Cumartesi, Temmuz 27, 2024

Sıkıntı Büyüyor: NVIDIA Ekran Kartları Küresel Üretim Kıtlığına Giriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Global pazarda NVIDIA ekran kartları kıtlık yaşamaya başlıyor. En büyük sebebi yapay zekâ çiplerinin üretim önceliğini alması. Yani oyuncular NVIDIA ekran kartı bulmakta problem yaşamaya başlayacak.

Bu Senaryo İlk Değil

Hatırlarsanız Eylül ayının başında ABD NVIDIA RTX 4090 ekran kartlarını yapay zekâ işleme ve askeri alanda kullanımı için el koymuş ve ihracatını kısıtlamıştı. Bu da RTX 4090 ekran kartlarının fiyatlarını yukarı çekmiş, Türkiye dahil pek çok ülkede sevkiyatlar aylık olarak neredeyse 10-15 adede kadar düşmüştü.

Şimdi ise yapay zekâ çiplerine öncelik verildiği için, 2024’ün ilk çeyreğinde (Ocak-Şubat-Mart) NVIDIA GPU bulma problemi yaşayacağız. Küresel pazarda pandemiden sonra üretim hızla artmış olsa da, dengeler yavaş yavaş sarsılıyor.

nvidia amd akraba v3

“Fiyat Artışları Maalesef Yolda”

Tayvanlı sektör kaynaklarından alıntı yapan MyDrivers, NVIDIA‘nın sadece Çin pazarında değil, Avrupa ve Amerika’da da GPU stoklarının hızla düştüğünü raporladı. Bu durum Q1’de de devam edeceği tahmin edilirken, fiyat artışlarının olması kaçınılmaz görünüyor.

Genelde bu tarz üzücü haberleri yapmaktan nefret etsem de, tek temennim üretimin bir an önce normal seyrine dönüp, oyuncuları kenarda bırakmamaları.

nvidia amd akraba v4

RTX 4090 Stokları Hâlâ Sıkıntıda

NVIDIA RTX 4090 ekran kartı Amazon ve Best Buy gibi pazarlarda bulunamazken, eBay üzerinde 1.599 doların çok üzerinde fiyat etiketine sahip. Hatta 1.982 doların altında fiyat bulamadım. Son kullanıcılar da bu durumu fırsat bilip, fiyatları yukarıya çekmeye başladı bile. Bu gidişle sirkülasyon diğer SKU’lara da sıçrayacak gibi.

Her ne kadar şimdilik söylenti olarak görünse de, NVIDIA‘nın yapay zekâ hızlandırıcıları sektörün pek çok alanında kullanıldığı için ciddi iş yükünü hafifleterek projeleri hızlandırıyor. O yüzden rağbet çok.

nvidia rtx 4090 fiyat

NVIDIA Neden Oyunu Kenara İtiyor?

Bunun tek sebebi var. O da kârlılık. Yapay zekâ üzerinde geliştirilen GPU’lar oyun GPU’larından çok daha fazla kârlılık getirdiği için, firma bu konuda önceliğini değiştirmiş durumda. Bu tarafa yönelen tedarik tamamen profesyonel bir bakış açısı.

Henüz GPU kısıtlamalarının ne denli yaşanacağı konusunda bir şeyler söylemek için erken ama, NVIDIA‘nın dengeyi kuracağına inanıyorum. Belki kısa bir süre bu problemi yaşayabiliriz. Ancak bir şeyler olacağı kesin.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. hocam bu daha önceden söyleniyordu ama yapay zeka için değil pandemide nvidia iyi para kaldırdı şimdi nasıl devam ederiz planı bence

  2. DLSS için modlar çıktı Nvidia bu paragöz tavrı yüzünden Amd açık kaynak kodlarını paylaştı ne oldu en düşük ekran kartı bile fps fazla vermeye başladı kendileri bilirler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler