Cumartesi, Nisan 20, 2024

Nvidia GeForce RTX 40 Serisi İçin Yeni Sızıntılar Ortaya Çıktı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Nvidia cephesinde gündem çok yoğun. Bir yandan hack olayı ve bunun etkileri derken bir yandan da Nvidia GeForce RTX 40 serisi için hazırlıklar sürüyor. Mevcut ekran kartlarına göre çok daha güçlü olacağı düşünülen RTX 40 serisinin hazırlıkları devam ederken, sızıntılar da peşi sıra gelmeye devam ediyor.

Şimdilik sızan bilgilerin hiç biri için doğru diyemiyoruz ama yine de bu durum sızıntıları değerlendirmemize engel olmuyor. Dilerseniz son sızıntılarla beraber şu yeni ekran kartı serisinde neler bekliyoruz bir bakalım.

Nvidia GeForce RTX 40 Serisi için Son Sızıntılar

Yeni seri için MLID tarafından yeni görseller sızdırıldı. Bu görseller, ekran kartı serisinin kaç modelden oluşacağından tutun da ekran kartı modellerinin kodlarının neler olacağına kadar bilgi veriyor. Tabii ki bir kez daha altını çizeyim ki bunlar sızıntı. Kesin bilgiler değil ve Nvidia tarafından herhangi bir doğrulama söz konusu değil.

Burada ilk dikkat çeken ise TDP değeri için söylenenler. Bundan yaklaşık 1 ay kadar öncesinde yeni ekran kartlarının 800W gibi ilginç TDP değerlerine ulaşabileceği iddia edilmişti.

Şu an 3090 Ti modeli için bile maksimum 450W TDP değerlerinden söz ediyoruz. Böyle düşündüğümüz zaman Nvidia GeForce RTX 40, şok edici bir TDP değerine sahip olabilir deniyordu.

Nvidia GeForce RTX 40

Fakat son sızıntıya göre işler böyle değil. TDP değerinin yüksek olacağı söyleniyor ama 800W seviyelerine de çıkması beklenmiyor. Maksimum olarak (en yüksek modelde) 600W civarında TDP değerleri olabileceği belirtilmekte. En azından sızdırılan yeni görsellerde bu TDP değerlerinden söz edilmiş.

Tabii ki 600W değerleri görülürse bu da TDP değerinin çok düşük olmayacağı anlamına gelir. Mevcut modellere göre çok daha yüksek. Nvidia’nın bu TDP değerleriyle beraber PCIe Gen5 konektörlerine yöneleceği söylenebilir. Artık gerçek mi değil mi bilmiyoruz.

Nvidia GeForce RTX 40

Yeni Bellek Konusunda Sızıntılar Var

TDP değeri bir yana bellek kısmında da değişim olacağı düşünülmekte. Bu son sızıntıya göre yeni Ada Lovelace serisinde GDDR7 bellekleri göreceğiz.

Aslında burada bir çelişkiye düşüldüğünü de söylemek lazım. Şöyle ki GDDR6X bellek teknolojisi mevcut modellerde kullanılıyor ama henüz maks hızda değil. Maksimum olarak bellek hızının 24 Gbps seviyesine ulaşabildiğini biliyoruz.

En iyi model olacağını bildiğimiz 3090 Ti modelinde bile 21 Gbps bellek hızları var. Burada Nvidia’nın tercihleri çok önemli olacak. 24 Gbps bellek hızlarına çıkarak, GDDR6X bellek hızlarının sınırlarını zorlayan modeller olacak mı yoksa söylendiği gibi direkt olarak GDDR7 bellek teknolojisine mi geçilecek göreceğiz.

Zira GDDR7 teknolojisi çok daha iyi bir performans sunacaktır. 32 Gbps bellek hızlarından söz ediyoruz. Aradaki farkı zaten hesaplayabilirsiniz, çok net. Ayrıca GDDR7 belleklerin bant genişliği de çok daha fazla. 384 bit bellek veriyolu ve 1 TB/sn gibi bant genişlikleri görebiliriz.

Belki serinin üst segment modellerinde GDDR7, diğer modellerde GDDR6x bellek olabilir. Şimdilik kesin olarak bilemiyoruz.

Nvidia GeForce RTX 40

Çekirdek Sayıları için Nasıl Bilgiler Var?

Nvidia GeForce RTX 40 serisinin yeni bir mimari kullanmasını bekliyoruz. Bu mimari yukarıda da söylediğimiz gibi Ada Lovelace mimarisi olacak. Haliyle çekirdek sayılarında da bir değişim olacaktır.

Yeni bilgilere göre en tepe modelde 18.432 CUDA çekirdeğine kadar çıkılması söz konusu olacak. Seride;

  • AD102
  • AD103
  • AD104
  • AD106
  • AD107 modellerini göreceğimiz söyleniyor.

AD102 yani tepe model olarak göreceğimizi düşündüğümüz modelde, 18.432 CUDA çekirdek iddiası var. Diğer modeller için beklenen CUDA çekirdek sayıları ise aşağıda.

  • AD103 – 10.752 CUDA çekirdek bekleniyor
  • AD104 – 7680 CUDA çekirdek bekleniyor
  • AD106 – 4.608 CUDA çekirdek bekleniyor
  • AD107 – 3.072 CUDA çekirdek bekleniyor.

Nvidia GeForce RTX 40

Nvidia GeForce RTX 40 serisi için şimdilik sızıntılar bunlar. Tekrar belirtelim bunların hepsi şu an sızıntı olarak kalan ve iddialardan ibaret olan bilgiler.

Seri için gerçek ve kesin bilgileri sadece Nvidia tanıtımı ile görmemiz mümkün olur. Tanıtımın bu yılın 3.çeyreğinde olmasını bekliyoruz. Tanıtımdan sonra bu yeni canavarları incelemeyi merakla bekliyoruz.

Bu arada Nvidia GeForce RTX 40 serisi için sizin de beklentileriniz varsa, yorumlarınızı bekleriz. Sizce yeni ekran kartları nasıl olacak?

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler