Salı, Nisan 23, 2024

İşte Üçüncü Nesil Yeni Porsche Cayenne!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Lüks araç dediğimizde aklımıza ilk gelen markalardan birisi olan Porsche, üçüncü nesil Cayenne ile yola çıkmaya hazırlanıyor. Bakalım yeni Cayenne’in özellikleri neler ?

Cayenne yeni motorları, geliştirilmiş şasisi ve yeni sürücü destek sistemiyle ilgiyi üzerine çekiyor. Porsche yeni Cayenne’de iç ve dış tasarımda çok sayıda değişikliğe gitmiş. Kaputun altında ise çok güçlü motorlar yer alacak.

porsche cayenne 11

Dış tasarımdan başlamak gerekirse Cayenne, eski serilerine göre bazı değişiklere gitmiş. Aslında yeni Cayenne’e baktığınızda daha oturaklı bir görünüm sunuyor. Bunu ise eski sürüme göre daha geniş olan lastiklerinden alıyor.

Tabiki bu görünümü sadece lastikler sağlamıyor. Eski versiyona göre aynı aks mesafesine sahipken uzunlukla 63mm daha uzun, tavan yüksekliğide 9mm daha kısa. Araç 4,918 milimetre uzunluğunda ve aynalar hariç 1,983 milimetre genişliğe sahip. Uzunluğu ve genişliği piyasadaki diğer rakipleriyle hemen hemen aynı.

Yine dış tasarımdan devam edersek ön tarafında bulunan hava kanalları önceki versiyona göre daha geniş. Farlara geldiğimizde ise Led farlar standart donanım olarak geliyor. Bir üst pakette otoyol ışığı ve viraj ışığı gibi seçenekler sunan Porsche Dynamic Light System (PDLS) yer alıyor. En üst donanımda ise yine bunlara ek olarak matrix süzmeli Led farlar yer alıyor.

porsche cayenne 14

Porsche’nin sevilen SUV modeli Cayenne; Cayenne ve Cayenne S olarak iki versiyon halinde satışa sunuluyor. İsmindende anlaşıldığı gibi Cayenne S diğerinin üst versiyonu. Cayenne 6 silindirli 3 litrelik turbo motoru ile gelirken Cayenne S çift turbo şarjlı 2,9 litrelik V6 motor ile geliyor.

Cayenne’in 3 litrelik motoru 340 hp güç üretiyor ve 450 Nm torka sahip. Ayrıca 0’dan 100’e 6,2 saniyede ulaşan Cayenne’in azami hızı ise 245 km/s. Cayenne S’in çift turbo şarjlı motoru ise 440 hp güç üretirken, 550 Nm tork ile 0’dan 100’e 5.2  saniyede ulaşıyor. Azami hızı ise 265 km/s.

Bu motoru daha konforlu ve daha performanslı hale getiren şey ise 8 vitesli Tiptronic S şanzıman. Önceden programlanmış modlar ile arazide dahi yüksek performanslar sunuyor. Akıllı Porsche Traction Management (PTM) sistemi tahrik kuvvetini ön ve arka akslar arasında dağıtıyor.

porsche cayenne 13

Sport Chrono Paketini spor otomobilleri temel alarak yeniden geliştiren Porsche, Cayenne’de yüksek performansı elde edecek gibi duruyor. Direksiyonun üzerinde yer alan Mod tuşu ile Normal, Sport ve Sport Plus modları arasında geçiş yapabiliyorsunuz. Bu modların yanında sürücü tarafından kişiselleştirilebilen ekstra bir mod daha bulunuyor.

Panelin ortasında bulunan Sport Response tuşuna basıldığında maksimum performans için ayarlanan motor ve şanzıman ayarları devreye giriyor. Ayrıca Sport Chrono Paketinde, Cayenne’in sürüş dinamiklerinin tamamından yararlanmanız için bağımsız bir PSM Sport modu bulunuyor.

Standart olarak 19 inçlik jantlar ile gelen Cayenne’de 21 inçe kadar opsiyon olarak farklı jant seçenekleri bulunuyor. Ağırlık olarak ise eski versiyonları 2.100 kilogram iken yeni Cayenne 1.985 kilogram ağırlığında. Buda performansı etkileyen önemli faktörler arasında yer alıyor.

porsche cayenne 9

İç kısma geçtiğimizde hem lüks hemde sportif görüntüden ayrılmayan Cayenne vitesin üstünde dev bir ekranla birlikte geliyor. 12,3 inçlik Full HD dokunmatik bu ekran navigasyon trafik bilgilerini başarılı bir şekilde veriyor. Eski versiyonda ekranın solunda ve sağında bulunan hava kanalları yeni Cayenne’de ekranın altına yerleştirilmiş.

Orta konsol eski versiyona benzerken vites topuzunda farklı bir tasarıma gidilmiş. Hemen altında elektronik park freni bulunan vitesin kenarlarındaki tuşlardan vazgeçilerek dokunmatik ve dijital bir tasarıma geçilmiş. Bagaj hacmi ise yaklaşık 150 litre kadar büyüyerek 770 litreye çıkarılmış.

Termal kameralı Night Vision Assist gece görüş sistemi, şerit değişim asistanı Lane Change Assist, trafik işareti tanıma sistemli şerit takip asistanı Lane Keeping Assist, trafik asistanı, Surround View destekli park asistanı ParkAssist ve adaptif seyir kontrollü Porsche InoDrive, otomobilin en önemli sürüş destek sistemleri arasında yer alıyor. Bu teknolojilerin hepsini kullanacak olursak araba kendi kendini sürüyor diyebiliriz.

porsche cayenne 12

Yeni Cayenne ve Cayenne S’in Aralık ayından itibaren Türkiye’de satışa sunulacağı biliniyor. Almanya’da 2018 Cayenne için belirlenen fiyat 74.828 Euro, Cayenne S için ise 91.964 Euro olarak belirlenmiş. 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler