Cumartesi, Nisan 27, 2024

Google Trends Nedir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Google Trends, Google tarafından webmasterlara sunulan en güzel çalışmalardan birisidir. Aslında çok sayıda webmaster tarafından ya bilinmeyen yada bilinse bile ne kadar mühim bir araç olduğu anlaşılamayan servislerden birisidir. Google Trends, kullanıcıları tarafından kendisine sorgulanan anahtar kelimelerin ne sıklıkta arandığını gösteren bir sistemdir.

İnsanların çoğu Google Trends ya bilmiyor yada adını duymuş ne işe yaradığını bilmiyor.  Peki bu sistem benim ne işeme yarayacak? aslında bir çok cevabı olabilir. Örneğin teknoloji ile alakalı bir siteniz var ve makale yazmak istiyorsunuz ama yazdığınız makaleler ilgi çekici olsun ve ziyaretçi gelsin istiyorsunuz. Google Trends burada devreye giriyor diyebilirim. Google Trends‘i açıp en çok aranan kelimelere bakmaya başladınız. Sizin siteniz teknoloji ile alakalıydı ve burada teknoloji ile alakalı en çok aranan kelimeye/kelimelere denk geldiniz, hemen o konuda araştırma yapıp makalenizi yazmalısınız. Bu yazacağınız makaleler size istediğinizi verecektir. 

Google Trends 1

Google Trends elbette bununla kalmayıp insanların hangi coğrafyadan hangi kelimeyi ne sıklıkla aradığını da göstermektedir.  Peki bu ne işimize yarayacak ? Örnek olarak bir futbol maçı oynandı ve maçı  Sivasspor kazandı, daha sonrasında Trends’i açıp baktınız ve Sivasspor adlı kelimenin en çok arandığını ve Sivas ilinde daha çok arandığını gördünüz, daha sonra siz bu konu hakkında makalenizi yazdınız. Yazdığınız makaleyi Sivaslı insanların olduğu yerlere atmanız size ziyaretçi kazandıracaktır. Örneğin Facebook’ta Sivas adlı gruplara girip makalenizi paylaşabilirsiniz. Bu da ziyaretçi çekmek adına yöntemlerden birisidir. Fazla yada az etkisi olabilir fakat burada ki amaç,  Trends ile yapabileceklerimiz. 

Peki Google Trends başka hangi açıdan kullanılabilir?  Adwords reklam verme uygulamasıdır. Her kelimeye reklam vermek yerine Google Trends ile popüler olan ve en çok aranan anahtar kelimelere reklam verilirse Adwords çok daha iyi işleyecektir.  Peki Trends ile para kazanma olasılığım nedir ? Olasılık yüksektir, örneğin en çok aranan ve rağbet gören kelimeler ile alakalı yada konularla alakalı bir site kurulup onunla alakalı reklam alınıp para kazanabilir. Burada bir sorun var örneğin, en çok aranan kelime sadece 1 kaç günlüğüne listede kaldı ve başka kelimelere yerini bıraktı. Açtığınız site bundan sonra pek ziyaret almayabilir, yani buna da dikkat etmek gerekir. 

Google Trends 2

Kısacası Trends işe yaramayan bir uygulama gibi görünen ama çok işlevli bir Google hizmetidir. Ne yazık ki,  webmasterler tarafından bilinmemektedir. Bu sorun bilen kişilere artı puan olarak dönmektedir. Örneğin, sizinle aynı konusu olan bir site ile rekabet içerisindesiniz, siz Google Trends biliyorsunuz fakat rakip site bunu bilmiyor.  Bir kelime var ve o gün 10.000 kere aranmış siz Google Trends sayesinde bunu öğrenip o konu hakkında makale vb. her şeyi hazırlıyorsunuz ve daha fazla ziyaretçi çekme, para kazanma şansınızı arttırıyorsunuz. Rakip site ise günlük 1000 kere bile aranmayan konu hakkında içerik vb. yayımladı, siz her türlü rakip sitenin önüne geçmiş oluyorsunuz. Bu örnek bile Trends’in önemini rahatlıkla anlatabilir.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler