Cuma, Nisan 19, 2024

Google’un Sihirli Sözcüklerini Biliyor Muydunuz?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Günlük hayatımızın tam ortasında Amerika Birleşik Devletleri merkezli yazılım, teknoloji ve internet devi Google yer alıyor ve gerçekten hayatımızın tam ortasında yer alıyor çünkü Android işletim sistemiyle, elektronik posta hizmeti Gmail ile, Google arama motoruyla, video platformu YouTube ile hayatımızı çevrelemiş durumda.

Gün içerisinde Google arama motorunda birçok şeyi aratıyoruz; merak ettiğimiz kelimeleri, ders konularını, filmleri, kişileri. Google uçsuz bucaksız dev bir kütüphane ve her bilgiyi karşımıza çıkarabiliyor, eğer sihirli sözcükleri bilirseniz karmakarışık bilgi içerisinden aradığınıza ulaşmanız kolaylaşır.

Film izlemek istiyor ama ne izleyeceğinizi bilmiyor musunuz?

Ekran Resmi 2022 07 31 05.11.14
Google'un Sihirli Sözcüklerini Biliyor Muydunuz? 5

Tüm hafta sıkı çalıştınız ve nihayet Cuma akşamı eve geldiniz; yemeğini yediniz, duşunuzu aldınız, atıştırmalıkları da yanınıza alarak bilgisayarın başına geçtiniz ve film izlemek istiyorsunuz ama hangi filmi izleyeceğiniz hakkında fikriniz dahi yok. Merak etmeyin, Google muhteşem algoritması ile sizlere aradığınız filmi/diziyi gösterecek.

Yapmanız gereken tek şey izlemek izlediğiniz filmin kategorisini yazmanız, örneğin; “sci-fi movies” ya da “bilim kurgu filmleri”. Aynı şeyi diziler için kullanmak mümkün; “sci-fi series” ya da “bilim kurgu dizileri”.

Döviz kurlarını öğrenebilir ya da takip edebilirsiniz.

Ekran Resmi 2022 07 31 05.14.49
Google'un Sihirli Sözcüklerini Biliyor Muydunuz? 6

Eğer borsada döviz cinsinden yatırımınız varsa yani paranızı bir başka para birimine çevirdiyseniz ve paranızın değer kaybedip kaybetmediğini merak ediyorsanız Google’u kullanabilirsiniz. Arama kısmına “dolar” yazarak doların o anki döviz kurunu görebilir ya da yanındaki “Takip Et” düğmesi ile takip edebilirsiniz.

Ayrıca “10 dolar” araması yaparak 10 doların TL karşılığını öğrenebilirken başka para birimlerini de takip etmek mümkün, yalnızca adını ya da birimini yazmanız yeterli örneğin; “GBP”, “EUR”, “KWR”, “RUB”.

Belirli dosya türlerini aratın

Ekran Resmi 2022 07 31 05.18.47
Google'un Sihirli Sözcüklerini Biliyor Muydunuz? 7
filetype:pdf "user guide" wrt54gl site:linksys.com

Yukarıda örnek komutu arattığınız zaman PDF türündeki WRT54GL modeminin Kullanım Kitapçığını yalnızca linksys.com alan adına ait sonuçlara göre aratıyor olacaksınız. İlgili alanları kendinize göre yapılandırarak dilediğiniz dosyayı nokta atışı olarak bulabilirsiniz.

filetype:<dosya uzantısı> “<anahtar kelime -opsiyonel>” <aranacak kelime> site:<spesifik site -opsiyonel>

Dilediğiniz şehrin saatini öğrenin

Ekran Resmi 2022 07 31 15.29.21
Google'un Sihirli Sözcüklerini Biliyor Muydunuz? 8

Dilediğiniz ülkenin dilediğiniz şehrinin şu an hangi saati yaşadığını merak mı ediyorsunuz? Yapmanız gereken tek şey Google’da sihirli cümleleri söylemek. “time <şehir>” yapısını kullanarak dilediğiniz şehrin saatini öğrenebilirsiniz.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler