Perşembe, Mart 28, 2024

Yargıtay Kararı: İşyeri Telefonunu İzinsiz Kullanmak, Tazminatsız Kovulma Gerekçesi!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bir çalışan ve bir işveren arasında devam etmekte olan davayı emsal bir karar ile sonlandırdı. Çalışanın işyeri telefonunu izinsiz kullanmasından ötürü ortaya çıkan davada YHGK, çalışanın tazminatsız işten atılabileceğine hükmetti.

YHGK bugün, bir işveren ile çalışanı arasındaki davada işverene ait olan ve kullanabilmesi için çalışana tahsis edilen telefon hattının çalışan tarafından kullanımını cezalandıran emsal bir karara imza attı.

Karara göre, çalışanın kendisine verilmeyen hattı izinsiz kullanması durumunda çalışanın tazminat ödemesi almadan kovulabilir.

Mevzubahis davaya gelecek olursak; bir yiyecek-içecek şirketin otomasyon makine operatörü olarak çalışan bir kişi, bu makinelere takılan veri hattını kişisel işleri için kullandığına yönelik iddiayla başladı. Hatlar ile bir dizi görüşmelerin gerçekleştiğini tespit eden işveren, çalışanı tazminat ödemeden işten kovmuştu. Çalışan ise, İş Mahkemesi’ne başvurarak iş sözleşmesinin haklı neden bulunmaksızın feshedildiğini ileri sürerek dava açtı.

Mahkeme, çalışanı savundu fakat işveren kararı temyize taşıdı.

yargitay hukuk genel kurulu
Yargıtay Kararı: İşyeri Telefonunu İzinsiz Kullanmak, Tazminatsız Kovulma Gerekçesi! 3

Çalışan, mahkemeye yaptığı başvurusunda kıdem ve ihbar tazminatları, yıllık izin, ücret ve hazla çalışma ücretlerinin işverenden tahsil edilmesine yönelik karar verilmesini talep etti.

İşveren ise çalışanın otomasyonlardaki veri hattını kişisel olarak kullandığının tespit edilmesi üzerine 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin II. bendinin (e) alt bendi gereğince iş sözleşmesinin haklı neden ile feshedildiğini belirtti ve davanın reddini istedi.

İş Mahkemesi ise davanın kısmen kabulüne hükmetti. Çalışan lehine sonuçlanan davanın ardından işveren, kararı temyize taşıdı. Buradan sonra ise Yargıtay 9. Hukuk Dairesi olaya dahil oldu ve işyerine ait telefonu izinsiz kullanan çalışanın tazminat ödemesi almadan kovulması gerektiğine hükmetti ve mahkeme kararını bozdu ama süreç yeniden uzadı ve dava bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’na taşındı.

yargitay 2
Yargıtay Kararı: İşyeri Telefonunu İzinsiz Kullanmak, Tazminatsız Kovulma Gerekçesi! 4

YHGK, verdiği kararda davacının, işveren tarafından sorumlu tutulduğu otomasyon makinelerinin içerisinde bulunan arızalı telefon hatlarını yenileri ile değiştirdikten sonra verilen bu telefon hatlarından bir tanesini değişim işleminden sonra davalı işverene teslim etmeyip bu hat ile özel görüşmeler yaptığının tespit edildiğini hatırlattı.

Üstelik çalışanın bahsi geçen telefon hattını kullanması nedeni ile işverenin 1000 Türk Lirası tutarında deme yaptığının anlaşıldığı da belirtildi ve bilgilere göre davacı çalışan bu hat üzerinden akrabaları ile görüşme gerçekleştirdi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, bu nedenlerle çalışanın işten feshedilmesinin haklı nedenlere dayandığını belirterek çalışanın taleplerinin reddine karar verdi ve İş Mahkemesi kararının bozulmasına hükmetti.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler