Cuma, Nisan 26, 2024

Çinli Telefon Üreticileri, Google Play’e Karşı Kendi Marketlerini Kuracaklar!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Huawei, Xiaomi ve BBK takımından Oppo ve Vivo, Çin’in geliştiriciler dışında aynı anda ilgili uygulama mağazalarının tümünü tanıyacak şekilde uygulama yüklemeyi sağlayacak bir platform üzerinde birlikte çalıştıklarını açıkladılar.

Reuters tarafından ortaya sürülen raporlara göre, Üreticiler, Google Play Store’un uluslararası pazardaki egemenliğine meydan okuma girişimi gibi görünen Global Geliştirici Hizmet Birliği (GDSA) altında bir araya geldiler.

Google Play Store, Çin’de yasaklandığı günden itibaren, Android kullanıcıları, çoğu Huawei ve Oppo gibi üreticiler tarafından sağlanan çeşitli farklı uygulama mağazalarından uygulama indirmeye alışkın hale geldi. Ancak Çin’in dışında, Google Play Store, geliştiricilerin yazılımlarını yükleyebilecekleri tek bir konum sağlayarak üstünlük yarattı.

Bu tekele yakın, üçüncü taraf uygulama mağazalarının uluslararası geliştirici desteğiyle mücadele ettiği ve GDSA’nın platformu tarafından zorlanabilecek bu avantaj anlamına geliyor.

Her üreticinin Çin bölgesinde kendi uygulama marketi var

GDSA’nın prototip web sitesi, hizmetlerinin Hindistan, Endonezya, Rusya ve Malezya dahil dokuz ülke ve bölge için planlandığını belirtiyor. Reuters , şirketlerin Hindistan’daki Xiaomi veya Avrupa’daki Huawei gibi farklı bölgelerde güçlü olduğunu belirtiyor. 

Ancak birlikte, geçen yılın dördüncü çeyreği itibarıyla dünya çapında akıllı telefon gönderilerinin yüzde 40’ından fazlasını kontrol ediyorlar. 

Yeni platform, geliştiricilerin uygulamalarını aynı anda her mağazaya yüklemelerini ve uygulama mağazalarında bir miktar parite sağlamasını kolaylaştıracaktı.

Play Store’un uluslararası hakimiyeti, geçen yıl Google Play Store da dahil olmak üzere Google’ın uygulamalarını ve hizmetlerini sunma lisansını kaybeden Huawei için çok daha akut bir sorundur.

Bu öyle bir sorundu ki, Huawei son amiral gemisi Mate 30’u uluslararası olarak serbest bırakmaya karar verdi. Şirket ayrıca Harmony OS adlı kendi işletim sistemi üzerinde çalıştığını duyurdu ve Google’ın hizmetlerine alternatif olan Huawei Mobile Services’ın geliştirilmesine, kullanıcı büyümesine ve pazarlamasına fon sağlamak için 1 milyar dolar yatırım yaptığını açıkladı.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler