Cumartesi, Nisan 27, 2024

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege Operatör Rehberi #1

Paylaş

silkroad gaminggentr

Ubisoft’un Montreal stüdyosu tarafından geliştirilen birinci şahıs nişancı türündeki oyunu Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, 1 Aralık 2015 tarihinde piyasaya sürülmüştü. 4. yılına giriş yapan ve hala yeni operatörlerin gelmiş olduğu oyun her ne kadar karmaşık gözüksede aslında biraz zaman harcayarak oyunun dinamiklerini ve tüm detaylarını çözmek mümkün. Bugünkü yazımızda ise oyunda bulunan defans ve atak operatörlerinin yarısının özelliklerinden bahsedeceğiz.

Glaz

Rusya’nın Vladivostok şehrinde doğan Timur Glazkov yani takma adıyla Glaz, Ots-03 adı verilen özel snıper tüfeğini kullanıyor. Flip Sight adı verilen özel bir dürbüne sahip olan bu karakter özelliğini kullandığı takdirde savunma operatörlerini sarı olarak görüyor. Yani böylelikle düşmanının yerini rahatlıkla tespit edebiliyor.

Gsh-18 veya PMM tabancalarından birini tercih edebileceğiniz tabancaların yanı sıra Glaz, 2 adet Smoke Grenade ve Claymore tuzaklarından birini yanında bulundurabiliyor. 2 hız ve 2 zırhı bulunan operatörün bu tuzaklarından hangisini tercih edeceğinizi soracak olursanız tavsiyem Smoke Grenade olur. Çünkü bir bölgeye giriş ve bomba kurma esnasında bu ekipman oldukça işinize yarıyacaktır.

Fuze 

Spetnaz timinin bir diğer üyesi olan Fuze, üç zırha ve 1 hıza sahip. Yani oldukça ağır bir operatör olan Fuze, Cluster Charger adı verilen özel yapım bombası ile kapı, duvar, pencereler gibi kırılabilir yüzeylerin içinden geçerek bir bölgeden bulunan düşmanı etkisiz hale getirebilecek bu bombası ile defansta bulunan karakterler için oldukça sıkıntı olduğunu söyleyebiliriz.

Birinci silah olarak Ballistic Shield , 6P41, AK12, kullanan operatör, tabanca olarak ise PMM ve GSh-18 kullanıyor. Ekipman olarak ise Breach Charge ve Somke Grenade kullanan bu atak operatörünü kullanırken dikkat etmekte fayda var. Eğer oynadığınız oyun modu rehine koruma ise bombalayacağınız yere dikkat etmelisiniz. Yani rehinenin bulunduğu yere bu bombaları gönderirseniz rehine ölür ve o eli kaybetmiş olursunuz.

IQ

Atak operatörünün bayan operatöründen gerçek adıyla Monika Weiss yani İQ, RED MKIII “SPECTRE” adında tüm elektronik eşyaları bulan bir dedektörü kullanıyor. Ekipmanlarına bakacak olursak ana silah olarak AUG A2, 552 Commando, G8A1 silahlarını kullanan operatörümüz tekli olarak ise P12’yi kullanıyor.

3 adet Breach Charge ve 1 adet mayına sahip İQ , atak operatörleri arasında önemli bir konumda olduğunu söyleyebiliriz. Kolunda bulunan bu dedektörü açtığı zaman tüm tuzakları, kameraları, Pulse operatörünün kardiyak sensörünü, Vigil karakterinin özelliği açıldığı anda hemen yerini tespit edebiliyor.

Blitz

GSG9 birimine ait olan ve atak operatörleri arasında yer alan Blitz, 2 armora ve 2 hıza sahip dengeli bir operatör olduğunu söyleyebiliriz. Kalkanının üzerinde bulunan flaşı sayesinde, karşısında bulunan defans karakterini kısa süreliğine kör edebilme özelliği ile rakibin kısa süreliğine etkisiz hale gelmesini sağlıyor.

Ana silah olarak G52 – Tactical Shield kullanan Blitz, tekli olarak ise Alman opetarörlerinin kullanmış olduğu P12 tabancasını üzerinde barındırıyor. Ekipmanları ise Breach Charge ve Smoke Grenade olan Blitz, son zamanlarda nerf yemiş olsa da oyunda hala etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Twitch

Fransa’nın Nacy şehrinde doğan Emmanuelle Pichon yani takma adıyla Twitch, orta hızlı bir operatör konumunda bulunuyor. İki adet şok dronu kullanan atak karakterimiz Twitch, bu drone’lar sayesinde düşmanına her vuruşta 10 hasar veriyor. Ayrıca kameraları, Mira’nın camlarını, Alibi’nin hologramlarını, Lesion’un iğnelerini ve daha birçok şeyi rahatlıkla yok edebiliyor.

F2, 417 ve SG-CQB ana silahlarından birini tercih edebileceğimiz ana silahların yanında operatörümüz P9 ve LFP586 adında iki farklı tabancayı modelini de kullanıyor. Ekipmanları ise Breach Charge ve 1 adet Claymore olan Twitch, yukarıda da belirttiğimiz gibi defansın pek çok savunma ekipmanını yok etmekte etkili olduğunu söyleyebiliriz. Oyunun en güçlü silahına sahip olan bu operatörü almanızda fayda var.

Montagne

Ağır zırhlı operatör olan Montagne, ayakta dururken onu baştan aşağı tamamen saran ve açılmadığı takdirde hiçbir şekilde zarar görmeyen genişletilebilir kalkan ile donatılmıştır. GIGN takımının bir üyesi olan Montagne kalkanının yanında ikincil ekipman olarak ise P9 ve LFP586 model tabancaları kullanıyor. 

Operatörü kullanırken Ela’nın grzmot mayınlarına ve Echo’nun drone’larına dikkat etmelisiniz. Çünkü bunlarla etkileşime girdiğiniz anda kalkanınız açılacaktır.

Thermite

Plano, Texas doğumlu Jordan Trace yani oyundaki adıyla Thermite, 2 adet Exothermic Charge adı verilen güçlendirilmiş duvarları patlatmaya yarayan bir ekipman ile beraber geliyor. Ana silahlar olarak M1014 ve 556xi model silahları kullanan operatörümüz, tekli olarak ise M45 MEUSOC ile 5.7 USG’yi yanında barındırıyor. 3 adet flash bombası ve 1 adet claymore ekipmanlarını kullanan Thermite, yukarıda da belirttiğim gibi duvarları açmakta oldukça etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Thermite ile duvarları uçururken her zaman duvar arkasında ne olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Örneğin Bandit’in aküleri, Kaid’in Rtila’sını, Mute’un sinyal kesicilerini yok etmemiz gerekiyor. Yoksa açmamız gereken yeri patlatmamızda sıkıntılar olabilir.

Ash

Oyunun en hızlı operatörlerinden biri olan Ash, atak operatörleri arasında en çok tercih edilen operatör olduğunu söyleyebiliriz. R4-C ve G36C saldırı tüfeğini kullanan operatör tekli olarak ise FBI SWAT takımının kullanmış olduğu M45 MEUSOC ve 5.7 USG’yi kullanıyor.

Breach Charge ve Stun Grenade kullanan bu atak operatörün özelliğine bakacak olursak 2 adet Breaching Rounds adı verilen güçlendirilmemiş duvarları, kapıları ve pencerelerı yok etmenize yarayan bir fırlatılabilir ekipmanı kullanıyor. Her ne kadar R4-C silahından 4x dürbün alınmış olsada hala oldukça güçlü bir karakter konumunda bulunuyor.

Thatcher

İki zırh ve iki hız derecesine sahip Thatcher, 3 adet EMP Grenade adı verilen elektronik cihazları ve daha birçok seyi bozabilen özel bir bombaya sahip. Ana silahlarına bakacak olursak AR33, L85A2 ve M590A1 silahlarını kullanan bu İngiliz operatör ikincil ekipman olarak ise P226 Mk 25 tabancasını kullanıyor.

Tuzak olarak ise Claymore ile 3 adet yüzeyleri kırmak için kullanılan Breach Charge’ı ile Thatcher atak operatörleri arasında destekçi bir operatör olarak konumlandırıldığını söyleyebiliriz. Örneğin Thermite ve Hibana bir yerleri açması gerektiğinde Mute’un sinyal kesicileri, Bandit’in aküleri vb. eşyalar defans kısmında bulunuyorsa Thermite ve Hibana karakterlerinin özellikleri hiçbir işe yaramayacaktır. Bu kısımda devreye giren Thatcher, bu defans operatörlerinin tüm eşyalarını yok ederek atakta bulunan arkadaşlarına yardımcı oluyor.

Sledge

SAS biriminin bir diğer elemanı olan Sledge, orta hızlı bir operatör olarak geçiyor. Neredeyse bütün takviyeli olmayan yüzeyleri ve barikatları göreceli sessizlikle kırabilen “The Caber” olarak bilinen özel bir çekici kullanmakta olan Sledge, bu çekici ile birçok aracı tek bir vuruş ile imha edebilir.

Silahlarına bakacak olursak İngiliz pompalısı olan M590A1 ve L85A2 saldırı tüfeğini kullandığı görülen operatör, ikincil ekipman olarak ise P226 Mk 25 ve SMG – 11 kullanıyor. 2 adet el bombası ile 3 adet flaş bombasına sahip Thatcher, belirttiğimiz gibi pek çok balyozuyla pek çok şeyi etkisiz hale getirebiliyor.

Buck

Sledge gibi orta hızlı bir operatör olan Buck ise ana silahının altına yerleştirilmiş olan ve Skeleton Key olarak bilinen silahı ile beraber kırılabilir yüzeyleri parçalamak, kapıları ve pencerelere yüksek tahribat verebilme gücüne sahip. Kanadalı operatörümüzün silahlarına bakacak olursak ana silah olarak C8 – SFW ve CAMRS olarak bilinen silahları kullanıyor.

Tekli olarak ise Mk1 9mm adlı tabancayı kullanan Buck, iki adet el bombası ve 3 adet flash bombasına sahip. Operatörün oynanışını merak ediyorsanız eğer aşağıda bulunan videoyu izleyerek öğrenebilirsiniz.

Blackbeard

2 hız ve 2 zırh değerine sahip olan yani orta hızda olan Blackbeard, silahının üzerine konumlandırılmış olan ve zarar gördüğünde değiştirilebilen 2 adet kalkan yerleştiriyor. Silahlarına bakacak olursak Mk17 CQB ve SR-25 adındaki silahlara sahip. Tekli olarak ise D-50 kullanan Blackbeard bu kalkanları sayesinde oyunda oldukça sıkıntı yarattığını söyleyebiliriz.

3 Breach Charge ve 3 Stun Grenade kullanan Blackbeard’in bu kalkanını rahatlıkla kırmak için Mira’nın Vector .45 ACP  ve Smoke’un SMG-11 gibi ateş gücü yüksek olan silahlara ihtiyacınız olduğunu söylebilirim. Karakterin oynanış videosuna aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Kapkan

Bir orta zırhlı defans operatör olan Kapkan, ev yapımı EDD MKII Tripwires adı verilen, kapı ve pencere çerçevelerine demirlenebilen, düşman operatör lazeri tetiklediğinde patlayan özel mayın ile beraber geliyor. 5 adet yerleştirilen bu EDD’nin temel hasarı ise 51’dir. Yani bir düşman bu tuzağa yakalandığı zaman 41 can ile oyuna devam etmek zorunda kalıyor. Eğer düşman takımı bu tuzakları temizlemezse atak operatörleri için ciddi sorunlar oluşabiliyor.

Ana silah olarak 9x19VSN ve SASG-12 adlı pompalı tüfeği kullanan Kapkan tekli olarak ise Ruslar’ın PMM ile GSh-18 adındaki tabancasını kullanıyor. 2x Impact Grenade ve 1 adet Nitro Cell kullanan bu defans operatörünün tuzaklarını rahatlıkla temizlemek için IQ’nun elektronik dedektörüne, Twitch’in Shock Drone’una veya Thatcher’ın EMP bombasına sahip olmanız gerek. Bu 3 operatörlerden birini kullanarak rahatlıkla EDD tuzaklarını rahatlıkla temizleyebilirsiniz.

Tachanka

Bir diğer Rus operatör olan Yani Spetnaz birliğinden gelme Tachanka, hem ekip arkadaşları hem de düşman operatörler tarafından kullanılabilecek konuşlandırılabilir RP-46 Degtyaryov makineli tüfek ile donatılmıştır. 550 RPM’lik bir atış hızına sahip olan bu LMG, 61 mermi kapasitesine ve atış başına maksimum 66 hasar verme kapasitesine sahip.

Kapkan ile aynı silahları kullanan Tachanka, 2 adet dikenli tel ve 1 adet konuşlandırılabilir kalkanı ile gelse de LMG’nin düşman takımı tarafından kullanılması defans takımı için oldukça fazla sıkıntı yaratıyor. Ayrıca Capitao’nun yakıcı oklarını LMG’nin üzerine attığınız zaman kaçmazsanız oldukça fazla hasar alabilirsiniz.

Bandit

Hafif zırhlı bir operatör olan Bandit, güçlendirilmiş duvarları, dikenli telleri ve hatta yerleştirilebilir kalkanlara elektrik verebilen 4 adet aküsü ile defans takımında oldukça önemli bir karakter konumunda yer alıyor.

Silah olarak ise MP7 ve M870 adındaki pompalı tüfeğe sahip olan Alman operatörü Bandit, ikincil silah olarak ise P12 tabancasını kullanıyor. 2 adet dikenli teli sayesinde düşmanları yavaşlatabilen defans operatörü 1 adet ise C4 patlayıcısına sahip. Thermite’ın Exothermic patlayıcısını, Hibana’nın X-KAIROS paletlerini yakabilen Bandit’in en büyük düşmanının ise Thatcher olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü atak kısmında bu operatör bulunuyorsa EMP bombaları ile Bandit’in akülerini patlatarak Hibana ve Thermite’ın güçlendirilmiş duvarlarını rahatlıkla açabilmesini sağlıyor.

Jager

Bandit gibi Alman olan ve defans operatörü konumunda bulunan Jager, patlamadan önce canlı bombaları yakalayabilen ve ADS-MKIV “Magpie” adı verilen duvarlara ya da zeminlere yerleştirilebilen bir ekipmana sahip. Her bir cihazın 2 adet fırlatılan nesneyi yakalayabilme kabiliyeti sayesinde atak operatörlerinin fırlatmış olduğu el bombaları ve flash bombaları rahatlıkla tutulabiliyor.

Ekipmanlarına bakacak olursak ana silah olarak 416-C Carbine ve M870 silahlarını kullanan operatörümüz tekli olarak ise Alman tabancası olan P12’yi kullanıyor. Ekipmanları ise 2x dikenli tel ve Deployable Shield olan Jager, defans için oldukça faydalı operatör olduğunu söyleyebiliriz. Bandit’te olduğu gibi Thatcher EMP bombası, IQ elektronik dedektörü sayesinde ve Twitch’de Shock Drone’ları sayesinde rahatlıkla bu aktif savunma sistemlerini yok edebilir.

Rook

3 zırh değerine ve 1 hız derecesine sahip olan Rook, ekibinin kullanması için zırh plakalarını içeren bir çantaya sahip. Bu zırh plakaları sayesinde direk ölmek yerine yere indirilme garantisi bulunuyor. Ayrıca bu plakaları düşman takımıda alabileceği için fazladan kalmışşa çantayı kırmanızda fayda var.

Ana silah olarak MP5, P90 ve SG-CQB av tüfeğini kullanan Rook, tekli olarak ise LFP586 ve P9 tabancasını kullanıyor. Ekipmanları ise 2 adet Impact Grenade ile Deployable Shield ile beraber geliyor. Bunun yanı sıra Rook operatörü 4x dürbünü olması sebebiyle spawn atmak için en uygun operatörler arasında bulunuyor.

Doc

Bir diğer Fransız operatör olan Doc, 3 zırh değerine ve 1 hıza sahip oldukça ağır bir operatör olarak defans takımında yer alıyor. 3 adet kendini veya arkadaşını iyileştirmeye yarıyan ve bir kullanışta 50 can veren bu şırıngalar defans operatörleri için oldukça faydalı oluyor.

Rook ile aynı silahları kullanan Doc, iki adet dikenli tele ve 1 adet de kurşun geçirmez kameraya sahip. Defansta silahında 4x bulunan az operatörlerden biri olan Doc ile rahatlıkla spawn atabilirsiniz.

Pulse

Hafif zırhlı bir operatör olan Pulse, yakınlarındaki düşmanların kalp atışlarını tespit edebilen HB-5 Kardiyak Sensörüyle donatılmıştır. Defans operatörümüzün ana silahlarına bakacak olursak UMP45 ve M1014 model silahlarını kullandığı ve tekli olarak ise 5.7 USG ile M45 MEUSOC tabancasına sahip olduğu görülüyor.

2 adet dikenli tel ve 1 Nitro Cell patlayıcısına sahip olan Pulse, bu kardiyak sensörü sayesinde dikey oyuna oldukça elverişli olduğunu söyleyebiliriz. Bu kardiyak elektronik bir cihaz olduğu için Thatcher EMP bombasını attığı zaman kısa süreliğine bozulabiliyor ve IQ ise elektronik dedektörü sayesinde Pulse’un yerini görebiliyor. Bu iki operatöre dikkat etmelisiniz.

Castle

Orta hızlı bir operatör olan Castle, 3 adet zırh paneli ile beraber kapı ve pencereleri normal barikatdan daha güçlü bir hale getirebilirsiniz.

Pulse ile aynı silaha ve tabancalara sahip olan bu operatör 1 adet kurşun geçirme kameraya ve 2 adet Impact bombasına sahip. Defans kısmında çok fazla kullanılmayan Castle operatörüne her ne kadar buff geleceği konuşulsa da henüz bir gelişme bulunmuyor.

Smoke

İngiliz SAS birliğine ait olan Smoke, orta hızlı bir operatör konumunda bulunan Smoke, temas ettiği yere zarar verecek ve muhtemelen öldürecekleri uzaktan patlatılmış 3 adet gaz bombası ile donatılmıştır. Bu gaz bombalarından etkilenmeyen tek operatör Smoke’dur. Atılan bombanın içerisine giren defans, atak operatörü kim varsa etkileniyor.

Silahlarına bakacak olursak ana silah olarak FMG-9 ve M590A1 kullanan Smoke, tekli olarak ise P226 Mk 25 ve SMG-11 makineli tabancasını kullanıyor. 2 adet Impact Grenade ve 2 adet dikenli tel ekipmanına sahip olan bu defans operatörünün attığı gazın içine girenler eğer üç saniye kalırsa yere düşecektir.

Mute

MP5K ve M590A1 silahlarını kullanan Mute, orta hızlı bir operatör olarak defans kısmında bulunuyor. Breach Charge ve drone’ları engellemeye yarayan 4 adet sinyal kesici ile donatılmıştır. İkincil silah olarak İngilizlerin P226 Mk 25 ve SMG-11 tekli ve otomatik tabancayı kullanan bu operatör ekipman olarak ise 1 Nitro Cell ile 1 adet kurşun geçirmez kameraya sahip.

Mute için sıkıntı oluşturan operatörlere bakacak olursak başta Thatcher geldiğini söyleyebiliriz. Elektronik bir cihaz olan bu sinyal kesici Thatcher’ın EMP bombaları ile rahatlıkla yok edilebiliyor. Twitch drone’ları ile bu cihazları ile yok ederken IQ ise elektronik dedektörü ile yerlerini rahatlıkla görebiliyor.

Frost

Orta hızlı bir operatör Frost, karşılaşma paspası olarak adlandırılan üç adet Sterling MK2 LHT ile donatılmıştır. Karşılaşma paspasına basan bir düşman hemen öldürülmez. Bir takım arkadaşı gelip kaldırmadığı sürece tuzakta kurtarılmayı bekler.

9mm C1 ve Super 90 adlı pompalı tüfeğe sahip olan Frost, ikincil silah olarak ise Kanadalı’ların Mk1 9mm tabancasını kullanıyor. 2 adet dikenli tele ve 1 adet kırılmaz kamera ekipmanı ile defans operatörümüz her ne kadar eskisi gibi popüler olmasada günümüzde Elite kıyafet gelmesiyle beraber tercih oranının arttığını söyleyebiliriz.

Valkyrie

ABD ordusunun Navy SEALs organizasyonuna ait olan Valkyrie, normal kameralara göre daha iyi çözünürlüğe sahip olan ve atıldığında yapışan 3 adet Black Eye ile donatılmıştır. Bu kameraları ulaşılabir yere fırlatırsanız eğer yanına gidip rahatlıkla alıp başka konuma yerleştirebilirsiniz.

Ana silah olarak MPX ve SPAS-12 adlı pompalı tüfeği kullanan Valkyrie, tekli olarak D-50 kullanıyor. Ayrıca ekipman olarak ise 1 adet Nitro Cell ile konuşlandırılabilir kalkan seçeneği bulunan bu defans operatörünü doğru kullandığınız zamanda takımınız için oldukça faydalı bilgiler sağlayabilirsiniz.

Rainbow Six Siege oynanış rehberimizin ilk bölümünün şimdilik sonuna geldik. Oyuna yeni operatörler eklendiğinde bu listeyi güncellemeye devam edeceğiz. Eğer oyun hakkında sormak istediğiniz bir soru olursa yorum kısmından iletebilirsiniz.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler