Cuma, Nisan 26, 2024

YouTube’a, Çocukların Gizliğini İhlal Ettiği İddiasıyla 200 Milyon Dolar Ceza Kesildi!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Cuma günü, Federal Ticaret Komisyonu, ilk Politico tarafından bildirildiği üzere, YouTube aleyhine federal gizlilik suçlamaları yapmak üzere oy kullandı. Wall Street Journal ve Bloomberg, resmi anlaşmanın büyük olasılıkla önümüzdeki hafta halka açıklanacağını söyleyerek raporu doğruladılar.

Anlaşmanın kesin şartları net değil, ancak Google’ın 150 ila 200 milyon dolar arasında para cezaları ödeyeceği bildiriliyor. Suçlamalar, tüketici gruplarının Çocuk Çevrimiçi Gizlilik Koruma Yasasını (COPPA) ihlal ettiği iddia edilen YouTube’daki veri toplama ve hedefleme uygulamalarından kaynaklanıyor. Anlaşmaya ilişkin bazı detaylar Temmuz ayında Washington Post tarafından bildirilmişti, ancak bugünkü oylamaya kadar kesinleşmediler.

indir 1

Oylama ile aynı günde, YouTube, daha belirgin içerik filtreleri içeren bir dizi ile birlikte YouTube Kids için yeni bir web portalı açtı. Platform, son haftalarda beklemede olan anlaşmaya cevaben bir dizi politika değişikliği yaptı ve en önemlisi çocuklara pazarlandığı ortaya çıkan şiddet içerikli ya da “olgun” videolara açık bir yasak getirdi. Video hizmeti ayrıca çocukların videolarına yönelik hedeflenmiş reklamları da yasaklayarak, videoları yaratıcılar için daha az kazançlı hale getirdi ve YouTube’un tüm türünü tehdit etti.

“Bir Kez Daha, FTC Güçlü Bir Şirketin Kancadan Çıkmasına İzin Vermiş Gibi Görünüyor.”

YouTube’un eleştirmenleri, iddia edilen önemli gizlilik ihlallerine kıyasla bilek üzerinde bir tokat olarak gördükleri dehşetle cezalandırıldı. YouTube’da uzun süredir olası COPPA ihlallerini soruşturmak için çağrılan Senatör Ed Markey (D-MA), “partizan anlaşması” cezasını verdi.

“Bir kez daha, bu FTC, güçlü bir şirketin kullanıcıların çevrimiçi mahremiyetini ihlal etmek için nominal bir para cezası ile piyasadan çekilmesine izin veriyor gibi görünüyor. Çocukların mahremiyetini ihlal eden ve federal yasaları ihlal eden şirketlere zor gelmesini çocuklara borçluyuz.”

Bir dizi gizlilik grubu bu duyguyu tekrarladı. Tüketici destek grubu Halk Vatandaşı, “COPPA kapsamında, çocukların gizlilik kanunu olan FTC, Google’a onlarca milyar para cezası uygulama yetkisine sahipti” dedi. “200 milyon dolardan fazla olmayan bir ceza, çocuk haklarını korumaktan tamamen başarısız oluyor. Ne Google’ı yeterince cezalandırır ne de Google’ı veya diğer şirketleri gelecekteki ihlallerden alıkoyamaz. ”

180507 cambridge analytica facebook feature

Temmuz ayında FTC’nin Facebook’a Cambridge Analytica ve diğer veri ihlalleriyle ilgili ihlallerden dolayı 5 milyar dolar para cezası vermesiyle de benzer endişeler ortaya çıktı. Bir teknoloji şirketine karşı bugüne kadarki en büyük FTC para cezasıydı, ancak birçok Facebook eleştirmeni, Facebook’un yıllık 55 milyar dolarlık karı ile karşılaştırıldığında yetersiz olduğunu belirtti.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler