Çarşamba, Nisan 17, 2024

Yeni PS5 kontrolcüsü DualSense’in çıkış tarihi, dizaynı ve özellikleri

Paylaş

silkroad gaminggentr

 Sony‘nin yeni DualSense gamepadi sonunda tanıtıldı ve bilmeniz gereken tüm bilgileri topladık. PlayStation 5 kontrolcüsü, şirketin önceki tasarımlarından farklı görünüyor, “Bumerang’a benzer bir şekil, beyaz ve siyah renklerle PlayStation 5 kontrolcüsü modern bir görünüme sahip.

Ancak, tasarımı sevsek de sevmesek de, DualSense konsolunun birçok yeni özellik ile karşımıza çıkacağı kesin. Daha fazlasını merak ediyorsanız DualSense hakkında bilinen her şeyi tek bir yere topladık. İyi okumalar.

b3Z4E8yodK3YE9iGNGshvg

Kilit Noktalar

  • DualSense nedir?
    Sony’nin PS5 için çıkardığı yeni nesil gamepad.
  • DualSense’nin çıkış tarihi nedir?
    Bu kış çıkması bekleniyor.
  • Fiyatı ne olacak?
    Fiyatın 70$ bandında olması bekleniyor.

Çıkış Tarihi

Sony yeni çıkacak PlayStation 5 için tasarladığı DualSense kontrolcüsünü 7 Nisan 2020 tarihinde çeşitli sosyal medya hesaplarından duyurmuştu. PlayStation 5’in  2020 kışında piyasaya sürmesi bekleniyor. DualSense, PS5 konsolunun sadece PlayStation 5’te değil, PC’de de çalışacağını düşünüyoruz.

Genel Özellikler

  • Haptic Feedback:
    Haptic Feedback oyuncuyu oyuna bağlamak için oyun içi deneyimini gerçek hayata yansıtır, yani oyunda gerçekleşen belirli olaylarda oyuncuya titreşimler göndererek oyun deneyimini iyileştirir.
  • Haptic Feedback, DualShock 4’ün “titreşim” teknolojisinin yerini alacak. DualShock 4‘de görülen bu teknoloji, belirli oyun içi etkinlikler sırasında titreşirken, oyuncunun deneyimi için güzel ayarlanmamıştı.
  • Adaptif Tetikleyiciler:
    PS5 konsolu ayrıca L2 ve R2 tuşlarına dahil edildiği söylenen adaptif tetikleyicilere de sahip olacak. Bu adaptif tetikleyiciler, geliştiricilerin eylemleri daha doğru bir şekilde ayarlamalarına olanak tanıyacak.
  • Yeni “Create” Butonu:
    DualSense konsolunda “paylaş” tuşu yerine “yarat” tuşu yer alacak. “Paylaş” butonu ile aynı işlevlerin yanında ekstra işlevlerin de olacağını belirten Sony, “Oyuncuların oluşturduklarını dünyaya sunmanın yeni yollarını arıyoruz, isterlerse paylaşabilirler veya kendi başlarına eğlenebilirler.” dedi.
  • Kulaklık girişi:
    PS5 konsolunda kulaklık girişi bulunacak, bu sayede kendi kulaklıklarınızı takabileceksiniz.
  • Mikrofon:
    DualSense konsolu, içine yerleştirilmiş bir mikrofon içerecek. Sony, bunu farklı bir mikrofon kullanmadan arkadaşlarınızla çevrimiçi konuşmak için kullanabileceğinizi söyledi.

KBYS6DAgndMiSdgb67A4rF

Konsolun Tasarımı

DualSense‘in tasarımı, önceki PlayStation denetleyicilerinden farklı. DualSense, Nintendo Switch Pro kontrolcüsüne daha benzer bir şekle sahip modern, minimalist bir tasarıma sahip. Ayrıca Sony, DualShock 4‘ün LED Işık Çubuğunu kontrolcünün üstünden DualSense’deki dokunmatik yüzeyin çevresine taşıdı.

İlginç olan oyun kolundaki iki tonlu (siyah,beyaz) renk şeması. Üçgen, Daire, Kare ve X hala burada, fakat her zamanki renkleri yok. PlayStation 5‘in, önceki PlayStation konsollarında olduğu gibi piyasaya sürüldükten sonraki yıllarda bu konsol için her türlü rengi üretmesini bekliyoruz.

Sınırlı sürüm konsolları da dahil olmak üzere 30’dan fazla PS4 konsol rengi bulunmakta. Lansmandan sonra PlayStation 5 konsolunun da farklı renk seçenekleri alacağı kaçınılmaz bir gerçek.

Teknik Özellikler

Şu an DualSense için Haptic Feedback ve Adaptif Tetikleyiciler dışında başka bir özelliği bilmiyoruz. Açıklama yapıldığı zaman güncel haberi paylaşacağız.

Söylentiler

  • Kablosuz Şarj Özelliği:
    Bir patent, duyuru sırasında böyle bir şeyden bahsedilmemesine rağmen, kablosuz şarjın DualSense çalışmalarında olabileceğini öne sürüyor. SegmentNext’ten Saqib Mansoor tarafından bulunan patent, bir oyun konsolu için kablosuz şarj adaptörü gösteriyor.
  • Patentin yanında görünen görüntüler arkasında şarj cihazını şarj matı ile birlikte şarj eden, rahatsız edici kablolar içermeyen bir eki olan bir DualShock konsolunu gösteriyor.
    Ancak hepimizin bildiği gibi patentler kesin değildir. Bir patentin yayınlanmış olması, Sony’nin onu kullanacağı anlamına gelmiyor.
  • Aynı zamanda, bu özellik isteğe bağlı gibi duruyor. Sony kablosuz şarjı kullanıcılara sunarsa bunları daha sonra piyasaya sunacağını düşündürmekte. Bu özelliği ayrı tutmak, kablosuz şarjla ilgilenmeyenler için konsolun fiyatını da düşük tutacak.
  • Kalp Atışı ve Ter Sensörleri:
    PlayStation 5, bulunan bir patente göre oyununuzu hayati belirtilerinize göre de özelleştirebilecek. Patentte, oyuncunun fiziksel ve duygusal durumuna göre oyun deneyimini ayarlamak için kullanılacak bir özellik mevcut.
  • Toplanan bilgiler daha sonra oyuncunun olası duygusal durumunu denetleyiciye geri göndermeyi ve oyun oynamayı buna göre etkilemeyi amaçlasa da, bunun tam olarak nasıl çalışacağı ayrıntılı olarak anlatılmadı. Önümüzdeki süreçte bunun doğru mu yoksa söylenti mi olduğunu göreceğiz.
  • Ses Kontrolü:
    Bir patent daha (WIPO tarafından yayınlanan ve SegmentNext tarafından tespit edilen); kullanıcı mikrofona konuşurken, hoparlörün sesi bastırılacak ve aygıt tarafından kontrol gerçekleştirilecek. DualSense‘in yerleşik bir mikrofonu var, fakat Sony ses kontrolüne dair herhangi bir açıklama yapmadı.
Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler