Perşembe, Mart 28, 2024

Yeni iOS Açığı iPhone’larda Mesajlaşma Uygulamalarını Çökertiyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Dünya yazılım devi Apple 2017 ile başlayan yazılım problemlerine bir türlü çözüm bulamıyor. Şimdilerde ortaya çıkan yeni bir açık ise iPhone’larda ‘mesaj’ içerikli tüm uygulamaları çökertiyor.

iOS 10’un son sürümleri, iOS 11‘in ise tüm sürümleri ile başlayan yazılım problemleri, geçtiğimiz 2017 yılında Apple’ın başını oldukça ağrıtmıştı. Hala daha yazılım sorununu çözemeyen Apple şimdi de başka bir açık ile gündeme geldi. Daha önce farklı karakter içeren mesaj iletileri nedeniyle çöken iPhone’lar bu sefer tüm mesajlaşma uygulamalarını çökertiyor. 

Apple’ın en güncel sürümü olan iOS 11.2.5 ile ortaya çıkan açığa göre cihazlara gelen Hintçe karakterlerden oluşan bir mesaj sistemin mesajlaşma alt yapısını çökertiyor. Mesajlar; Whatsapp, Facebook Messenger, Outlook ve GMail uygulamaları üzerinden çalıştığı tespit edilen açığın çözüm yolu mesajın silinmesi ya da farklı birinin mesaj göndermesi. Hataların macOS Mesajlar ve Safari uygulamalarında da çalıştığı biliniyor. Telegram ve Skype uygulamalarının ise açıktan etkilenmediği belirtildi.

Açığın kesin olarak çözüme kavuşması ise önümüzdeki aylarda kullanıma sürülecek olan iOS 11.3 güncellemesi ile gerçekleşecek. Ancak Apple bundan önce 11.2.6 sürümü de yayınlayabilir. 

iOS’un garip karakterler, değişik URL’ler içeren mesaj iletileri yüzünden gerçekleşen ilk çökmesi bu değil. Geçtiğimiz zaman zarfında tek bir bağlantı ile donan iPhone, 5 saniyelik sistem çökerten video ve iOS 11’in ilk sürümüyle gelen çökmeler de bu açığa örnek. Apple çok fazla yazılım hatasıyla karşı karşıya kalması yüzünden sıradaki iOS 12 sürümünde yeniliklerden ziyade sistem performansına ağırlık vereceğini belirtmişti. Bakalım önümüzdeki günlerde konu ile ilgili Apple neler yapacak?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler