Cuma, Mart 29, 2024

Türkiye’de Girişimciler Girişemiyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye koşullarında şuanda girişimcilik kanayan bir yaraya dönmüş durumda. Ülkemizde bulunan pek çok girişimci gerekli desteği bulamadığı için projelerinden vazgeçiyor ve hayallerine ulaşamadan farklı uğraşlara veya çalışma koşullarına zorunlu olarak yönlendiriliyor. Türkiye’de girişimciler girişemiyor!

Ne İstiyorsunuz ?

Değerli dostlar, hatırlayacak olursanız hepimiz haberlerde defalarca izledik. TUBİTAK gibi kuruluşlarda proje geliştiren gençler aradığını bulamadığı hatta kabul edilmediği gerekçesi ile evlerine gönderilmiş, yurt dışında ise birincilikler ile dönmüştü. Bunun gibi zilyon tane örnek var aslında konu örnekleri size teker teker anlatmam üzerine değil. Konu Türkiye’deki girişimcilerin yeterli desteği bulamayıp, sürekli hayal kırıklıklarına uğraması.

Ülkemizde o kadar çok abartılmayı sevenler var ki.. bu her sektörde geçerli. Bir girişimci fikir edinerek çalışıp projesini oluşturuyor ve direkt olarak hayal kırıklığı ile evine gönderilerek onun bir sonraki projesini geliştirmesi için fırsat sunulmuyor. Ne istiyorsunuz yani ? Bunca girişimci ülkeden mi gitsin, illa başka ülkelerde mi fırsatları kovalasın ? Tabii o da imkan ve koşullar el verirse. Gidemeyenler de çürümeye mahkum ediliyor zaten.

giricimcilik-ve-turkiye
“2 Gün Önce Başıma Şöyle Bir Olay Geldi”

Bundan 2 gün önce Türkiye’nin en büyük hosting firmalarından birisi ile görüşmeye gittim. Şirketin ortağı ile yaklaşık olarak üç saat boyunca karşılıklı fikir alışverişi ve yapılan çalışmalardan konuştuk. Firma bugünlere hiçbir destek almadan geldiği ve şuanda durumlarının çok iyi olduğunu gördüm. Yaklaşık olarak 12-15 senelik köklü bir firma diyebilirim. Tabii başarılı olmasının arkasında da yıllardır kesintisiz hizmet veriyor olması yatabilir. Ancak işin garip tarafı burada başlıyor;

Firma bu senenin Şubat ayında KOSGEB‘e başvuru yaparak geliştirdikleri proje için yatırım talebinde bulunuyorlar. KOSGEB biraz araştırıyor ediyor ardından bu firmaya “kardeşim proje pek inandırıcı gelmedi bize, olmayacak sanırım.” yanıtı veriliyor. Ben bunu duyduğumda gerçekten şok oldum. Lan adamlar 12 senedir kesintisiz hizmet veriyor ve tüm Türkiye tarafından tanınıyor. Geliştirmiş oldukları projenin arkasında da yine aynı firma var başka bir firma yok. Sen ne diyorsun peki ? “olmadı kardeş proje bizce uygun değil.” yanıtını veriyorsun. Nasıl bir zihniyet tarafından girişimcilerin itildiğini fark edebiliyor musunuz ?

Türkiye’de girişimci olmak kadar zor bir şey yok kardeşim. Burada girişimci olup ağzın açık gelecek bir telefon bekleyeceğine, yurt dışında kısa sürede bazı şeylere daha kolay ulaşabiliyorsun. Bunların örneklerini zilyon kere verdik. Peki bizdeki sorun ne ? Neden ülkemizde girişimciler değer görmüyor ve ellerinin tersi ile itiliyor. Vallahi size bir şey söyleyeyim mi; az yukarıda anlattığım olayda böylesine köklü bir firmaya destek vermeyenler, diğer küçük girişimcilere hiçbir türlü destek vermezler. Vay halimize, vay halimize..

turkiye-girisimcilik
Bir de Şöyle Bir şey Var

Diyelim ki bir proje geliştirdiniz ve yatırımcı arıyorsunuz. Melek yatırımcılar vardır sektörde paralı insanlardır. Bu insanlara sunum yaparak projenizi anlatıyorsunuz onlarda olur derse size para vererek yatırımcı oluyor. Haberlerde görürsünüz a firması 3 milyon yatırım aldı, b firması 5 milyon yatırım kaptı. Sanki 300 TL para veriyorlar, ne kadar kolay geliyor değil mi ?

Fakat melek yatırımcılar ise size yatırım yapmadan önce şu soruyu soruyor: “kardeş ben sana şimdi ihtiyacın olan 100 bin TL’yi veriyorum. Peki sen bana bu parayı geri ödeyip üstüne ne kadar kazandıracaksın ?” dediğinde girişimcinin yüzü düşer ve öylece oradan “kem küm efendim şöyle böyle” deyip çeker gider. Böylece bir hayal daha suya düşmüş olur.

girisimci-ruhu
“Sen Yetkili Bir Ağabeye Benziyorsun”

Yılmadınız ve projenizi birilerine anlatmak istediniz. Tuttunuz internetten KOSGEB ve TÜBİTAK‘ın numaralarını alarak bağlanmaya çalıştınız. Geçen saatler sonrasında nihayet sizi birisi karşıladı “Boyron boroso tobotok” diyerek telefonu açtı siz de “sen yetkili bir abiye benziyorsun” mantığında hareket ederek projenizi heyecan ile anlattınız. Sizi dinleyen eleman “ne diyor olm bu ya bi sus da yönlendireyim seni” havasında lafınızın bitmesini beklerken, tam söyleyecekleriniz bittikten sonra “kardeş ben seni şuna yönlendiriyorum az bekle” der ve çeker gider. Bu süreçte en son şöyle sonuçlanıyor: “işte projeniz iyi gibi ama sizin yetkinliğiniz yok. TÜBİTAK destek projesine katılmak için A üniversitesinde yüksek lisans, B okulunda öğrenci, C kantininde satıcı (ama vergi levhası olmayan), D konumunda da bulunması şarttır. “Siz A ve B segmentine girmediğinizden dolayı sizi 2 hayır ile uğurluyoruz.” der ve telefon kapanır.

Yukarıda anlatmış olduğum girişimcilik olayı ülkemizde ne yazık ki böyle bir süreçten ibaret. Girişimciler o kadar çok hayal ile başladığı projeye üç beş kendini bilmez densiz yüzünden vazgeçiyor ve hiç istemediği veya kendini rahat göremediği bir firmaya girerek köle gibi çalışmaya zorlanılıyor. Bu ülke gelişmeyi hak ediyor arkadaş! Ama öyle, ama böyle. Biz bu ülkede (biz de hoca olarak bir girişim sayılırız) bazı şeyleri değiştirmek ve alışa gelmiş alışkanlıkların üstesinden gelmek istiyoruz. Ancak fırsatlar sunulmadığı ve sürekli engeller çıkartıldığı için ülkece topallamaya mahkum ediliyoruz. İnanın anlatacak daha o kadar şey var ki, belki bu yazı birilerinin kulağına gidip “lan haklılar be, gerçekten çok çekiyor girimciler” dediğinde yazmaya devam ederim, bilmiyorum.

Allah yardımcımız olsun, girişimcilerin bu ülkede işi çok zor..

girisimcilik

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

  1. merhaba
    Ben de bır gırısımcıyım
    Uluslar arası bır proje . proje yenı oldugu ıcın net acıklayamıyorum. Acıklayamadıgım ıcınde kardes yeterlı degıl dıyerek reddeıyorlar
    Bundan sonrakı asama yurtdısı oalcak
    projem ıcın yurtdısından kaynak arayacagım
    Girişimcilerin işi zor
    Ben 1 yıl projenın uzerınde dusundum hangı programla yapayım nasıl yapayım vs dıye. sonra gırısımcılık ıcın destek aramaya koyuldum fakat 6 aydır bır arpa boyu yol alamadım. Turkıye bu konuda cok acamı yapamıyor gırımcı destek projelerını beceremıyorlar. Girimcilik yapıp ıflas etmıs bır suru gırımcı ıle gorustum bir cogu bırakmıs vazgecmıs coktan.
    Malesef Turkıye bu konuda cok geri . fırsatınız varsa yurtdısını deneyın

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler