Cumartesi, Nisan 27, 2024

Teknoloji siteleri nasıl ürün tedarik ediyor ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Geçtiğimiz aylarda teknoloji haberleri yapan pek çok site sahibi bize özel mesaj gönderdi. Ürün tedariği konusunda sıkıntı çektiklerini ve inceleme ürünü nasıl temin edebileceklerini sordular. Biz de bu konuda teknoloji sitesi olarak nasıl ürün tedariği yapabileceklerine değindik.

Şimdi dostlar bir teknoloji sitesine site diyebilmemiz için en önemli etken tasarımdır. Tasarımı hiç bir şeye benzemeyen siteler boşa çabaladıkları gibi, arama motoru konusunda da özenli davranarak hatasız çalışmalıdır. Sizlere de bu konuda önemli başlıkları listeleyeceğim. Detayları da aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

 

 

1-) Site tasarımı nasıl olmalı ?

Öncelik olarak teknoloji sitesi iseniz kullanıcıya ferah ve tatmin edici profesyonel arayüz sunmanız gerekmektedir. PC Hocası‘nın site arayüzü sıfırdan çizildiği gibi toplam maliyeti kodlama dahil 1200 TL’ye mal olmuştur. Sadece tasarımı çizdirmemiz 400 TL ve civarına tekabül etti. Siz de bu konuda ufak bir araştırma yaparak tasarımcılar bulabilirsiniz. Toplamda 3 alt sayfa ve 1 ana sayfa çizdirmiş olduk.

Tasarımınız ne kadar amatör olursa, sitenizi ziyaret eden kullanıcıların sitede kalma süresi de o kadar düşer. Bir de çok sabırsız insanlar olduğumuz için “hemen para kazanalım” kafasına bürünüyoruz. Fakat öyle değil ne yazık ki.. Aynı zamanda teknoloji sitesi açan hemen Google Adsense reklamlarına başvuruyor ve sitenin her yanına reklam doldurarak başlıyor makale yazmaya. Aslında en büyük yanlışları burada yapıyoruz.

❱ Şimdi size ufak bir algoritmadan bahsedeceğim; Sitenizde ne kadar özgün makale olursa o kadar arama motoru dostu olur. Ne kadar çok özgün makale yazarsanız (title, description uyumlu) o kadar çok organikten trafik çekmeye başlarsınız. Sitenize organikten ziyaretçi geldikçe, reklamlardan da o kadar para kazanmaya başlarsınız. Siz direkt para kazanmadan başlarsanız, ölene kadar sitenin akıbetini belirlemiş olursunuz. Zira çoğu teknoloji haberi yapan siteler 1 sene ayakta durduktan sonra kapanma ile yüz yüze geliyor.

site tasarim
2-) Yazılım nasıl olmalı ?

Tasarım dünyasında pek çok hazır tema var arkadaşlar. Ancak arama motoru dostu olup olmadığını satın almadan bilemiyorsunuz. O yüzden tema seçimi çok önemli. Biz detayları bildiğimiz için kendimiz yazdırma kararı aldık ve her şeyi istediğimiz gibi yazdırdık.

Siteyi açtıktan sonra eğer yazılımınız da iyi değilse, ne kadar çok makale yazarsanız yazın Google botları sitenize gelip makaleyi doğru bir şekilde alıp indekse ekleyemeyecektir. Bu da sizin boşa çabalamanıza neden olur. O yüzden tasarım ve yazılım beraberinde bütün olarak sorunsuz çalışması gereken en önemli ve en temel kriterdir.

3-) Sitemiz ve yazılarımız hazır sonra ?

Bir sonraki aşama sitenizin ismini duyurmak arkadaşlar. Duyurabilmek için en önemli etmen ise sosyal medyadır. Sosyal medya kullanırken Facebook sayfası açan arkadaşlarımız şu hatayı yapıyor; açtıkları sayfaya basıyorlar facebook like ondan sonra “20k beğenim var benim” deyip ortada geziyorlar. Buda en büyük yanlışlardan bir tanesidir.

Tamamen organik bir sosyal medya hesaplarınızın olması gerekmektedir. Kimseyi sayfanıza zorunlu ve izinsiz bir şekilde beğendiremezseniz. Bu hatayı yapsanız bile paylaştığınız gönderileri “fake” olduğu için kimse beğenmez.

Bu durumu organik olarak yaptıktan sonra ayda 20-30 TL bütçeler ile sayfanız için küçük reklamlar verin. Reklam vermeye devam ettikçe sayfanızı her zaman beğenecek kişiler bulunur ve takip ederler. Böylece organik kitleyi yakalamış olursunuz. Ne kadar çok organik beğeni, o kadar çok sitenize organik hit demektir. Organik hitte sitenize geldikçe, Adsense reklamlarından kazandığınız gelir de artmaya devam edecektir.

iyad basin karti
4-) İYAD (gazetecilik) sertifikası nasıl alınır ?

Teknoloji haberleri yapan ve normal haber yapan siteler internette İYAD (İnternet Yayıncıları Derneği) derneğine kayıtlıdır. Buraya başvurarak sitenizi gönderiyorsunuz ve bir onay sürecinden geçtikten sonra size “kabul” veya “red” mesajı gönderiliyor. İnternet yayıncıları derneğine girebilmeniz için sitenizin organik makalelere, künyeye, iletişim sayfalarına ve güncel olmasına özen gösterilmektedir. Siz de yukarıdaki basamakları doğru yaptıktan sonra İYAD‘a başvurabilirsiniz.

Kabul edildikten sonra size bir onay linki geliyor sonrasında ise basın express kartı alabiliyorsunuz. Bu kart sayesinde etkinliklere giriş yapabiliyor, basın express sıfatı ile hareket ediyorsunuz. Fakat bu sanal basındır. Yani normal gazetecilik sertifikası ile alakalı değildir. Kartları alırken hem bir ehliyet boyutunda kart alabiliyorsunuz hem de araçlarınız için basın kartı da bastırabiliyorsunuz. Hepsinin makul ücretleri var. Detayları İnternet Yayıncıları Derneği web adresinden bulabilirsiniz.

teknoloji
5-) Basın Bülteni nasıl temin ediliyor ?

Bilirsiniz, teknoloji siteleri basın bültenleri alarak yeni çıkan ürünler, etkinlikler ve özel günler hakkında bilgi sahibi olurlar. Buradaki detaylara erişebilmek için de basın bültenine kayıt olmanız gerekmektedir. Sektörde basın bülteni gönderen pek çok firma var. İsim vermemiz doğru olmaz ancak kısa bir Google araştırmasından sonra görebilirsiniz.

Basın bülteni gönderen sitelere de başvuru yaparak onay sürecinden geçmeniz gerekiyor. Sizin gerçekten teknoloji haberleri yapan resmi bir site olduğunuza kanaat getirirlerse, onay süreciniz başarıyla tamamlanıyor. Buraya kadarki tüm süreçler aslında 6-8 aylık bir zaman diliminden oluşuyor. Hadi hemen yapalım alalım gibi bir dünya yok ne yazık ki. Videoda da belirttim, Türkiye’de teknoloji sitesi açmak kolay, ancak ayakta tutmak çok zordur. Ayakta tutmak siteyi açık tutmak anlamına da gelmesin. Önemli olan çarkı döndürebilmektir.

teknoloji sitesi
6-) Etkinliklere ve lansmanlara nasıl katılıyoruz ?

Büyük firmalar zaman zaman ürünlerini tanıtmak için etkinlik ve lansmanlar yaparlar. Buralara katılabilmek için yine davet almak gerekir. Ya telefonla aranırsınız, ya da mail ile davetiye alırsınız. Alabilmek için de yine 5. maddeyi ziyadesi ile almak ve karşılamak gerekmektedir. Sonrasında ise sadece etkinliğin yer ve zamanını beklemek yeterli olacaktır.

teknoloji haberi
7-) Firmalardan ürün nasıl temin ediyoruz ?

Aslında burası en önemli noktalardan birisi arkadaşlar. Firmalardan ürün temin edebilmek için yukarıdaki maddelerin hepsini yapıyor ve karşılıyor olmanız gerekli. Zira etkinliklere katılıp orada kendinizi göstermeniz ve firmaların sahipleri veya yetkilileri ile tanışmalı kartvizitinizi vermelisiniz. Sonraki süreçlerde ise zaman devreye giriyor. Zaman geçtikçe ve siz etkinliklere katıldıkça, videoları da sitenizde yada YouTube kanalınızda yer verdikçe ürün temini yapabilirsiniz.

Ürün temini yaparken öne çıkanlar arasında sitenizin aldığı hit, sosyal medyadaki takipçileriniz, YouTube’daki takipçileriniz ve popülariteniz çok önemlidir. Ne yazık ki bu tür gereksinimleri karşılamayan sitelerin mailleri direkt olarak “delete” tuşuna basılarak siliniyor. Hak verecek olursanız kimse tanınmayan ve ziyaretçisi olmayan sitelere ürün testi göndermez.

Ayrıca test için aldığınız ürünler 2 hafta ambargo altındadır. 2 hafta içerisinde ürünü inceleyip teslim etmeniz şarttır. Kimse zannetmesin ki inceleme ürünleri inceleyen sitelerde kalıyor. Ne yazık ki öyle bir dünya henüz keşfedilmedi.

Sonuç olarak çok uzun bir süreçten bahsediyoruz arkadaşlar. Kolay kolay bu içerikleri her site anlatmaz ve değinmez. Biz paylaşmayı sevdiğimiz için ve projelere destek verdiğimiz için böyle bir içerik oluşturma gereğini düşündük. Çünkü biz de bu yollardan geçtik ve çok çabaladık. Zaman her şeyin ilacı ancak “doğru kullanıldığı” zaman. Herhangi bir sorunuz olursa, aşağıdaki yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

3 YORUMLAR

  1. basın bülteni veren yerlerin isimlernin verilmei nedne doğu olmazki googleda doğru düzgün birşey bulamadım isim versenizde bunlara göre baksak keşke.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler