Cumartesi, Nisan 27, 2024

Neden Oyun Konsolları | PCH Yanıtlıyor #6

Paylaş

silkroad gaminggentr

Günümüzde oyuncuların çoğu konsolcular, bilgisayarcılar ve mobil oyuncular olarak üçe ayrılmış durumda. Oyun konsolları ise tercih edilen türlerde başı çekmese de 2. sırada. Peki insanlar neden oyun konsollarını tercih ediyor? Oyun konsollarının telefonlardan, tabletlerden ve bilgisayarlardan farkı ne? Ben Batuhan Gindeközü, bugün sizlerle PCH Yanıtlıyor’un 6. serisinde oyun konsollarından bahsedeceğim.

ps4 pro 10

Bilgisayarın gelişmesi ile beraber Atari, PlayStation ve XBOX gibi oyun konsolları türedi. Bu oyun konsolları da en az bilgisayarlar kadar sevildi, 90’ların son neslinin oyuncağı ve günümüzde bile sevilen oyun oynama aracı oldu. Tabii 90’lardaki ile günümüzdeki oyun konsolları arasında dağlar kadar fark var, ve bu fark ile oyun konsollarını seven kitle de bir hayli arttı. Peki insanlar neden bu kadar sevdi bu oyun konsollarını? Neden bu kadar çok sattı, bu kadar seveni oldu? Gelin, sizinle bu soruları yanıtlayalım.

NEDEN OYUN KONSOLLARI? NEDEN BU KADAR ÇOK TUTTU?


ps4 xbox one

1 – Bütçe dostu, fiyat-performans ürünü

PlayStation‘un çıkması ile beraber insanlar oyun oynamaya daha meraklı hale geldi. Tabii o zamanlar 1080Ti yok, bilgisayarlarda internet yeni yeni yayılıyor, PlayStation da bununla pek tuttu. Sonra PS2, PS3 çıktı ve sonra daha ucuz yollu muadili XBOX‘ın ortaya çıkışıyla oyun konsollarının satışlarında büyük bir patlama yaşandı. 3D oyun performansı da bir hayli iyileştirilen, yazılım-donanım uyumu neredeyse kusursuz olan bu oyun konsolları, bir kesimin oyun oynama zevkini değiştirmiş ve oyuncuları konsolcular-PC’ciler olarak ikiye bölmüştür. Fiyatları da çok uçuk olmadığı için babaların oğullarına alabileceği ucuz yollu güzel bir karne hediyesi, çocukların yeni nesilde bile eğlence kaynağı olmuştur.

ps4

2 – Temiz, yeni, farklı

Tasarım olarak da göze hoş gelen ve her yeni versiyonu da çok tutan bu konsollar kendi tasarımlarıyla da ilgi çekmiştir. Ayrıca bu tasarımlar sadece göze hoş gelmekle kalmıyor, bu tasarımlarla eklenen yeni özellikler ile konsollar her geçen gün geliştiriliyor. Yazılımsal tasarımı da dağınık olmadığı için kullanımı kolay, uygun fiyatlı oyun makineleri olarak ilgi gören bu oyun konsolları insanların oyun zevkine bir katkıda bulunmuştur.

PGS oyun konsolu 2

3 – Çok çeşitli, her zaman, her yerde

Bu madde aslında biraz işlevsiz, zira artık taşınabilir oyun konsollarının yerini akıllı telefonlar almış durumda. Ama halen belirli bir kesim taşınabilir oyun konsolları ile oyun zevkini sürdürmekte. Büyük versiyonlarının aksine ufak da olsa güçsüz kalan taşınabilir oyun konsolları da, küçük olmasına karşın oyun zevkini yaşatmakta. Yoksa günümüzde bile konseptleri yapılır mıydı? Şahsen ben bir PSP sahibiyim, hatta ilk çıkan versiyonuna. 10 yılı aşkın bir süre de olsa, hala oyunları çalıştırabiliyor. Hala da oyun oynayabiliyorum, şahsen beni memnun ediyor.

PEKİ OYUN KONSOLLARI NEDEN TERCİH EDİLMEZ?


NOT: Buna pek fazla bir eksi bulamadım, bundan dolayı tek bir başlıkta topladım.

ps4 pro 2

Herkesin zevki farklı, herkese istenilen performansı vermez

Her ne kadar oyun için uygun yollu en iyi tercih olsa da oyun konsolları da günümüzde bir GTX 1080Ti değil, bundan dolayı da oyuncuların yarısı bilgisayarcı olmakta. Ayrıca bütün bilgisayar oyunları da bulunmadığı için, oyun konsolları belirli bir kesim için tercih bile olmamakta. Ama ben şahsen ikisinden de yanayım, bilgisayarın zevki farklı, oyun konsolunun zevki farklı…

Sonraki yazımızda görüşmeden önce sizlere PCH Yanıtlıyor’un 7. bölümünde ne ile ilgili yazmamı istediğinizi soruyorum. Yorumlarda belirtirseniz memnun kalırım. İyi günler.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler