Perşembe, Nisan 25, 2024

Trump Hükümeti, Bir TikTok Kararına Daha İtirazda Bulundu!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Trump yönetimi, son zamanlarda mahkemede kaybetme konusunda bazı deneyimler kazandı ve ABD’de TikTok‘un yasaklanması gerektiği şeklindeki duruşunda gerileme yaşadı. Yine de video paylaşım uygulaması arayışı devam ediyor. Pazartesi günü Adalet Bakanlığı, ABD’deki TikTok üzerindeki kısıtlamaların yürürlüğe girmesini engelleyen bir yargıcın emrine itiraz etti.

ABD Bölge Yargıcı Carl Nichols, 7 Aralık’ta Ticaret Bakanlığı’nın TikTok üzerindeki kısıtlamalarını engelleyen bir emir çıkardı, bu da uygulamanın Amerika Birleşik Devletleri’nde yer alan uygulama mağazalarından yeni olan indirmeleri engelleyecekti.

Nichols’un emri, yasağa karşı bir tedbir kararı çıkaran Pennsylvania’daki ABD Bölge Yargıcı Wendy Beetlestone’un Ekim ayında verdiği emri takip etti. Bu durumda, üç içerik oluşturucu, bir TikTok yasağının gelirleri üzerinde olumsuz bir etkisi olacağını iddia etmişti. Ve Pazartesi günü DOJ, Nichols’un kararına, DC Circuit için ABD Temyiz Mahkemesine itiraz etti.

tiktok
Trump Hükümeti, Bir TikTok Kararına Daha İtirazda Bulundu! 4

Her şey nasıl başladı?

TikTok-Trump efsanesi, Başkan Trump’ın, her ikisi de Çin merkezli uygulamalar olan TikTok ve WeChat hakkındaki güvenlik endişelerinin ulusal bir acil durum oluşturduğunu söyleyen bir emir yayınladığı Ağustos ayında başladı.

Başkanın ABD ve yabancı kuruluşlar arasındaki işlemleri yasaklamasına izin veren Uluslararası Olağanüstü Ekonomik Güçler Yasasını (IEEPA) çağırdı. Başkan Trump daha sonra 14 Ağustos’ta ana şirket ByteDance’a ABD’deki TikTok işini satması veya devretmesi için 90 gün veren bir emir verdi. Söz konusu sipariş 12 Kasım’da yürürlüğe girecek ve uygulamanın ABD’deki operasyonlarını durduracaktı.

facebook lasso tiktokt
Trump Hükümeti, Bir TikTok Kararına Daha İtirazda Bulundu! 5

18 Eylül’de ABD Ticaret Bakanlığı, ABD’deki uygulamanın indirilmesini engellemek için bir emir yayınladı. Ancak bir gün sonra başkan, bulut bilgi işlem devi Oracle’ın TikTok’un “güvenilir teknoloji ortağı” olması için bir teklifini “konsept olarak” onayladığını söyledi. Bu anlaşma, ABD merkezli olacak ve tüm ABD merkezli TikTok kullanıcıları için işleme ve depolamayı devralacak yeni bir varlık olan TikTok Global’i yaratmayı gerektiriyordu.

Ama sonra Trump yönetimi … her şeyi unutmuş gibi görünüyordu. TikTok, 12 Kasım son tarihinin 30 gün uzatılması için 10 Kasım’da bir dilekçe verdi ve şirket, Trump yönetiminden bir süredir “önemli bir geri bildirim almadığını” söyledi. Yönetim 27 Kasım’a ve yine 4 Aralık’a kadar uzatma verdi. Sonra hükümet kendi süre sınırını uygulamayacağını söyledi.

Instagram Tiktok
Trump Hükümeti, Bir TikTok Kararına Daha İtirazda Bulundu! 6

Trump yönetiminin azalan günlerinde temyizin nasıl bir şekil alacağı hala belirlenecek, ancak ABD’nin uygulamaya yönelik bir yasağı gittikçe daha az gerçekleşecek. TikTok, Pazartesi günü yapılan yorum talebine hemen yanıt vermedi.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler