Cuma, Nisan 26, 2024

NVIDIA RTX 3090 Super Özellikleri Gözüktü! İddialı Geliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

NVIDIA RTX 3090 Super, önümüzdeki yılın en güçlü ekran kartlarından biri olmaya geliyor. Yeni ekran kartı için şu an kesin bir tanıtım tarihi veremiyoruz ama yavaş yavaş sızıntıları da görmeye başladık.

Yine Ampere mimarisini temel alacak olan ekran kartı için gözüken özellikler ise beklentilerimizi arttırdı desek yeridir. Temel modele göre daha fazla çekirdek sayısı ve daha yüksek TDP değeriyle dikkat çekecek kartın, şu ana kadar sızdırılan özelliklerine bakalım.

Kaçırmayın: NVIDIA GeForce RTX 3090 ile 8K Oyun Testleri Yayınlandı

NVIDIA RTX 3090 Super Özellikleri için Ne Biliyoruz?

Yeni ekran kartı için sızdırılan bilgilere göre bu kartta, 10.752 CUDA çekirdeği olacak. Şöyle hızlıca bir karşılaştırma yapmak istesek şu an satışta olan NVIDIA RTX 3090 modelinde 10.496 CUDA çekirdeği var. Sadece CUDA çekirdeklerinde bir değişim olmayacak.

Bunun yanında RT çekirdekleri denen ışın izleme için önemli olan çekirdeklerin sayısı da dikkat çekici olacak. Kart, 84 RT çekirdeğine sahip olacak. 3.nesil Tensör çekirdeklerinin sayısı ise 336 adedi bulacak.

3090 zaten güçlü bir ekran kartı. Düşünün bunun üzerinde bir kart olacak ve aradaki çekirdek sayısı da öyle az değil gibi gözüküyor.

Çekirdek sayısında fark bekleniyor olsa da bellek kapasitesi konusunda çok bir fark beklenmiyor. Bu modelde de yer alacağı söylenen bellek 24 GB GDDR6x olacak. Zaten bellek konusunda kart çok iyiydi.

24 GB gayet yeterli bir değer. Bunun için NVIDIA RTX 3090 Super bellek konusunda da tatmin edici olacak diyebiliriz. Hatta kartın burada bir artısı da olacak. Bellek kapasitesi aynı kalsa da bellek veri hızı artacak.

NVIDIA RTX 3090 Super

Mevcut kartta 19.5 Gbps veri aktarım hızı görüyoruz. NVIDIA RTX 3090 Super modelinde ise 21 Gbps bellek veri hızı olacağı söyleniyor. Zaten yüksek olan hızlar daha da artmış olacak. Bellek arayüzü ise yine 384-bit olarak gelecek. Burada asıl kafa karıştıran ise TDP değeri için söylenen. 3090 modeli 350W TDP değerine sahip. Zaten 350W şöyle bir durup düşündüğümüz bir TDP değeri.

Fakat artan çekirdek sayısının Super modelinde TDP değerini biraz daha arttıracağı söyleniyor. Aynı sızıntıda yer alan bilgilere göre TDP değeri 400W olacak. Kartın ciddi anlamda güce ihtiyacı olacak gibi duruyor.

Şu an için netleşmeyen bu özellikler için yapılacak tanıtım ise 2022 yılında olacak. Tabii ki tanıtım için de kesin zaman yok. 2022 ilk çeyreği diyen var ve hatta ilk ayı diyen otoriteler bile var ama bekleyeceğiz.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler