Cuma, Nisan 26, 2024

SK Hynix 5200MHz Hızındaki İlk DDR5 RAM’ini Gösterdi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC donanımları her geçen yıl biraz daha gelişiyor ve yeni teknolojiler yavaş yavaş hayatımıza giriyor. Dönemin son DRAM teknolojisi olan DDR4 bellekler de yakın zamanda yerlerini DDR5‘lere bırakacak. Sektörün önde gelen üreticilerinden olan SK Hynix, yeni dönemin ilk DDR5 belleklerini geliştirdi.

Yakın zamanda bilgisayar donanımlarında şahit olacağımız değişim ve gelişimler yavaş yavaş kendini göstermeye başladı. İlk olarak ekran kartlarında yeni yeni duyduğumuz ışın izleme ve yapay zeka, NVIDIA tarafından bir sonraki jenerasyon için geliştirilen RTX serisiydi. AMD kanadında da bu yönde bir gelişim hazırlığı mevcut. Öte yandan işlemciler de yavaş yavaş nanometre değişimleri ve hatta farklı mimari tasarımları göreceğimiz aşikar. 

Donanımlar bu denli değişirken, RAM kanadında da son birkaç yıldır beklenen DDR5 güncellemesi hayata geçirilecek. Öyle ki uzun yıllardır DRAM üreten SK Hynix firması, sektörün ilk JEDEC standartlarına uydun DDR5 DRAM’lerini geliştirdi.

DDR5 bellekler 2

16GB boyutunda tasarlanan yeni bellekler, 5200MHz frekans hızında çalışıyor ve bugünkü belleklere kıyasla çok yüksek bir performans vaat ediyor. Günümüzün üst düzey sistemlerinde görmeye alışık olduğumuz 3200MHz frekanslı DDR4 belleklere göre %60 oranında bir avantaj sunan yeni bellekler, 41.6 GB’lık veriyi işleyebilecek güçte.

DDR5 bellekler, elbette verimlilik konusunda da yerine geçeceği DDR4 belleklerden daha düşük voltajlarda çalışacak. Yapılan testlere göre DDR4 belleklerden %30 oranında daha tasarruflu olacak olan yeni modüller, standart olarak 1.1v düzeylerinde çalışabilecekler.

Planlana göre 2020 yılında piyasaya sürülecek olan yeni bellekler, 2021 yılında RAM pazarının %25’ine, 2022 yılında ise %44’üne sahip olacak. Bu ön tahminler, önde gelen RAM firmalarının DDR5 bellekler için yatırım yapmaya başladığının da bir habercisi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

11 YORUMLAR

    • sende en azından i5 2500k var oc li bende i5 2320 3.2 ghz oc suz var resmen csgo gibi eski bir oyunu (not evet güncellemeler geliyor ancak çok da değiştirmiyor) 400 fps görebilmek için
      4:3 800×600 all low da oynuyorum sadece msaa x2 o da 800×600 olduğu için

  1. Sen geri zekalı mısın 400 fps görünce başın göğe mi erecek sakat ya 360hz monitör daha yeni çıktı ne anlıyorsunuz şunu yapmaktan ya beyninizi kasaptan mı aldınız bir de gitmiş 400 görebilmek için şu çözünürlükte şu ayarlarda oynuyorum yazmış, sen beyinsiz misin?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler