Cuma, Nisan 26, 2024

Hangi Çözünürlük Oyun İçin En İdealdir?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhaba PC Hocası‘nın yüksek çözünürlüklü takipçileri. Yeni bir yazı ile yeniden birlikteyiz. Bugün sizlere son yıllarda hızla gelişen ekran çözünürlüklerinden bahsedeceğiz.  Sürekli sorulan: hangi çözünürlük oyun için en idealdir? sorusuna yanıt arayacağız. 

Bilgisayarlarımız günlük gerçekleşen; tarayıcı, video, müzik ve ofis işlemlerinde bizlere yüksek kaliteli çözümler sunabiliyor. Peki ya gerçekten daha gerçek oyunlar bizlere neler sunabiliyor? Yüksek çözünürlük, yüksek işlem gücü gerektirir. Peki bir ekrana bakarken neyi hedeflemeliyiz? Sizler için tüm bu soruları sorduk, çözünürlükleri karşılaştırdık. Gelin yanıtlara yakından bakalım.

Ekran çözünürlükleri

Bir ekran seçiminde dikkat edilecek en önemli şey tabii ki ekranın bize sunabilecek olduğu maksimum çözünürlük oranıdır. Son yıllarda 1080p her ne kadar standart hale gelmeyi başarsa da halefleri olan 2K ve 4K çözünürlükler yavaş yavaş piyasada pay sahibi olmaya başladı. Ancak günümüzde kabul gören bazı çözünürlükleri şu şekilde sıralayabiliriz. 

  • 1280 x 720 – HD / 720p
  • 1920 x 1080 – Full HD / 1080p
  • 2560 x 1140 – QHD / 2K
  • 3840 x 2160 – UHD / 4K
  • 7680 x 4320 – FUHD / 8K

Çözünürlük tercihi

Bir ekranı tercih etme sebebimizin en büyük kısmı, dediğimiz gibi sunabileceği maksimum çözünürlüktür. Yüksek çözünürlük daha iyi görüntü kalitesi, daha net detaylar sunabilir ancak bu grafiği işleyebilecek yeterli donanım gücü de gereklidir. Yukarı da sıraladığımız çözünürlüklerden yola çıkacak olursak, 720p çözünürlüğü geride bırakmak en mantıklı hareket olacaktır. Gerek oyun gerek video ve standart işlemlerde 720p çözünürlük artık eskide kalmış bir profil ki günümüz monitörleri bu çözünürlüğü rahatlıkla sunuyor. 

çözünürlük 1

Yeni bir monitör alacaksanız en düşük hedefiniz tabii ki 1080p olmalı. Güncel donanımlar artık 1080p çözünürlükleri rahatlıkla taşıyabilecek güce sahipler. Tabii ki ana temamız oyun olunca bazı donanımlarda biraz daha güç istemek zorundayız. Oyun oynarken her ne kadar görüntü kalitesi önemli ise de ekranda gördüğümüz FPS oranı da yine aynı derecede önem taşıyor zira görüntü ne kadar net ve akıcı ise oyundan aldığımız zevk ve performans o denli yüksek oluyor. 

1080p çözünürlüğe sahip çoğu ekran ki neredeyse hepsi 60 Hz yenileme oranına sahip. Yeterli bir donanım ile hem net hem akıcı hem de pürüzsüz bir oyun deneyimi yaşayabilirsiniz ki bu bütçe olarak da daha uygun bir tercih olur. Öte yandan aynı çözünürlükte yüksek yenileme oranları tabii ki hem ekstra bütçe hem de ekstra donanım gerektirebilir. Örneğin 120 Hz ya da 144 Hz monitörler, 60 Hz monitöre göre çok daha akıcı ve pürüzsüz bir oyun deneyimi sunabilir. Ancak donanımınızın yani işlemci ve grafik kartınızın bu akıcılığı sağlayabilmesi önemli. Aynı zamanda yüksek yenileme oranına sahip monitörler biraz daha yüksek fiyat etiketi ile satılır.

çözünürlük 3

2K çözünürlükte ise biraz daha güncel ve geleceğe hazır kalınabilir. Oyunlarınız için 27 inçten yüksek boyutlu bir 1440p (2K) ekran satın almak akıllı bir yatırım olabilir. Aynı zamanda daha yüksek yenileme oranı ve tepkime süresi ile alacağınız performansı katlama imkanınız da olacaktır. 2K monitörler son zamanlarda hem ulaşılabilir fiyatlar hem de yüksek performans sunabiliyor olmaları sebebi ile piyasada da önemli bir tercih konumunda. Tabii ki bu çözünürlük için de sistem parçalarınızın buna ayak uydurabilmesi gerekiyor ancak uygun fiyatlı bir GPU ile bu çözünürlükte iyi bir oyun performansı alabiliyorsunuz.

Öte yandan piyasanın yavaş yavaş 4K çözünürlüğe hazırlık yaptığı bir dönemin de içerisindeyiz. 4K teknolojisi çokta yeni bir teknoloji değil ancak yeni teknolojiler maliyet ve gelişim aşamasında oldukları için daha yavaş yayılabiliyor. Çoğumuzun evlerinde ise 4K televizyonları görmeye alıştık. PC dünyasında ise bu monitörler daha yavaş ilerleme kaydediyor. Çünkü 4K demek standart 1080p görüntünün 4 katı kadar daha fazla görüntü detayı demek. Bu da beraberinde 4 kat daha yüksek işlemci ve grafik gücü gerektiriyor. Pürüzsüz bir oyun deneyimi için de hedef 60 Hz olunca hem maliyet hem donanım ihtiyacı artıyor.

çözünürlük 4

Peki 4K çözünürlüğe geçmeli mi ya da yatırım yapılmalı mı? Aslında güncel her zaman günceldir ve faydalıdır. Ancak mevcut şartlarda özellikle oyun oynayabilmek için 4K çözünürlük, yüksek maliyetler gerektiren bir teknoloji durumunda. Her ne kadar grafik kartları bu çözünürlükleri sağlayabiliyor olsa da oyunlarda aynı çözünürlükte akıcı bir deneyim elde etmek çok zorlaşıyor. Bugün NVIDIA’nın amirali GTX 1080Ti bile 4K çözünürlükteki oyunlarda önemli çabalar gösteriyor. Yani 4K çözünürlükte oyun oynayabilmek için üst düzey sistem parçalarına ihtiyacınız olacak ki çoğu oyunun gerçek 4K çözünürlük desteği bile yok. 

çözünürlük 6

Fakat yeterli bütçeye sahipseniz 4K çözünürlükte bir ekran alabilir ve güçlü bir sistem toplayabilirsiniz. Burada 4K çözünürlüğün hakkını verebilmek için çoklu ekran kartı (SLI ya da CrossFireX) kullanmakta farklı bir alternatif olabilir. Ancak dediğimiz gibi oyun dünyasında 4K deneyimi tam olarak oturmuş değil, sanki biraz daha zaman gerekiyor. 

Ekran tercihindeki diğer kıstaslar

Çözünürlük çok şey demek olsa da her şey değil. Monitör seçiminde dikkat edilmesi gereken daha farklı kavramlar da var. Dilerseniz onlara da değinelim.

  • Tepki Süresi

Tepki süresi milisaniye (ms) cinsinden hesaplanan ve ekranda görünen renklerin mesela siyahtan siyaha ne kadar hızlı değiştiğini gösterir. Hayaletlenmeleri önlemek adına önerilen sınır tepki süresi en çok 5 ms’dir. Daha düşük bir ms süresi daha yüksek performans sunar. Ancak tepki süresinin düşmesi de fiyatın artmasına sebep olur. 

  • Yenileme Hızı

Monitörlerde en çok dikkat edilen bir diğer şey yenileme, Hertz oranıdır. Bu oran insan gözüyle bakıldığında titremenin önlenmesi amacıyla bir görüntünün saniyede yeniden oluşturulması gereken sayısıdır. Yani bir görüntüyü ekranda titreşimsiz olarak görmek için GPU, o görüntüyü her saniye onlarca hatta yüzlerce kez yeniler. Saniyede 120 Hz yenileme yapabilen bir GPU ve monitör size muazzam bir görüntü deneyimi yaşatabilir. Ancak GPU ve monitör bu işi oyun esnasında eşit şekilde gerçekleştiremezse görüntüde yırtılmalar görebilirsiniz. Tabii bunu önlemek için FreeSync ve G-Sync teknolojileri kullanılabilir.

çözünürlük 5

  • FreeSync ve G-Sync

Bu iki sistem AMD ve NVIDIA tarafından geliştirilmiştir ve oyun oynarken yaşanabilecek ekran yırtılmalarına çözüm sunarlar. Ekran yırtılmasının tam olarak nedeni de ekran ve ekran kartının arasındaki iletişim gecikmesidir. Her iki donanımda mevcut yenileme oranını uyarlamak için iletişim kurarlar ancak biri diğerinin önünde ya da gerisinde kalırsa ekranda yırtılmalar görünür. İşte bu sorunu FreeSync ve G-Sync destekli monitörler ile aşabilirsiniz. 

Sonuç

Bir monitör tercih ederken önemli olan detayları sizlerle paylaştık ve bu detayların birbirine olan üstünlüğünü de yine belirttik. Günümüz oyun dünyası sürekli bir gelişim içerisinde. Daha gerçekçi detaylar ve modellemeler her yeni oyunda daha fazla güç gerektiriyor. Güç ise daha çok maliyet demek.

Tabii ki her kullanıcının bütçesi bir olmadığı için bu konuda sizlere verebileceğimiz tavsiye; uygun boyut ve çözünürlüğü bulduktan sonra en az 120 Hz yenileme, en çok 2 ms tepki süresi ve FreeSync ile G-Sync teknolojilerine sahip ekranları tercih etmeniz olacaktır. Ekran seçiminde mevcut donanım gücünüzü de dikkate almayı unutmayın.

Evet hocalar bir yazının daha sonuna gelmiş bulunmaktayız. Yorumlar kısmına hangi çözünürlükte oyun oynadığınızı bizlerle paylaşabilirsiniz. Yeni bir yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

8 YORUMLAR

  1. abi benim pc baya kötü monitörde kötü ben bazı oyunları çalıştırıyorum fakat çok kasıyo donuyo görüntü kalitesini 32bitten 16ya düşürürsem ve parlaklığı azaltırsam yani monitörü daha az yorarsam bu oyunlardaki performansı nasıl etkiler?

    • 16 bit’e düşürmen ses ve renk açısından gözüne ve kulağına zarar verecektir. O yüzden en az 32 bit’de oynamanızı tavsiye ederim.

  2. Peki mesela tüm özellikleri aynı 2 laptop var diyelim. Birinin monitör 720p diğerini 1080p olsun. Sorum da şu : 1080p olanı 720p ye çekince görüntü çok bozuluyor. Ama orijinal 720p olan laptop da daha az rahatsız ediyor. Oyun 1080p de kasacağı için 1080p laptop alınıp 720p ye mi çekilmeli yoksa 720p laptop mu alınması daha iyi olur?

  3. İşlemci Amd 1552 1380 Arkadaş Pubg Bu Çözünürlügü Kullanıyor Ama İşlemcisi İntel İkimizde aynı çözünürügü kullanmamıza ragmen onun kalitesi çok güzel ve oyun karakterli benimkine kıyasla daha büyük sebebi sadece intel mi ?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler