Çarşamba, Nisan 24, 2024

AOC Agon Pro AG274QG Oyuncu Monitör İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

AOC markasının Agon serisinde, üstün özelliklerle dikkat çeken bir Pro sınıfı var. Üst segment oyuncu ürünlerine yer verilen sınıfta bulunan gözde monitörlerinden birisi de AOC Agon Pro AG274QG modeli.

Tabii ki söz konusu böyle Premium sınıf bir monitör olunca, oyuncular monitörü almadan önce tüm detaylarını öğrenmek istiyor. “Özellikleri fiyatını hak ediyor mu?”, “Panelin teknik açıdan artıları neler?”, “Eleştirilen noktaları var mı?” bu ve bunun gibi soruları uzatır gideriz. Önemli olan bu sorular değil de cevapları. Gelin incelememize geçelim ve hep beraber bu Pro sınıf ekran için bir değerlendirme yapalım.

İstediğiniz Bölüme Buradan Geçebilirsiniz

AOC Agon Pro AG274QG Tasarımı Nasıl?

Her zaman olduğu gibi incelemeye tasarımdan söz ederek başlayacağım. Takip edenler bilecektir, son dönemde oyuncu monitörlerinde kavisli panelli modeller de bir bir ortaya çıkmaya başladı.

Kimi kullanıcılar kavisli ekranların tasarımını daha iyi buluyor ve kavisli ekranlara yöneliyor olsa da şu anda pazarda hala yaygın olarak yer alan oyuncu monitörlerinde düz panel tercihinin hakim olduğunu görüyoruz.

AOC Agon Pro AG274QG

AOC Agon Pro AG274QG modeli de düz panele sahip olan iddialı oyuncu monitörlerinden. Ön kısma baktığınız zaman, tamamen düz panele ek olarak çerçeveler de inceltilmiş.

Alt bölümü saymazsak, ekran 3 taraftan çerçevesiz bir yapıda diyebiliriz. Haliyle görüş açısını bozan bir çerçeve olmadığı için hem görüş  açısı noktasında hem de şık tasarım noktasında tatmin edici bir panel yapısı var.

AOC Agon Pro AG274QG

Alt kısımda yer alan çerçevede ise “AGON” yazısına yer verilmiş. Ama öyle alt kısımdaki çerçeve de çok kalın değil.

Destek Ayağı ve Logo Projeksiyon Artısı

Tasarım noktasında destek ayağının yapısını da ayrıca değerlendirmek gerekiyor. Bir kere destek ayağının montajının çok kolay olduğunu belirterek başlayayım.

Arka kısımda destek ayağı için düzenlenmiş olan bölüme kolaylıkla ayağı yerleştirebiliyorsunuz. Bu yönüyle ekran, artı bir işlevsellik de kazanıyor.

AOC Agon Pro AG274QG 7

Destek ayağının uç noktasındaki tasarıma baktığımız zaman ise sanki bir kuş ayağına benzer yapının kullanıldığını görüyoruz. İki taraftan ve arkadan destek veriliyor ve böylece ekranın sorunsuz bir şekilde durması sağlanıyor. Sallantıların önüne geçecek bir yapı söz konusu.

Gelelim logo projeksiyon olayına. Destek ayağını standart olarak yerleştirdiğiniz zaman tam orta kısımda bir logo projeksiyonu olduğunu görüyorsunuz. Tasarıma zenginlik kazandıran projeksiyon, iki ayrı şekilde AGON logosunu gösterebiliyor. Bir seçenekte yazıyla, bir diğer seçenekte ise logo ile gösterim yapılıyor.

AOC Agon Pro AG274QG

Çok gerekli mi derseniz bence çok gerekli bir dokunuş değil ama oyuncuların hoşuna gidebilecek detaylardan birisi.

Arka Kapakta Nasıl Tasarım Var?

Arka kapakta sunulan tasarıma da bir göz atalım. AOC burada güzel bir hareketlendirmeye yer vermiş.

Arka kapak üzerinde özel bir aydınlatma kullanılmış. Hem sağ kısımda hem de sol kısımda 3 kademeli olarak aydınlatma çizgileri yer alıyor. Light FX ışıklandırma, diğer AOC ürünleriyle de senkronize bir şekilde çalışabiliyor.

AOC Agon Pro AG274QG

Arka kısımda bir aydınlatma olması artı mı yoksa işleri değiştirmez mi bu kullanıcılara kalmış bir şey. Bazı oyuncular, kendi zevklerine göre oyun odaları tasarlayabiliyor. Çeşitli RGB ışıklandırmaları kullanabiliyor. Böyle bir durumda AOC Agon Pro AG274QG serisinin ışığı, arka tarafta kalsa da güzel bir ambiyans yakalanmasını sağlayabilir. Dediğimiz gibi tercih meselesi.

Portların Durumu

Arka kapak tasarımından söz etmişken, portlardan da bahsedelim. Ekran arka kısımda aşağı doğru şekilde portlar sunuyor.

Port konusunda bir hayli zengin bir monitör olduğunu söyleyebiliriz. Ekranda aşığı doğru bakan 4 adet USB 3.2 portu var. Bunun dışında bir de USB hızlı şarj portu sunulduğunu ekleyelim.

USB portlarının dışında arka kısımda 1 adet DisplayPort 1.4, 2 adet HDMI 2.0, 3.5 mm kulaklık çıkışı ve ses girişi bulunuyor.

Pivot Özellikleri Neler?

Geldik düz ekranlarda en sevdiğim kısma. Düz panel ekranlar çoğu zaman pivot özellikleri konusunda bir adım önde oluyor. Agon Pro AG274QG bunlardan biri.

Ekran yukarı aşağı asansör, dönme ve eğilme hareketlerini destekliyor. Ayrıca ekranı dikey konumda da kullanabiliyorsunuz.

  • Eğilme: -3° ±2°~21° ±2°
  • Yükseklik Ayarı: 120 mm
  • Dönme Hareketi: -20° ±2°~20° ±2°
  • Dikey Konum: Var

Tasarımda Bir Diğer Artı Nokta: Ekranın arka kapağında, yan kısımda dışarı doğru çekilebilen küçük bir aparat var. Bu aparatı kulaklık askısı olarak kullanabiliyorsunuz. Güzel bir tasarım artısı.

AOC Agon Pro AG274QG Oyuncu Monitör Ölçüleri ve Ağırlık

  • Ayak Takılı iken Ölçüler: 425~545 (H) × 607.7 (W) × 352(D) mm
  • Ayak Olmadan Ölçüler: 351.5(H) × 607.7 (W) × 74.3(D) mm
  • Ağırlık: 8.28 kg

Kutu İçeriği

  • Monitör
  • HDMI kablosu
  • DisplayPort Kablosu
  • Güç Adaptörü
  • Destek ayağı

Evet sonunda tasarım kısmını bitirdik. Genel tasarım yorumum, gerçekten iddialı bir ürün sunulduğu. Şık ve işlevsel bir tasarım yapısına yer verilmiş.

Artık asıl kısma yani teknik özelliklere geçelim istiyorum. Zira teknik açıdan da anlatacağımız çok fazla detay söz konusu.

AOC Agon Pro AG274QG Teknik Özellikleri Neler?

AOC Agon Pro AG274QG

Genel Panel Özellikleri

Agon Pro AG274QG, isimlendirmeden de anlayacağınız gibi 27 inçlik ekran boyutuyla beraber geliyor. Panel tipi olarak IPS panel kullanan model, arka ışık tipi olarak ise WLED ile geliyor.

Çözünürlüğe geldiğimiz zaman ise bir ufak eleştiri yapacağız. Üst düzey özellikleri olduğunu söylediğimiz monitör, çözünürlük kısmında 2560 X 1440 piksel sunuyor. Yani 2K çözünürlük görüyoruz.  4K olsun isterdik. Ama yenileme hızı ve tepki süresi açısından baktığımız zaman 2K değeri de tatmin edici.

Öyle ki ekran 240 Hz yenileme süresi ve 1 ms GTG yanıt süresi sunuyor. Özellikle oyuncular için tatmin edici değerler.

Kaçırmayın: AOC GH401 İncelemesi

Tüm Teknik Özellikler Özet

  • Ekran Boyutu: 27 inç yani 68.6 cm
  • Yapı: Düz
  • Panel: IPS
  • Çözünürlük: 2560 x 1440 piksel, QHD
  • Görüntü Oranı: 16:9
  • Parlaklık: 450 nit
  • Yenileme Hızı: 240 Hz
  • Yanıt Süresi: 1 ms GTG
  • Görüntü Açısı: 178 derece
  • Dinamik Kontrast Oranı: 80M:1
  • Akıllı Kontrast Oranı: 1000:1
  • Renkler: 1.07 Milyar
  • Senkronizasyon Teknolojisi: G-SYNC Ultimate
  • Renk Kapsamı: %102 DCI-P3, %110 Adobe RGB, %112 NTSC
  • Kare Göstergesi: Var
  • Crosshair: Var
  • Güç Tüketimi: Açıkken 50W
  • Güç Tüketimi: Beklemedeyken 0.5W

Genel panel özelliklerinden sonra, artı olarak gösterilen diğer özelliklerden de söz edelim istiyorum. Başlık başlık ilerlemeye devam edelim.

AOC Agon Pro AG274QG

VESA HDR600 Desteği

Daha derin doygunluk, daha doğru aydınlatma ve daha doğru renkler sunulmasını sağlayan HDR600 desteği, yüksek kalitede görüntüler elde edilmesine imkan veriyor. Evet oyunlar için değerlendirdiğimiz zaman, oyun içi görüntülerde de tatmin edici bir derinlik ve doygunluk elde ediliyor ama bunu sadece oyunlar için düşünmeyin.

Diğer içerikler ve videolarda da çok daha tatmin edici bir görüntü deneyimi sunulması sağlanmış.

Düşük Girdi Gecikmesi Özelliği

Nvidia Reflex destekli de olan AOC Agon Pro AG274QG oyuncu monitör, AOC düşük girdi gecikmesi moduna sahip. Bu modun artısı, yanıt süresi gecikmelerinin önüne geçmesi. Yanıt sürelerini daha da iyileştiren monitör, haliyle oyunculara ek bir avantaj sağlıyor.

AOC Agon Pro AG274QG

Oyunlarda Renk ve Gölge Kontrolü Artısı

Bazı oyunlarda, grafik yapısından kaynaklı olarak bazı sahneler aşırı siyah ya da gölgeli olabiliyor. Özellikle korku oyunlarında bu durumu çok sık görüyoruz. Pro AG274QG monitörde, renk ve gölge kontrolü özelliği sayesinde, bu aşırı siyah sahnelerin aydınlatılmasını sağlayabiliyorsunuz.

Görüntünün aydınlık olan kısımları bozulmadan, gri seviyelerinde yapabileceğiniz düzenlemeler ile karanlık alanları ekstra aydınlatmanız mümkün.

Dahili Hoparlörler ve Ses Artısı

Bu seviyede ekranlarda dahili hoparlörün bulunmasını istiyoruz. AG274QG modelinde de dahili hoparlör yer alıyor. Ekranda 5W gücünde 2 adet hoparlör var ve DTS audio teknolojisi kullanılıyor.

Tamam kaliteli bir oyuncu kulaklığından aldığınız ses deneyimini alamıyorsunuz ama yine de tatmin edici bir ses deneyimi olduğunu söyleyebiliriz. Unutmayalım ki hoparlörler dahili.

Ekranla Beraber Gelen Quick Switch Kontrol Cihazı

Ekranı rakiplerinden ayıran ayrıntılardan birisi de bu. Bir hızlı menü kontrolcüsü olarak gösterilen Quick Switch, görüntü ayarlarınızı kayıt etmenizi ve bu ayarlara hızlı geçiş yapmanızı sağlıyor. Tek bir tıklama ile kayıt ettiğiniz ayarlar arasında geçiş yapabiliyorsunuz.

Yine çok önemli bir kazanç değil ama özellikle oyun sırasında işe yarayabilecek artılardan. Ekran ayarlarınızı değiştirmek istediğiniz zaman, oyununuzdan çıkmanıza gerek kalmadan tek bir tuşla kayıt ettiğiniz ayara geçebiliyorsunuz.

AOC Agon Pro AG274QG

OSD Menüsü ve Dil Desteği

Nvidia G-Sync özelliğinden, tüm ekran ayarlarına kadar her türlü özelleştirmeyi yapmanız ve ayarları düzenlemeniz için OSD menüsünü kullanabiliyorsunuz. AGON imzalı detaylı bir menü var. Menünün ayar özellikleri oldukça detaylı ve bu büyük bir artı. Ama asıl artı dil desteği.

Birçok monitör modelinde OSD menülerinde ne yazık ki Türkçe dil desteği yok. Çok bilindik markalarda bile Türkçe dil desteği sunmayan birçok ekran var. AOC Agon Pro AG274QG bu yönüyle 1-0 öne geçiyor diyebilirim. Menü tamamen Türkçe olarak sunulmuş. Yabancı diliniz olmasa bile tüm ayarları rahatlıkla yapabilirsiniz.

Hazır Modlar

Her zaman görüntü ayarlarını düzenlemekle uğraşmak istemeyebilirsiniz. Ayarları yapacak kadar profesyonel de olmayabilirsiniz. Bu kullanıcılar için de hazır oyun modları sunulmuş. Ekran, 6 farklı hazır modla beraber geliyor. FPS, RTS ya da yarış türleri gibi oyun türleri arasından tercih yapabilir ve önceden oluşturulmuş olan görüntü ayarlarını kullanabilirsiniz.

Konsol Uyumu Var mı?

Buraya kadar anlattığımız kısımda ekranı sadece bilgisayar oyuncuları için uygunmuş gibi düşünebilirsiniz. Evet en iyi çözünürlük değeri ve yenileme hızı için PC kullanımı gerekiyor. Fakat ekran, konsollar için de uyum sunuyor. Konsollar için uyumluluk noktasında çözünürlük değeri ve yenileme hızı değerlerini aşağı ekliyorum.

  • PS5: 1920 x 2080 çözünürlük ve 120 Hz yenileme hızı
  • Xbox Series X ve Series S: 2560 X 1440 piksel çözünürlük ve 120 Hz yenileme hızı

AOC Agon Pro AG274QG

Göz Sağlığı Adına Ekstralar

İncelememizi tamamlamadan önce söz etmek istediğim iki şey daha var. Gör koruması için sunulan düşük mavi ışık özelliği ve titreşimsiz ekran özellikleri. Düşük mavi ışık özelliği, zararlı mavi ışıkları azaltarak özellikle uzun kullanımlarda oluşan göz hasarını en aza indiriyor.

Titreşimsiz ekran özelliği de görüntülerdeki titreşimi ortadan kaldırıyor ve bu sayede yine göz yorgunluğuna neden olan etki giderilmiş oluyor. Tabii ki bu iki özellik olsa bile uzun süre ekranın başında olmanız, göz sağlığınızı olumsuz etkileyecektir, belirtelim.

Son Sözler ve Değerlendirme

AOC Agon Pro AG274QG incelememize burada son veriyoruz. Genel bir değerlendirme yapmak istersek, gerek renk doygunluğu gerekse de görüntü kalitesi açısından, gerçekten Pro bir ekranla karşı karşıya olduğumuzu söyleyebiliriz.

Zaten AOC, oyuncu monitörleri konusunda epey bir tecrübeye sahip. AG274QG modelinde de tecrübesini konuşturmuş. Tabii ki özellikler bir yana, ekranı tercih etme noktasında asıl kilit kısım fiyatlar olacaktır. Net fiyatları şu an bilemiyorum ama ucuz bir monitör olmadığını söyleyebilirim.

pch tavsiye eder ve ustun performans odul 2023

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler