Perşembe, Mart 28, 2024

Windows 10’un Bilmediğiniz Özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilgisayarlar birçok iş için kullanılabilir, uygun işletim sistemi ve uyumlu donanım ile daha da iyisini yapabilirler.  Windows işletim sistemleri arasında en çok bilineni, Windows 10 ise Windows tarihinin en “mükemmel” sürümü olarak internette karşımıza çıkıyor, hatta şu an birçoğumuz Windows 10 kullanıyor. Donanım uyumu ise diğer sürümlerine nazaran olağanüstü. Peki nasıl Windows 10‘u daha kullanışlı yapabiliriz? İşte bunun için sizlere bu bilinmeyen özellikler listesini hazırladık.

microsoft xbox scorpio e3

1 – XBOX Bar ile kayıt imkanı!

Normalde XBOX Bar, oyun sırasında Windows tuşu + G kombinasyonu ile açılabilen, oyun sırasında ekran görüntüsü, video kaydı almanızı kolaylaştıran bir görev çubuğudur. Bu görev çubuğu normalde sadece oyunlarda açılsa da eğer Windows tuşu + G kombinasyonu, oyun harici başka bir uygulamada kullanılırsa Windows, “Oyun çubuğu açılsın mı?” diye bir soru sorar ve altta “Evet, bu bir oyun.” seçeneği çıkar.

Eğer seçeneğe tıklarsanız oyun çubuğu açılır ve oyun olmasa dahi bilgisayarınızda herhangi bir ekran kaydedici programı olmadan ekran videosunu kaydedebilirsiniz. İsterseniz daha sonra Windows + G seçeneğiyle yine oyun çubuğunu açarak ayarlardan “Bunu bir oyun olarak hatırla” seçeneğinin tikini kaldırdığınız takdirde oyun çubuğundan kurtulabilirsiniz. Aynı yöntem ile ekran görüntüsü de alabilir ve eğer Microsoft hesabınız kayıtlıysa Mixer platformu üzerinden canlı yayın yapabilirsiniz.

surface book

2 – Touchpad Parmak Hareketleri

Eğer daha önceden Macbook kullanmışsanız bu özelliklere birçoğunuz zaten aşinasınızdır, fakat bu özellikler bilmeyenler için hayat kurtarıcı olabiliyor. Eğer touchpad driverlarınız güncelse ve laptobunuz 5-6 yıldan eski değilse tahminen çoklu dokunmayı destekler. Bu çoklu dokunma kimi zaman çok işinize yarayabilir. Bu parmak hareketleri genel olarak şöyle ;

2 parmak yukarı/aşağı : çok dosyanın olduğu bir klasörde ya da bir web sayfasında, word dosyasındaysanız, iki parmağınızla yukarı-aşağı kaydırarak fare tekerleğinin işlevini görebilirsiniz.

2 parmağı aç/kapa : web sayfasına ve resim, word dökümanı gibi dosyalarda zoom yapmaya, klasörlerde ve masaüstünde klasör/dosya boyutlarını büyütüp küçültmeye yarar.

2 parmak sağa/sola : bu şahsen pek kullanılmaz sanırsam. karakter kaydırmaya yarıyor, yazı yazarken sağa kaydırırsanız çizgiyi sola, sola kaydırırsanız sağa kaydırıyor.

3 parmak yukarı : açık olan pencereleri görmenizi sağlar. Bir nevi alt+tab işlevi görüyor.

3 parmak aşağı : tüm pencereleri aşağıya çeker ve masaüstünü görüntüler.

3 parmak sağa/sola : açık uygulamalar arasında geçiş yapmayı sağlar.

Not : Bazı laptoplarda firmanın touchpad yazılımından ötürü bu özellikler değişkenlik gösterebilir.

windows 10 continuum

3 – Windows Hello ile üst düzey güvenlik

Bu tam olarak bilinmedik sayılmaz, daha önceki yıllarda parmak izi okuyuculu laptoplar vardı fakat Windows Hello, olaya başka bir boyut kazandırıyor. Laptop olması zorunlu değil, harici donanımlarda bulunan parmak izi okuyucularını (örneğin klavye) ve gelişmiş göz tarama sensörlü bilgisayar kameralarını da Windows Hello aracılığıyla kullanabilirsiniz.

Ayrıca Windows Hello‘nun tek kullanım alanı değil, ana kullanım alanı güvenlik, fakat bu sadece kilit açmaya yaradığı anlamına gelmiyor. Bu özelliği kullanarak online alışverişlerinizi güvenle yapabilir, hatta sosyal ağ hesaplarına bile “tek dokunuşta” girebilirsiniz.

windows 10 2

4 – Pencereleri “sallayın”

İlginç fakat faydalı olabilecek özelliklerden birisi olan sallama özelliği de bazı durumlarda çok işe yarayabilir. Örnek verecek olursak, arkaplanda 6-7 sekme birden açık ve hepsini birden alta alıp, tek bir tane sekmeyi açık tutmak istiyorsunuz. Bunun için açık tutmak istediğiniz sekmeyi tutun ve sallayın. Yanlış yazmadım, sallayın. 2 saniye kadar bir süre sekmeyi salladığınızda diğer sekmeler anında simge durumuna küçültülecektir.

windows 10

5 – Bilinmeyen klavye kısayolları

Elbette hepimizin bildiği klavye kısayolları vardır, Alt+F4, CTRL+ALT+DEL gibi. Fakat bilmediğimiz klavye kısayolları arasında çok faydalı olabilecek olanlar var. Bunlardan bazıları aşağıda açıklanmıştır.

Ctrl+Shift+Esc : Ctrl+Alt+Delete komutunu kullanmadan, direkt olarak Görev Yöneticisi’ni açma kısayoludur.

Ctrl+Windows tuşu+Sağ/Sol : (açılmışsa) Sanal masaüstleri arasında geçiş yapmayı sağlar.

Windows+M/D : Pencereyi simge durumuna küçültür./Masaüstünü gösterir.

Windows+L : Bilgisayarı kilitler.

Windows+X : Basit kısayolları içeren küçük bir başlat menüsü açar. Başlat Menüsü’nün üzerine sağ tıklanarak da açılabilir.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

7 YORUMLAR

  1. hocam hocam size bir sorum olcak da benim babam PC yıl bana yazakladi ve dediki maske mesafe zopa dedi ben ondan bilgisayarı nasıl alabilirim acaba?🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇸🇩🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇸🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇵🇰🇲🇻🇲🇻🇲🇻🇲🇻🇲🇻🇲🇻🇲🇻🇲🇻🇱🇾🇱🇾🇲🇻🇱🇾🇲🇻🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇱🇾🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇪🇭🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇷🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇹🇲🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦🇸🇦

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler