Cuma, Mart 29, 2024

DDR4 Ram Fiyatları Seri Bir Şekilde Artıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

2017 yılının başından beri boy gösteren RAM fiyatlarındaki seri artış, son zamanlarda hem yeni bir sistem toplamayı düşünenleri, hem de DDR4 RAM platformuna geçmeyi düşünen kullanıcıları endişelendiriyor.

Nereye Gidiyor Fiyatlar ?

Bir sistemin şüphesiz ki ana yapı taşlarından birisi de, hızlı ve geçici hafıza olarak basitçe tanımlayabileceğimiz donanımlar olan RAM’ler. Piyasada hâli hazırda iki çeşit RAM bulunabilmekte. Bunları DDR3 ve DDR4 RAM‘ler olarak sınıflandırabiliriz.

Günümüzde DDR3 platformunda sistem kullanıcıları azımsanamayacak kadar fazla olmasına rağmen, altıncı nesil Intel-Skylake ve AMD Ryzen işlemcilerin piyasaya çıkışından bu yana kullanıcılar sistemlerini bir üst platforma güncelleme yoluna gitmekte. Fakat bu hususta son aylarda ciddi bir problem dikkatimizi çekiyor: RAM fiyatlarında boy gösteren hızlı fiyat artışları… 

DDR4 Ram Fiyatları Seri Bir Şekilde Artıyor İÇERİK 2 PNG min

“Endişeliyiz Kardeşim”

Yeni bir sistem toplama yolundaki kullanıcılar, her bütçeye uygun yeni nesil anakartlar ve işlemciler bulabiliyor. Fakat RAM noktasına geldiğimizde, özellikle düşük gecikme ve yüksek frekans değerlerine sahip RAM’lerin fiyatlarını incelediğimizde endişelenmemek elde değil. Bundan birkaç ay öncesine kadar 300 TL’nin altında pek çok 2400 MHz DDR4 RAM bulabiliyorken, şuanda fiyatların 350 TL’nin üstüne, hatta ve hatta bazı mağazalarda ve sitelerde bu fiyatların 400 TL’nin bile üzerine çıktığını görmekteyiz. Ryzen sistemlerin ise yüksek frekanslı RAM’lerle gözle görülür derecede daha iyi performanslar sergilediğini düşünürsek, kullanıcıların bir çıkmaza düştüğünü tahmin etmek hiç de zor değil.

Elbette bunun en büyük sebeplerinden birisi, USD kurunun artışı. Fakat yine de ekran kartı fiyatlarındaki huzur kaçıran zamların üzerine böyle bir RAM zammını görmek istemezdik doğrusu.

Bu zamları, ekran kartı zamlarında olduğu gibi stok problemlerine bağlayabiliriz. Bir yandan da akıllı telefonlarda kullanılan RAM’lerin DDR4 platformuna geçmesi bu stok problemlerini tetikliyor. Mâlumunuz; akıllı telefon piyasası, çok büyük kitlelere hitap eden bir piyasa. Durum böyle olunca, RAM üreticileri kullanıcılarına yeterli sayıda ürün sunmakta problem yaşıyor.

Önümüzdeki aylarda bu fiyatların stok tazelemesi sonucu düşeceği tahmin edilmekte. Fakat bize en doğru bilgiyi zaman gösterecektir.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler