Cuma, Nisan 26, 2024

Üç Türk Projesi NASA’ya Gidiyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Son olarak Fransız bilim insanlarının Tübitak’la olan ilişkilerini durdurduğunu açıkladı. Sosyal medyada alay konusu haline gelen Tübitak’ta seçilen projelerinin aksine Türk bilim insanı adayları şanslarını yurt dışındaki yarışmalarda denemekte ve katıldığı birçok yarışmadan da derecelerle dönmekteler. Bu genç bilim insanlarının kendi başına destek almadan yaptığı buluşlardan üç Türk projesi Nasa’ya gidiyor!

Bu Projeler Nasıl Nasa’ya Gidecek?

Nasa Uzay Uygulamaları Yarışması Temsilcisi Tunahan Liman’ın yaptığı açıklamada, 2013 yılından bu yana Türkiye’de bilimi yükseltmek amacıyla Nasa Uzay Uygulamaları Yarışması’nın düzenlendiğini, bu yarışmaların bu sene Ankara, İstanbul ve Samsun’da da düzenleneceğini söyledi. Ayrıca bu yarışmalardan seçilen 4 projenin Nasa’ya gönderileceğini de ekledi. Tunahan Liman, bu projelerin Nasa’da global oylamaya sunulacağını ve Nasa tarafından seçilen 3 proje ile halkın seçtiği bir projeyi Nasa’nın ödüllendireceğini söyledi.Turk projeleri

Nasa’ya Gidecek Projelerin Yarışması

Nasa’ya gidecek olan projelerin yarışması başladı. 265 katılımcı tarafından oluşturulan gruplar dâhilinde hazırlanan 28 proje Nasa Uzay Uygulamaları Yarışması jürisi tarafından derecelendirildi. Tunahan Liman, yarışmaya giren söz konusu projeler için Nasa’nın uzaydan çok dünya ile ilgili konularla ilgilendiğini vurguladı. Nasa’nın “Yaşanacak tek gezegen var, önce dünyamızı korumalıyız sonra uzayı düşünürüz” parolası ile hareket ettiğini ekledi. Nasa tarafından belirlenen “Düşün ve Yap” “Dünya ve Biz” “Yaklaşan Tehlike” “Ekolojik Komşularımız” ve gezegensel konular çerçevesinde değerlendirilen 28 projeden, “Akıllı Enerji Yönetimi” projesi birinci seçildi. “Mars Toprağından Oksijen Üretimi” projesi ikinci “Çok Fonksiyonlu Giyilebilir Asistan” projesi ise üçüncü oldu. Seçilen bu üç proje Nasa’ya gidecek. Nasa’ya giden projeler Nasa’da global oylamaya sunulacak. Önümüzdeki günlerde bu üç proje de Tübitak’ta başarılı olamayıp dünya çapında ses getiren projeler arasına girebilecek mi?

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler