Cuma, Nisan 26, 2024

NZXT H510 Flow İncelemesi! Kasa Nasıl?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Premium sınıf, sade ve şık kasalarıyla tanıdığımız NZXT, uzun süredir beklenen adımı attı ve sonunda mesh ön panele sahip olan kasasını piyasaya sürdü. Marka genelde kapalı ön panelin kullanıldığı kasalarla biliniyordu ama NZXT H510 Flow ile durum değişecek gibi gözüküyor.

Hava akış performansı konusunda daha iddialı olan yeni mesh kasa, bugün inceleme masamızın da onur konuklarından biri olacak. Mesh yapıda olmasıyla ailenin diğer üyelerinden ayrılan modelin hem tasarımını hem de teknik detaylarını ayrı ayrı ele alacağız. İşimiz uzun yola koyulalım. 🙂

  1. Tasarım Değerlendirmesi Yapıyoruz
  2. Kasanın İşlevsellik Detayları
  3. Kurduğumuz Sistem ve Sıcaklık Karşılaştırması
  4. Soru Cevap Bölümü

NZXT H510 Flow Tasarımı Nasıl?

H510 Flow modeline geçmeden önce NZXT’nin kasaları hakkında birkaç sözle başlamak istiyorum. Takipçilerimizden hatırlayanlar mutlaka olacaktır, daha önce de markanın sıfır kablolama mantığı üzerine kurulu H710 kasasını incelemiştik. O modelin incelemesinde de söylediğim gibi NZXT bu konuda gerçekten iddialı.

Genel olarak  markanın kasa serileri değerlendirdiğimiz zaman abartıdan uzak, modern ve şık kasaların sunulduğunu görüyoruz. Özellikle kablolama mantığı konusunda çok iyiler ve sistem topladıktan sonra kasanın dışı kadar, içi de oldukça düzenli ve şık duruyor. Tabii ki bunlar benim görüşlerim. Size göre durum böyle olmayabilir diyelim ve yeni modelimize geçelim.

NZXT H510 Flow serisinin tasarımı için de söyleyebileceğim ilk söz marka çizgisini devam ettirmiş. Evet, ön panel artık mesh ama onun dışında NZXT’nin tasarım dilinden uzaklaşılmamış. Dilerseniz tasarımı daha iyi aktarmak adına bölüm bölüm gidelim.

NZXT H510 Flow

Ön Kısım ve Yeni Yapı

Ön kısımda en büyük değişiklik baştan beri söylediğim gibi mesh yapı. Artık delikli bir panel var ve bu da fanların biraz daha iyi nefes almasını sağlıyor diyebiliriz. Birazdan karşılaştırmalarda da görebileceğiniz gibi fanların daha rahat hava alması, soğutma performansına olumlu etki etmiş durumda.

Bu ön kapağı istediğiniz zaman kolayca çıkarabildiğinizi de ekleyelim. Çıkardığınız zaman ne kadar hafif bir malzeme olduğunu göreceksiniz. Ayrıca fanların tozlanmasını önlemek adına, mesh panelde toz filtresi de kullanılmış.

Ön yüz için söyleyeceğimiz son şey ise yine iki parça tasarım yapısı olabilir. Mesh yapı kasanın bitiş noktasına kadar uzanmıyor.

Alt kısımda NZXT logosunun yer aldığı ikinci parça gibi duran kısım olduğu gibi devam ettirilmiş. Bana soracak olursanız bu parçalı tasarım yapısı daha başarılı. Daha modern bir görüntü sağlıyor.

Not: Eklediğimiz görselde mesh olmayan model ile görüntü farkını görebilirsiniz. Soğutma performansı farkına da birazdan geleceğiz.

NZXT H510 Flow

Yan Kısımda Tasarım Nasıl?

Tamamen aynı. 🙂 NZXT H510 Flow, serinin diğer üyelerinde olduğu gibi karartılmış temperli bir cam ile beraber geliyor. Çok kolay bir şekilde çıkarabildiğiniz temperli cam, kasanın içerisini görmenizi sağlıyor.

Burada ki “karartılmış” yapıyı sevdiğimi söyleyebilirim. Hem içerideki bileşenleri hem kullanacaksanız buradaki bileşenlerin aydınlatmalarını rahat bir şekilde görebiliyorsunuz hem de premium bir görüntü oluşuyor.

Modern ve şık derken yapılan bu küçük düzenlemelerden söz ediyordum. Tabii ki yine belirtmek isterim ki bu benim görüşüm. Tasarım her zaman için kişiden kişiye değişebiliyor. Sizin değerlendirmeleriniz farklı ise değerli yorumlarınızı beklerim.

NZXT H510 Flow

İkinci Parça Yani Alt Kısımda Tasarım Nasıl?

Bu kısmı da söylemeden geçmeyelim. Ön yüzü anlatırken söylediğim gibi parçalı tasarım yapısı devam ediyor. Alt bölüm seçeceğiniz renge göre ikinci bir parça gibi gözükmekte.

Bu kısım tamamen kapalı. Ne temperli cam ne de ön mesh panel, kasanın en altına kadar uzanmıyor. Bu bölüme kadar uzanıyor.

Dışarıdan göremiyoruz ama ikinci kısım dediğim bu bölümde güç kaynağı da yer almakta. Sistem görüntüsü ile güç kaynağının görüntü de böylece ayrılmış oluyor.

NZXT H510 Flow

Üst Bölümde Tasarım Nasıl?

Eleştiri yapacağımız bir kısma geldik. Üst kısımda arka bölüme doğru bir mesh yapı var. Ek fan kullanımı için bırakılmış. Biz kasanın önüne radyatör taktık ve kasanın ön kısmında yer alan fanı buraya yerleştirmek istedik.

Fakat kablolara temas etti. Tabii ki işin esprisi ama fanı kasanın üzerine taktık. 🙂 Görselini hemen aşağı ekliyorum. Burada biraz daha fazla mesafe bırakılabilirdi. Zira sistemde kim nasıl bir PSU kullanır, kablosu ne uzunlukta olur bilinmez.

Onun dışında üst kısım için ikinci eleştiri ise portlar. Burada;

  • Güç tuşu ve etrafında LED çizgiler,
  • 1 adet USB 3.1 Gen1 Type-A port,
  • 1 adet USB 3.1 Gen2 Type-C port,
  • 1 adet ses çıkış portu bulunuyor.

Açıkçası portların sayısı az geldi. Tamam sadelik ve şıklık ön planda tutulmaya çalışılmış ama portların sayısı da az. İşlevsellik açısından yeterli değil.

İç Tasarım Nasıl?

NZXT H510 Flow için iç tasarım kesinlikle değerlendirilmeli.  Zira kasanın iç tasarımını çok başarılı buluyorum. Baştan beri marka için söylediğim sözleri de pekiştirerek şunu söyleyebilirim ki iç tasarım çok düzenli duruyor.

Sisteminizi kurarken kablolama konusunda biraz uğraş verirseniz, ortaya çok düzenli bir görüntü çıkıyor. Burada bir eleştiri getireceğimiz noktada olacak. Kablo geçişleri güzel ayarlanmış ve kablolar güzel saklanmış ama kablo kıvırma açısı çok kısa kalıyor.

NZXT H510 Flow

Bir de parmaklarınız kalınsa, biraz uğraşmak zorunda kalabilirsiniz. 🙂 Belki burada marka ek bir düzenleme yaparak bizi bu dertten kurtarabilirdi. Ufak ama sonuçta eksi bir nokta.

Renk Tercihini Nasıl? Seçenekler Neler?

NZXT H510 Flow incelemesi yapıyorsun, tamam buraya kadar anlattın da peki ya hangi renkleri alabiliyoruz diye soranlar olacaktır. Hemen cevap vereyim sadece iki seçeneğiniz var.

Bize gelen model beyaz model. Görsellerde bu modeli gördünüz ama bir de siyah model var. Her ikisinde de mat ton kullanılmış. Yine bana soracak olursanız kesinlikle beyaz rengi öneriyorum.

Beyaz renk seçeneğinde iki bölmeli tasarım yapısı daha iyi anlaşılıyor. Ayrıca ek siyah alanların da olması nedeniyle çok güzel bir siyah-beyaz uyumu yakalanıyor. Ben siyahın asilliğini seviyorum diyorsanız, mat siyah rengini alın ona sözüm yok. 🙂

NZXT H510 Flow kasa tasarımı için benim söyleyeceklerim bunlar olacak. Bir de tasarım artıları ve eksileri kısmı yapalım. Sonrasında işlevsellik yönüne doğru ilerleyelim.

NZXT H510 Flow

Tasarım Artıları

  • Modern, şık ve premium hissi veren bir görüntüsü var.
  • Ön kısımda mesh kullanılması çok daha iyi olmuş.
  • Karartılmış temperli camı başarılı buldum.
  • Kapaklar kolay çıkarılıyor.
  • Alt kısımda yükseltici ayaklara yer verilmiş.
  • Masanın üst bölümünde rahatça kullanılabilir.
  • İç tasarımda düzen çok iyi duruyor. Kablolama olayı gerçekten başarılı.

Tasarım Eksileri

  • Sistemi toplarken, kablo kıvırma açıları dar olduğu için biraz zorlanabilirsiniz.
  • Üst kısımda fan için biraz daha geniş bir alan bırakılabilirdi.
  • Üst bölümde yer verilen portlar bana yeterli gelmedi. Sayı arttırılabilirmiş.

NZXT H510 Flow Ölçüler ve Malzeme

Yükseklik:460 mm
Genişlik:210 mm
Derinlik:428 mm
Ağırlık:6.6 kg
Malzeme:SGCC çelik ve temperli cam
Tip:Kompakt Mid-Tower

Hadi o zaman işlevsellikten de söz edelim. Bu kasayla neler yapabiliriz bir bakalım.

NZXT H510 Flow İncelemesi Bölüm-2: İşlevsellik Konusunda Nasıl?

Bu kısmı ele alırken farklı kategorilerden söz etmemiz gerekecek. Hepsinden önemlisi fan desteği diye düşünüyorum ve fanlar konusundan başlayacağım.

Fan Desteği ve Dahili Fanlar

NZXT H510 Flow beraberinde sadece iki fanla geliyor. Açıkçası bu nokta eleştirdiğim bir nokta oldu. Kasanın bir ön kısmında fan ve bir de arka kısımda egzoz fan görüyoruz.

Kasayla beraber gelen bu fanlar markanın Aer F 120mm fanı. 120 mm fan, 1200-2000RPM değerine sahip ve standart 3 pinli fan konektörü kullanıyor. 28 dBA gibi bir gürültü değeri olan bu fanların her birinin sunmuş olduğu hava akışı değeri ise 50,42 CFM.

Açıkçası fanların yeterli olduğunu düşünmüyorum. Zaten biz de ön kısma bir radyatör taktık. Ona da geleceğiz ama önce kasanın detaylarını bitirelim.

Fan desteği

Bu kısımda ise daha özgür bırakılmışız. Ön kısma 2 adet 120mm ya da 2 adet 140 mm fan takılabiliyor.

Üst kısma 1 adet 120 mm ya da 1 adet 140 mm fan takılabiliyor. Arka kısımda ise 1 adet 120 mm fan kullanabiliyorsunuz. Zaten o da kasanın içerisinde geliyor.

Radyatör kullanmak isterseniz de ön kısma 280 mm kadar radyatör takabilirsiniz. Ben bu fan destekleriyle beraber gayet yeterli bir soğutma performansına ulaşabileceğinizi düşünüyorum. Biz ulaştık. 🙂

Ek: Ön kısımda radyatör ya da fan kullanılırken, dikkat çekici bir boşluk var. Orası bir göz gibi yapılmış ve fanlar ile mesh arasında biraz boşluk bırakılmış. Kesinlikle fanların performansını olumlu etkileyecektir. Daha rahat hava akışı sağlayacaktır.

nzxt h510 flow 037 e1646332865765 NZXT H510 Flow

Diğer Uyumluluk Konuları ve Artı Noktalar

NZXT H510 Flow kasa, uyumluluk konusunda da geniş bir destek sunuyor.

Anakart açısından;

  • Mini-ITX,
  • MicroATX,
  • ATX tiplerini tercih edebiliyorsunuz.

Sürücü Bölümlerin açısından;

  • 2,5 inç için 2+1 alan,
  • 3.5 inç için 2+1 alan sunuluyor.

Uyumluluk açısından;

  • 165 mm’ye kadar CPU soğutucu boşluğu,
  • 360 mm GPU boşluğu,
  • 60 mm ön ve arka radyatör boşluğu değerleri karşımıza çıkıyor.

Bu değerler gösteriyor ki  yeterli depolama birimlerini yerleştirmeniz, istediğiniz ekran kartını kullanmanız, sıvı soğutuculardan yararlanmanız mümkün. İşlevsel bir kasa.

Evet NZXT H510 Flow incelemesi için ilk kısmı tamamladık. Yani kasamızı artık tanıyoruz. Baştan beridir söz ettiğim kısma geleceğiz.

Mesh ile Mesh olmayan model arasında ne kadar sıcaklık farkı oluşuyor? Bunun için kasamızı yine kendi ailesinin bir üyesi olan H510i ile karşılaştırdık. Karşılaştırmaya geçmeden önce kurduğumuz sistemden de söz edeceğiz.

NZXT H510 Flow

Kasa Teknik Detaylar Özet 

Fan Destek Ön:2 X 120 mm ya da 2 X 140 mm
Fan Destek Arka:1 X 120 mm
Fan Destek Üst:1 X 120 mm ya da 1 X 140 mm
Dahili Fan:1 ön ve 1 arka, 2 adet
Radyatör Destek:280 mm ön, 120 mm arka
Sürücü Destek:2,5 inç 2+1 adet – 3,5 inç 2+1 adet

NZXT H510 Flow İçerisine Nasıl bir Sistem Kurduk?

Direkt olarak bileşenleri verelim ve ufak ufak bu bileşenler hakkında da bilgileri sizlerle paylaşalım.

  • Anakart: Gigabyte Z690 AORUS Master
  • İşlemci: Intel Core i9-12900K
  • Ekran Kartı: Gigabyte RTX 3080 Ti
  • RAM: Gigabyte 2X8 16GB 3200 MHz
  • SSD: Seagate Firecuda 1 TB NVMe M2
  • HDD: Seagate Barracuda 10 TB
  • PSU: Thermaltake 1200W 80+ Platinum
  • Sıvı Soğutma: NZXT X53 240 mm

Burada 3 bileşenin altını çizmek istiyorum. Tabii ki birincisi kalp olarak nitelendirdiğim anakart, bir diğeri de beyin olarak nitelendirdiğim işlemci. 🙂 Özelliklerinden söz etmek istediğim son bileşenimiz ise yine NZXT imzalı olan sıvı soğutucu X53. Zira bu sıvı soğutucu da öyle üstün körü geçilmeyecek ürünlerden biri.

NZXT H510 Flow

Anakart Modeli Gigabyte Z690 AORUS Master

NZXT H510 Flow içerisine kurduğumuz sistemin kalbi Z690 AORUS Master anakart. Yeni nesil bu anakart için daha önce bir inceleme yapmıştık. Detaylı incelemeyi hemen aşağı ekliyor olacağım.

Ama kısaca söz etmek gerekirse söz konusu anakart modelinde, 22 fazlı bir yapı var. Yeni nesil işlemcilerin istediği gücü kesintisiz bir şekilde sunan yeni faz tasarımı, 19+1+2 şeklinde kümelenmiş.

  • 19 faz 105A ve 12.nesil Intel işlemcileri gürül gürül besleyecek bir güç veriyor. 🙂
  • 1 faz 90A ve dahili GPU için ihtiyacımız olan gücü bizi sağlıyor.
  • 2 faz 70A ise PCIe arayüzü ve bellek denetleyicileri için kullanılmakta.

Anakartın alt kısmına geçtiğimiz zaman ise burada dev bir soğutucu blokla beraber sunulan SSD yuvasını görüyoruz. Thermal Quards III soğutucu bloğunun kullanıldığı, M.2 SSD yuvasının dışında alt kısımda da yine koruma kapağının bulunduğu 4 adet daha M.2 SSD yuvası mevcut.

Z690 AORUS Master anakart modeli için son söyleyeceğim detay ise RAM slotları. RAM slotlarını daha önce kartın incelemesini yaparken de vurgulamıştık.

Paslanmaz çelik RAM slotları, oldukça dayanıklı. Markanın iddiasına göre tam 5 bin kez RAM’leri çıkarıp taksanız bile slotlarda bir bozulma olmuyor. Bizim değil, markanın iddiası. 🙂 Tabii ki siz yine de tutup 5 bin kez RAM’i çıkarıp takmayı denemeyin.

Anakart için Detaylı İncelemeyi Görmek İsteyenler: Z690 AORUS İncelemesi 

İşlemci Seçimi Intel Core i9-12900K Serisi

Daha önce bu işlemci serisi için de çok güzel bir karşılaştırma yayınlamıştık. Karşılaştırmalı incelememizi de hemen aşağı ekliyor olacağım. Yeni tepe modeli kısaca ele almak istersek, 16 çekirdekli bir işlemci olduğunu görüyoruz.

Intel 7 mimarisinde model 8 P çekirdek ile performans ve 8E çekirdekle verimlilik sunuyor. P çekirdekler maksimum olarak 5.10 GHz seviyesine çıkıyor. E çekirdekler ise maksimum olarak 3.90 GHz seviyesine çıkabiliyor.

TDP değeri ise (ki bizim için şu aşamada önemli) temelde 125W, maksimum seviyede ise 241W seviyesine kadar çıkıyor.

İşlemcinin Karşılaştırmalı İncelemesini Merak Edenler: 12900K karşılaştırmalı incelemesi

NZXT H510 Flow

NZXT Kraken X53 Sıvı Soğutucu

Geldik soğutmanın göz bebeğine. NZXT H510 Flow içerisinde de kullandığımız X53,hem tasarıma hem de soğutma performansına hitap eden bir ürün. Mat siyah rengiyle gelen seride çift fanlı yapı var.

Fanlar Aer P 120mm serisi. 500-2000 RPM arasında değişen hıza sahip olan fanlar, 4 pinli PWM. Hava akışı ise 18.28 ile 73.11 CFM arasında. Gürültü değeri ise 21 ile 36 dBA arasında değişiyor.

NZXT H510 Flow

Radyatör kısmında alüminyum malzemenin yer aldığı 123 mm X 275 mm X 30 mm ölçülerinde kaliteli bir radyatör kullanılıyor. Pompaya doğru ilerlerken, tüplerden de söz edelim.

Kraken X53 serisinde yer alan tüpler 400 mm uzunluk değerine sahip. Naylon kılıflı kauçuk tüpler, oldukça dayanıklı.

Pompa kısmına gelince, çok güzel bir tasarım artısını görüyoruz. NZXT H510 Flow kasasının içerisinde de çok şık duran bölümün üzerinde, istediğiniz GIF’leri bile görüntülemeniz mümkün.

Sistem bilgisi dışında, GIF görüntülemesi bile yapılması çok güzel bir tasarım artısı demek oluyor. Zaten görsellerde de göreceksiniz kasa içerisinde de çok şık durdu.

NZXT H510 Flow incelemesi için oluşturduğumuz sistemden de söz etmiş olduk. Şimdi konumuza geri dönelim. Sıcaklık değerlendirmelerinde bu kasayı yine kendi ailesinin bir üyesi olan H510i ile karşı karşıya getirdik. Sonuç nasıl mı? Grafiklerle konuşalım.

NZXT H510 Flow Soğutma Performansı Konusunda Daha Başarılı

Grafiklerde de gördüğünüz gibi soğutma konusunda yeni mesh kasa daha iyi sonuçlar alıyor. Tabii ki mesh yapının bir artısı olacaktı. Sonuçta fanlar daha iyi hava alıyor, içerde daha ferah bir yapı var. Bunun da artılarını sıcaklık değerlerinde görebiliyoruz.

NZXT H510 Flow ekran karti NZXT H510 Flow

Son Sözler ve Sonuçlar

NZXT H510 Flow incelemesi için sona geldik. Aşağı bir soru cevap kısmı yapacağım ama kasa için değerlendirmemizi de verelim. Bana soracak olursanız NZXT H510 Flow, gerçekten şık bir kasa.

Modern görüntüsü ve renk uyumu ile göz dolduruyor. Kablolama konusunda zaten diyecek söz yok. Sistemi kurarken biraz uğraşıyorsunuz ama sonrasındaki görüntü çok başarılı.

Eksik kalan yönü ne derseniz fanlar derim. Kasanın içerisinde dahili olarak gelen fanların sayısı artış gösterebilirdi. En azından önde bir fan daha olabilirdi. Tamam siz takabiliyorsunuz ama bu ekstra bir masraf demek.

Ayrıca tasarım bölümünde de söylediğim gibi üst kısımda kullanılan portlar bana yeterli gelmedi. Üst kısım her zaman daha rahat kullanılabiliyor. Bu nedenle üst kısımdaki portların sayısının artmasını isterdim.

NZXT H510 Flow Kasası Soru Cevap Bölümü – Merak Edebilirsiniz

NZXT CAM Nedir? Kurmak Gerekir mi?

En basit tanımla bir merkez program diyebiliriz. Sisteminizi kurduktan sonra isteğe bağlı olarak NZXT CAM programını ücretsiz olarak yükleyebilirsiniz. Fanların durumu ve kontrolü, Kraken X53 gibi bir soğutucu kullanacaksanız bunun kontrolü ve üzerindeki ekran için tasarım seçimleri, bileşenlerin durumu kısacası her şeyi NZXT CAM üzerinden değerlendirebiliyorsunuz.

Ben kurmanızı tavsiye ederim. Kolay bir arayüz ve kolay kullanım ile birçok artı sunuyor.

NZXT H510 Flow

NZXT H510 Flow Kutu İçeriği Neler?

  • Kasanın kendisi
  • 2 adet Aer F 120mm kasa versiyon fan
  • Koparma kablosu
  • Kurulum için ek aksesuarlar
  • Kitapçıklar
  • Kulaklık ses jakı ayırıcı

NZXT H510 Flow Kurulumunu Nasıl Yapacağım? Daha Önce NZXT Kasa Tercih Etmedim

Kutunun içerisinden bir kılavuz çıkacaktır. Fakat web üzerinden kurulumu takip etmek istiyorsanız da buradan ürünün sayfasına gidin. Downloads kısmında “Manual” bölümünü göreceksiniz. Buradan kılavuza ulaşabilirsiniz.

NZXT H510 Flow

Hangi Renk Daha İyi?

Renk bölümünde de söylediğim gibi kişiden kişiye değişir. Bir siyah ve bir de beyaz renk seçeneği var. Bana soracak olursanız kesinlikle beyaz derim. 🙂

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler