Cuma, Nisan 26, 2024

SAPPHIRE RX 6800 XT NITRO+ Ekran Kartı İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası’ndan herkese merhabalar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün, SAPPHIRE RX 6800 XT NITRO+ ekran kartı incelemesini gerçekleştiriyoruz.

Sapphire RX 6800 XT Nitro+; 16 GB belleğe, RDNA2 mimarisine ve PCIe 4.0 arayüzüne sahip bir ekran kartıdır. Kartın stokları maalesef şu anda birçok satış firmasında bulunmuyor. Bazı satış firmalarınca Mart-Nisan aylarına doğru stok sorununun ortadan kalkacağı söyleniliyor, ancak bu henüz kesin bir bilgi değildir.

Tasarım

Sapphire RX 6800 XT Nitro+ ekran kartının tasarımına geçmeden önce kutu tasarımından biraz bahsedelim. Kutunun sol üst kısmında SAPPHIRE firmasının logosunu ve sağ üst köşede de Nitro+ ibaresini görüyoruz. Sol alt kısıma baktığımızda 4K çözünürlüğü ibaresi, 16GB bellek ibaresi ve PCIe 4.0 arayüzünün bulunduğunu belirten ibareleri görüyoruz.

Kutunun şık bir tasarıma sahip olduğunu belirtmeden geçmeyelim. Sağ alt tarafta AMD’ye ait olan RDNA2 mimarisine sahip olduğu da ayrıca belirtiliyor.

Sapphire RX 6800 XT Nitro+, 3 fanlı yapıda ve hibrit fanblade şeklinde tasarlanmış. Belirli bir ısı değerine kadar fanlar çalışmıyor. Ekran kartının kendine özgü bir yazılım desteği de bulunuyor. Kartın fanlarına dokunduğunuzda çok hassas bir yapıya sahip olduğunu hissedebiliyorsunuz.

Ekran kartının üst kısmında 8+8 pin güç girişleri bulunuyor, yanında da ufak bir LED ekran görüyoruz. Bu alanda RGB aydınlatma yer alıyor.

Nitro+ logosunun hemen yan kısmında RGB aydınlatmaların yer aldığını görüyoruz.

sapphire nitro rx6800xt 020

Kartın arka tarafında şık bir tasarıma sahip backplate bulunuyor. Backplate’e baktığımızda sol tarafta Radeon yazısını ve sağ tarafta logonun hemen yanında Nitro+ yazısını görüyoruz. GPU’nun en sağ tarafında bırakılan boşluklar da dikkat çekici görünüyor.

sapphire nitro rx6800xt 009

Normalde ekran kartlarının VRAM ve mosfetlerin üzerinde termal pedler bulunuyor, Sapphire RX 6800 XT Nitro+ ekran kartımızda ilk bakışta bu termal pedleri göremiyoruz. Bu pedler ısıyı emerek 4-5 dereceye kadar ısı düşüşü sağlıyor. Sapphire, burada VRAM ve mosfetlerin üzerini tamamen soğutucu bloklarla ekstra olarak kapatmış.

sapphire nitro rx6800xt 013

Entegre soğutma bloğu yerleştirildiği gibi bir de soğutma bloğuna eşlik eden iki adet ısı borusu bulunuyor.

Sapphire, termal pedleri soğutma bloğunun altına yerleştirmiş, böylece standart tasarımlı kartlara göre bu tasarımla yenilikçi bir tasarıma şahit oluyoruz.

GPU’nun üzerinde soğutucu bloğun ‘V’ şeklinde yer aldığını görüyoruz. Normal şartlarda düz blok kullanılıyor. Sapphire‘de içeriye doğru bombeli bir yapıda tasarlanmış. Bu tasarım rastgele oluşturulmuş bir tasarım değil, Sapphire’in belirttiğine göre bu ‘V’ şeklindeki tasarım ısıyı verimli bir şekilde dağıtmak için GPU etrafındaki hava akışını hızlandırıp merkezde toplanmasını ve dışarıya tahliye edilmesini sağlıyor.

sapphire nitro rx6800xt 017

Kart 30cm uzunluğa sahip olduğundan dolayı, kasa eğer 28cm destekliyorsa bu kartı kasanıza takamazsınız. O yüzden dolayı ekran kartı ve kasa ölçülerini belirleyip, karşılaştırıp ardından seçim yapmalısınız.

sapphire nitro rx6800xt 018

Teknik Detaylar

Sapphire RX 6800 XT Nitro+, RDNA2 mimarisine sahip, 16GB GDDR6 bellek ile karşımıza çıkıyor. PCI-Express 4.0 arayüzü sunan bu kart, OC uygulanarak 2360 MHz hızlarına kadar ulaşabiliyor. Ekran kartımızın üzerinde 3x DisplayPort ve 1x HDMI çıkışı bulunuyor.

sapphire nitro rx6800xt 015

  • Grafik Mimarisi: RDNA2
  • BoostClock: 2360MHz
  • GameClock: 2110MHz
  • Bellek: 16 GB GDDR6
  • Arayüz: PCI-Express 4.0
  • Çıkışlar: 3x DisplayPort ve 1x HDMI
  • BIOS Desteği: Çift UEFI
  • Güç Tüketimi: 350W
  • Tavsiye Edilen PSU: Min 700W
  • Pin Girişleri: 8+8
  • DirectX: DirectX 12
  • OpenGL: OpenGL 4.5

Performans

Sapphire RX 6800 XT Nitro+, ekran kartımızı ilk olarak 3DMark TimeSpy Extreme testinden geçiriyoruz. 4K çözünürlük kalitesinde gerçekleştirdiğimiz bu testte ekran kartı 10 dakika boyunca yük altında bırakıldı. Ekran kartı testin ardından 8674 genel skora, overall’da 7420 puana ulaşmayı başardı. Bu test süresince ekran kartı; maksimum 71.9 derece, ortalama 64.8 derece ve minimum 52.1 derece sıcaklıklarında geziyordu.

sapphire nitro rx6800xt 019

Ekran kartımızı Cyberpunk 2077, Death Stranding, PUBG ve Red Dead Redemption II gibi oldukça güçlü grafiklere sahip oyunlarda ve daha birçok oyunda 2K çözünürlük kalitesinde test ettik. Ekran kartımız test ettiğimiz bu oyunları 60 FPS’in üzerinde açmayı başarıyor ve akıcı bir oyun deneyimi sunuyor.

Hocanın Yorumu

Ekran kartı gayet sağlam yapılmış, içerisinde ekstra soğutma bloklarının bulunduğunu sadece termal pedle kapatılmadığını görüyoruz. Ancak, fanlar biraz hassas geldi o fanların biraz daha sağlam olmasını elimizde dokunduğumuzda o hissiyatı biraz daha vermesini isterdik.

sapphire nitro rx6800xt 021

Kartın genel anlamda kalınlıkları, malzeme kalitesi ve performansı konusunda gayet iyi sonuçlar verdiğini söyleyebiliriz.

ustun performans tasarim editor tavsiyesi odul 2021

Sapphire RX 6800 XT Nitro+ ekran kartı incelememizin sonuna geliyoruz, incelememizin video biçimine yazımızın başında bulunan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ürün hakkındaki görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşmayı unutmayın. Başka bir incelemede görüşmek üzere hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler