Cuma, Mart 29, 2024

Uzay Taksileri 2017 Yılında Hizmete Giriyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

1961 yılından beri Uzay üzerinde yapılan araştırmalardan sonra, insanlar uzaya çıkmaya başladılar. Uzay ile birlikte yapılan bin bir türlü planlar olduğu gibi, şuanda dünyayı felakete sürükleyecek herhangi bir gelişme olabileceği, komplo teorisi ile hareket ederek, uzayda yaşam kurma denemeleri yapılmaya devam ediyor. Bu fantastik ve epik hayalin gerçekleşmesi şuan için zor olabilir ancak gelecek için mümkün. Uluslararası Uzay İstasyonu’na yolcu ve kargo taşımacılığı için Rusya’ya devasa paralar yatıran NASA, Amerikan üretimi olan Uzay taksiler için çalışmalara başladı. Uzay taksiler hakkında detaylar ve özellikler haberimizde.

Uluslararası Uzay İstasyonuna Kargo ve Astronot Taşınacak

16 Eylül 2014 tarihinde sonuçlanan Commercial Crew Development (CcDev) ihalesinin sonuçları, bu hayalin gerçekleşmesi için zamanın geldiğini işaret ediyor. 2017 yılı için NASA, Boeing ve SpaceX şirketleri ile Uzay Taksisi yapımı konusunda anlaşmalar yapıldı. Uluslararası uzay istasyonuna kargo ve astronot taşıyacak olan uzay taksilerin üretimi ve geliştirilmesi için 6.8 milyar dolar ödemeyi kabul eden NASA, hali hazırda uzay taşımacılığı için bağımlı oldukları Rus Soyuz mekiklerine olan projeyi de ortadan kaldıracak.

Projenin ikincil amacının ise uzay istasyonuna turist taşımak olacağı gibi, NASA yöneticisi olan Charles Bolden, ihale sonucunda verilen karar ile ilgili açıklamasında “özel sektörün becerisi ve ulusal taahhütlerini birlikte destekleyen NASA’nın eşsiz uzmanlığı ile sadece sınırlarımızı aşmanın dışında, insanlarımıza istihdam sağlayarak ekonomimizi de güçlendirmeye devam ediyoruz.” dedi.

uzay-taksi
Uzay Taksiler 2017 Yılında Hazır

Boeing ve SpaceX firmalarının 2017 tarihine kadar Uzay taksileri bitireceklerini ve ilk seferlerine başlayacakları belirtilirken, NASA’nın güvenlik testlerinden de geçtikten sonra kullanıma açılacak. Hangi firmanın ürettiği modelin daha güvenilir olacağı şuanda net olarak bilinmezken, en geç 2017 sonunda NASA’nın test sürüşünden geçen model, bir çok alanda kargo ve insan taşımacılığı hizmeti verecek. Ayrıca uzay taksilerin fırlatılmadan normal uçaklar gibi havalanarak uzaya çıkacağı belirtiliyor.

SpaceX‘in ilk insansız uzay taksisi denemesi fırlatılıştan birkaç dakika sonra patlama ile sonuçlanmış olsa da, NASA yetkilileri bu patlamanın ileride oluşabilecek hataları en aza indirgemek için iyi bir deneyim olacağı söyleniyor. NASA insanlı uçuşların başarısı ile birlikte, “ulaşım masraflarının azalacağına ve uluslararası uzay istasyonundaki bilimsel çalışmaların hız kazanacağına” dikkat çekiyor. Bu uçuşlar başladıktan sonra hala astronot konusunda Rusya’ya bağımlı olan Amerika Birleşik Devletleri, bağımsızlık kazanmış olacak.

Uzay Taksi
SpaceX insansız uçuşları iki yıldır devam ederken, ikmal görevi ile uzay istasyonuna yollanan insansız bir aracın fırlatılmasından sonra patlamasının ardından, NASA “bu felaketin gelecekteki yolcuların alınmasına yaradığını” vurgulamıştı. Halihazırda, şirket astronot hayatlarını riske atmamak için sorunları kökten çözmeye çalışıyor. Astronotların taşınmasına başlamadan önce hem SpaceX’in hem de Boeing‘in ciddi test aşamalarını ve sertifika alımlarını gerçekleştirmesi gerekiyor. Bakalım 2017 yılında uzay taksiler hayatımızda neleri etkileyecek..

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler