Perşembe, Nisan 25, 2024

YouTube’a Göre, 720p Artık Bir HD Kalitesi Değil!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yıllardır, YouTube‘da bir video izlerken veya bir video yüklerken minimum 720p kalitede videolar izler veya yüklerdik çünkü en düşük HD kalitesi 720p idi ama YouTube beyciğime göre yenileşen ve gelişen teknoloji dünyası ile birlikte 720p artık bir HD standardı değil ve artık YouTube videolarındaki kalite sekmesine 720p HD olarak gösterilmiyor.

Video dünyasında olayların nasıl olduğunu biliyoruz. 360p veya 480p ise, doğrudan ‘standart tanım’ diyoruz. 720p veya üstü olduğunda ‘yüksek tanımlı’ olur. Ayrıca ‘yüksek tanımlı’ kategorisini Full HD, UHD ve benzeri bölümlere ayırıyoruz. Çözünürlük ne kadar yüksek olursa, adı o kadar meraklı olur.

Ancak, uzun yıllardır 720p görüntü kalitesi bizler için bir HD kalite olmuştur. Aslında hala çevremizde tonlarca 720p monitör ve ekran mevcut ancak YouTube ekibi, video kalitesi sekmesinde yer alan 720p‘nin yanında bulunan HD simgesini çekerek bizlerle aynı düşüncede olmadıklarını söylüyorlar.

youtube 720p
YouTube'a Göre, 720p Artık Bir HD Kalitesi Değil! 2

YouTube‘u şu anda Safari, Chrome veya Edge tarayıcılarında açarak bir video oynatırsanız ve oynatma çözünürlüğünü manuel olarak seçmek isterseniz 720p seçeneğinde kırmızı renkli bir HD rozetini artık göremezsiniz. Eğer denemek istiyorsanız bir PC Hocası videosunu açarak görebilirsiniz.

Daha fazla piksel, daha fazla kalite değildir!

Bu aynı zamanda oldukça garip ve ilginç bir hamledir. Elbette, birçoğunuz, YouTube‘un gelecekte 1080p‘yi HD başlığından ayırarak nasıl 1440p ve 2160p‘yi HD olarak nasıl ayırması gerektiğini söyleyerek bu günlerde video için altın standart olduğunu söyleyeceksiniz. Ama dürüst olmak gerekirse, 4K UHD‘den indirgenmiş ve süper örneklenmiş mükemmel 720p ve 1080p görüntüler hepimiz gördük.

Daha kaliteli bir video için daha fazla piksel gerekli değildir, Dahası, net olmak gerekirse, 720p‘nin HD olarak sınıflandırılmaması, çözünürlüğün aşamalı olarak rafa kaldırıldığı anlamına gelmez. 720p bir görüntü kalitesi olarak kalacaktır, ancak görünüşe göre artık ‘yüksek tanım’ olarak adlandırılmayacak.

Merak edilen en önemli şey kullanıcıların ve içerik oluşturucuların bu konu hakkındaki düşünceleri ve tepkisi neler olacak? Sizler bu konu hakkında neler düşünüyorsunuz?

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

4 YORUMLAR

  1. Günümüz için 1080p bile yetersiz. Çok rahatsız ediyor. Ufak şeyler, ekranda çapraz duran çizgiler, etrafı düz nesneler, oyunlarda ne kadar anti aliasing i arttırsak bile uzak yerler ve nesne kenarları, karmaşık dokular kötü gözükmektedir.

  2. Ne olmasını bekliyordunuz ki? Yavaş yavaş 8K (7680p) devri başlarken 720p’ye HD demek 8K’ya ayıp olurdu açıkçası. Oyunlarda en düşük 1080p çözünürlük öneriliyor ki 1080p bile yetersiz kalıyor. 720p çözünürlükte rahatsız olmadan oynayabilen çok insan vardır. Günümüz teknolojisinde 720p artık HD (Yüksek Çözünürlük) standartlarına uymuyor maalesef. 720p çözünürlükte üretilen monitör sayısı da yok denecek kadar azalmış durumda zaten.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler