Perşembe, Nisan 25, 2024

AMD Ekran Kartlarında Smart Access Memory Sistemi Ne İşe Yarıyor?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Smart Access Memory (Akıllı Erişim Belleği), AMD’nin yeni ekran kartlarıyla beraber tanıtılan özel teknolojilerden biri oldu.

Ekran kartlarının performansının artmasını sağlayacak olan yeni sistemler beraber AMD, NVIDIA ekran kartlarına meydan okumuştu. Peki, nedir bu teknoloji? Tam olarak neler sağlıyor?

Kaçırmayın: AMD Radeon RX 6900 XT Duyuruldu – Fiyatı ve Çıkış Tarihi

AMD Smart Access Memory sistemi nedir?

Baştan bir detay verelim. Marka bu teknoloji için bilgileri paylaştı ama öyle sanıldığı kadar detaya inilmedi. Muhtemelen zaman içerisinde yapılan testlerle beraber bu teknolojiyi daha yakından göreceğiz. Mini detayı verdiğimize göre geçelim sisteme.

Smart Access Memory, tam bir AMD optimizasyonu üzerine kurulu. Bu sistem için kullanacağını işlemci, anakart ve ekran kartının seçilen ürünlerden olması gerekiyor.

  • AMD B550 ve X570 anakartlar
  • Radeon RX 6000 serisi ekran kartları
  • AMD Ryzen 5000 serisi işlemciler

bir arada kullanıldığı zaman çalışan teknoloji, CPU ile GPU arasındaki iletişimi güçlendiriyor ve farklı bir seviyeye taşıyor. Bu teknoloji sayesinde AMD Ryzen işlemcileri, GPU’nun GDDR6 grafik belleklerine doğrudan ve tam erişim sağlayabiliyor.

CPU bu şekilde işlemeyi hızlandırabiliyor ve sonuç olarak ekran kartlarında bir performans artışı sağlanıyor. Tanıtım sırasında bu özellik kullanıldığı zaman Forza Horizon 4 oyununda RX 6800 XT ekran kartlarıyla beraber %13 oranında performans artışı sağlandığı açıklanmıştı ve grafikler paylaşılmıştı. Muhtemelen diğer oyunlar için de aynı şey geçerli olacak.

Sizin anlayacağınız söz konusu sistemle beraber kullanıcılar oyunlardan çok daha yüksek performans alabilecek. Bunun için tek yapılması gereken uyumlu ürünleri bir arada kullanmak ve RX6000 ekran kartlarında VBIOS, anakart için de BIOS üzerinden akıllı bellek erişimi özelliğini etkinleştirmek.

Böylece Smart Access Memory sayesinde CPU, GPU ve VRAM arasındaki veri aktarım performansının da üst seviyelere çıktığını göreceğiz. Görünen o ki bu teknoloji NVIDIA’nın ekran kartlarına üstünlük sağlamak konusunda çok önemli bir artı olacak.

AMD Smart Access Memory

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler