın izleme, yapay zeka destekli çözünürlük ölçekleme, adapte kontrast ve keskinleştirme gibi özellikleri FidelityFX adı ile sunan AMD, rekabette dikkat çekici özelliklere sahip.

sapphire nitroplus rx6700xt 017

Ekran kartı da tüm bu mimari özelliklerin yanında donanım olarak da güçlü özellikler ile geliyor. En başta ekran kartı, 12GB GDDR6 video bellek kapasitesine sahip. 16 Gbps bağlantı hızına sahip olan kart, PCIe 4.0 teknolojisi ile de tam uyumlu çalışıyor. 2560 adet grafik çekirdeği, temelde 2548 MHz hızda çalışırken, Boost modunda bu hız 2622 MHz hızına yükseliyor. Ayrıca kart, 96 MB Infinity Cache ve 40 ışın hızlandırıcı ile geliyor. Tüm bu teknik detayların yanında kart, 650W önerilen güç kaynağına ihtiyaç duyuyor.

sapphire nitroplus rx6700xt 014

Sapphire RX 6700 XT Nitro+, son derece gelişmiş özelliklerle gelirken, soğutma tarafında da önemli detaylar içeriyor. Kartın soğutma sistemine yakından bakmak adına vidaları söktük ve soğutmanın kalbine iniş yaptık. Son derece nizami bir PCB yapısına sahip olan ekran kartı, bellekler, kondansatör ve kapasitör gibi ısınan tüm birimler için termal pedler kullanmış. Grafik işlemcinin etrafında teması arttıran bakır çerçeve dikkat çekiyor. Tüm PCB, iki soğutma bloku ve toplamda sekiz adet bakır ısı borusu ile soğutuluyor. Bloklar birbirinden ayrı ve aynı şekilde borular da kendi blokları ile temas kuruyor.

sapphire nitroplus rx6700xt 015

Ekran kartının soğutma performansına bir sonraki başlıkta değineceğiz ancak tasarımsal açıdan Sapphire’in son derece başarılı bir termal tasarım hazırladığını söylememiz gerekiyor.

Oyun Performansı ve Sıcaklık Değerleri

Sapphire RX 6700 XT Nitro+, tüm tanıtım ve duyurularda 1440p için ideal bir ekran kartı olarak lanse edildi. Bizlerde test ettiğimiz oyunlarda buna dikkat ettik ve tüm oyunları 1440p çözünürlük ve en yüksek ayarlar olacak şekilde gerçekleştirdik. Sonuçlardan önce test sistemimize de ufaktan değinelim. Sistemimizde AMD Ryzen 5600X ve 16GB DDR4 bellek kurulumu ile 512GB kapasiteli M.2 SSD bulunuyor.

sapphire nitroplus rx6700xt 019

Ekran kartının oyun testlerinde hedeflenen çözünürlükte son derece akıcı bir oyun deneyimi elde ettiğimizi belirtmeliyiz. Rekabetçi tüm oyunlarda 120 FPS’nin altında kalmadık. Dolayısı ile bu ekran kartı rekabetçi ya da grafik gücü tarafında daha az kaliteli yapımlarda 4K seviyesinde bile oyun oynatabilecek güce sahip. Hikaye tabanlı ve grafiklerin üst düzey olduğu oyunlarda ise kart yine 1440p çözünürlüğün hakkını veriyor. Bu alanda da 70 ile 90 FPS arasında gidip gelen değerler, AAA kaliteli yapımlarda yüz güldürüyor. 4K seviyesini zorlamak isterseniz, bazı detaylardan feragat etmeniz gerekebilir.

sapphire nitroplus rx6700xt 021

Testler, elbette RTX yani ışın izleme açık şekilde gerçekleşti. Tabii bu alanda AMD, NVIDIA’nın sunduğu kadar geniş bir oyun desteğine sahip değil. Dolayısı ile sayılı bazı oyunlarda bu özelliği test edebildik. Fikrimizce ışın izleme için AMD bir sonraki nesilde tüm gücünü gösterecektir görüşündeyiz. Henüz ham halde gördüğümüz bu özellik, ne yazık ki NVIDIA kadar iyi bir performans sunamıyor. Ancak RTX işini kenara bırakacak olursak, tüm oyunların hakkını fazlasıyla verebiliyor.

sapphire nitroplus rx6700xt 020

Son olarak soğutma performansından da bahsedelim. Sapphire RX 6700 XT Nitro+, üç fanlı yapısı ve güçlü iç tasarımı sayesinde tam yükte bile 65 derece seviyelerini korumayı başardı. Dolayısı ile kart, soğutma noktasında çok iyi bir performans sergiliyor. Üstelik sıcaklığı korumak adına fanların tam hızda çalışmasına şahit olmadık. Nispeten %60 %70 oranlarında çalışan fanlar, sessiz bir oyun deneyimi sunmuş oldu.

sapphire nitroplus rx6700xt 022

Hocanın Yorumu

Sapphire RX 6700 XT Nitro+, AMD’nin NVIDIA’ya karşı geliştirdiği atağın en önemli meyvelerinden biri. Kart, başarılı dış ve termal tasarımı ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Performans kanadında da yüksek çözünürlükte akıcı performanstan ödün vermiyor. Her ne kadar ışın izleme teknolojisi, AMD için biraz daha çalışılması gereken alan olsa da, yeni oyun destekleri ile birlikte bu alanda da önemli şeyler görebiliriz düşüncesindeyiz.

sapphire nitroplus rx6700xt 012

Bu ekran kartı da dahil olmak üzere piyasada birçok kartın ya stoku yok ya da fiyatları aşırı derecede pahalı. Ülkemiz içerisinde Sapphire RX 6700 XT Nitro+ ekran kartını bulabildiğimiz en uygun fiyat 10000 TL bandında. Yurt dışına baktığımızda da çok fazla değişen bir şey olmuyor zira orada da aynı sıkıntılar yaşandığı için 300 küsür liralık bir fark görünüyor. Dolayısı ile ekran kartı bulmak en azından mevcut dönemde çok zor. Umarız önümüzdeki dönemde bu sıkıntılar aşılır ve herkesin tüm donanımlara rahat ve uygun şekilde erişebildiği günleri görürüz.

ustun performans tasarim editor tavsiyesi odul 2021

Sapphire RX 6700 XT Nitro+, güçlü tasarımı ve yüksek performansı ile bizlerin beğenisini kazandı. Ürünün video incelemesine yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler