Perşembe, Mart 28, 2024

Apple ve Samsung Planlı Eskitme Soruşturmasına Alındı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Geçtiğimiz haftalarda eski cihazları bilerek yavaşlattığını açıklayan Apple ile başlayan planlı eskitme tartışmaları İtalya‘da açılan dava ile yeniden alevlendi. Üstelik davada Samsung‘un da adı geçiyor.

Planlı Eskitme Neydi?

Hepinizin az çok bildiği bir konu planlı eskitme. Bilmeyenler için kısa bir özet geçelim. Planlı eskitme: bir cihazın belli bir dönem kullanıldıktan sonra bilerek kullanılamaz hale getirilmesi olayıdır. Normal eskimeden farkı adından da anlaşılacağı üzere planlı şekilde yapılıyor olmasıdır. Bu planlı eskitme daha çok elektronik ürünlerde, bilgisayar parçalarında ve gününüzün popüler cihazları akıllı telefonlarda karşımıza çıkıyor. Konu hakkında daha detaylı anlatıma yazının sonundaki videodan ulaşabilirsiniz. Biz haberimizde dönelim.

İtalya‘da tüketici haklarını korumak amaçlı çalışan Autorità Garanta della Concorrenza e del Mercato isimli kurum Apple ve Samsung firmalarına soruşturma başlattı. AGCM popüler iki firmanın müşterileri tercihlerinde etkili olmaları için eski cihazları yazılım güncelleştirmeleri ile yavaşlatıp yavaşlatmadığını belirlemeye çalışıyor. Gurubun açıklamasına göre her iki firma bu konuda müşterilere şeffaf davranmıyor.

planli eskitme fabrika

Sundukları güncelleştirmelerin içeriği her ne kadar tüketici ile paylaşılıyor olsa da kaput altında yapılan birçok değişiklikten kullanıcı haberdar olamıyor. Nitekim bu değişiklikler cihazları yavaşlatıyor olabilir. Bu durumun İtalya’da tüketici haklarına aykırı olduğunu bildiren gurup yapılan araştırmalar sonucu böyle bir bulguya rastlarsa her iki firmaya da yaptırım uygulayacak.

Apple’ın telefonların kapanmasını önlemek adına yapmış olduğu değişiklik bu soruşturmada zikredilmedi ancak konusu bakımından soruşturmanın bir parçası olacaktır. Zaten Apple planlı eskitmenin yasak olduğu Fransa‘da bu durumla ilgili bir dava görüyor. 

Her ne kadar firmalar tarafında bu soruşturma ile ilgili açıklama gelmese de Apple CEO’su Tim Cook geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada gelecekteki bir iOS sürümüne performansı düşüren özelliğin kullanımını tüketiciye bırakacağını belirtmişti. Bakalım konuyla ilgili ne tür gelişmeler olacak. Gelişmeler oldukça sizleri bilgilendireceğiz.

Yeni Alınan Ürünler KISA Sürede Neden Bozuluyor? (PLANLI ESKİTME)

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

2 YORUMLAR

    • Merhaba,

      Şuan için planlı eskitmeye karşı yapılacak bir önlem ne yazık ki bulunmuyor. Yeni bir kanun tasarısı ile firmalara ancak yaptırım uygulanabilirse planlı eskitmenin önüne geçilebilir. Aksi taktirde fabrikadan çıkışlı olarak cihazlarda böyle durumlar görülebiliyor ne yazık ki.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler