Cumartesi, Nisan 27, 2024

Sivil Toplum Örgütleri, Momo Oyununun Aldatmaca Olduğuna Dikkat Çekiyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son günlerde tekrar gündeme gelen Momo Oyunu ya da Momo Challange adı ile bilinen intihar teşvikli korku çılgınlığının tamamen aldatmaca olduğu ortaya çıktı. Sivil toplum örgütleri tarafından açıklanan veriler, oyunun uydurma olduğuna dikkat çekiyor.

Geçtiğimiz yılın yaz aylarında Momo adı ile ortaya çıkan ve özellikle çocukları hedef alarak onlarla iletişime geçen bir karakterin, çocukları intihara sürüklediğine dair çeşitli haberler çıktı. Biz de bu haberlerin aslını sizlere aktarmıştık.

Tüm dünyada bir anda popüler olan bu şey, söylenene göre sizinle Whatsapp aracılığı ile iletişime geçiyor ve sizlere çeşitli talimatlar vererek izliyor. Son talimatta ise intihar etmeniz isteniyor. 

Özellikle yaz aylarında her yerde paylaşılan Momo, nihayet unutulmuş ve odak olmaktan uzaklaşmıştı. Ancak son birkaç haftadır Momo Challenge ya da Momo Oyunu adı ile servis edilen içerikler, inanılmaz oranda yükselişe geçti.

İddialar, Momo’nun birçok insanı intihar ettirdiğine dair çevrimiçi mesaj görüntüleri ile desteklenerek tüm sosyal medya ağları üzerinde yayıldı. Dolayısı ile çocuklarını ve yakınlarını tehlikeli görünen bu çılgınlıktan korumak isteyen ebeveynler, içerikleri uyarı olarak yayarak daha fazla kişiye ulaştırdı.

Sivil Toplum Örgütleri Momo Oyununun Aldatmaca Olduğuna Dikkat Çekiyor 2

Çocuklara Zulüm Önleme Ulusal Birliği örgütü, ortaya çıkan bu fenomenle ilgili polis destekli bir araştırma gerçekleştirdi. Ancak araştırma sonucunda Momo konulu herhangi bir intihar girişimi ya da şiddet olayına rastlanamadı.

Ayrıca çevrimiçi oyun yayınlarında ve YouTube videolarında da Momo Oyunu ile ilgili kanıt teşkil eden herhangi bir içeriğe ulaşılamadı. Dolayısı ile uzmanlar, Momo Oyunu’nun tamamen medyanın çıkarcılığı nedeni ile popüler olduğunu belirtiyor.

Toplumun ilgisini çeken fenomenin asılsız haberlerinin paylaşılması, elbette ülkemizde de mevcut olan basın kuruluşları için gelir kapısına dönüşmekte. Dolayısı ile konu, gereksiz ve uydurma olarak çok fazla göz önüne getiriliyor ve toplum içerisinde panik ve korku oluşturuluyor.

Sivil Toplum Örgütleri Momo Oyununun Aldatmaca Olduğuna Dikkat Çekiyor 1

Diğer tarafta Momo adı verilerek gösterilen karakterin de, 2016 yılında yapılan ve Japonya’da bir galeride sergilenen Ubume isimli bir heykel olduğu ortaya çıktı. Heykel, eski bir Japon halk masalına bağlı bir karakteri temsil ediyor.

Uzmanlar, ebeveynlerin çocukların internete erişimini sağlarken dikkatli olmalarını söylüyor. Ancak Momo Challange gibi intihar çılgınlıklarının tamamen asılsız olduğuna dikkat çekiyor. Bu yüzden korumak için en iyi çözümün, bu asılsız içerikleri paylaşmamak olduğu öneriliyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler