Salı, Nisan 16, 2024

Popüler Facebook Test Uygulaması, 120 Milyon Kişinin Verilerini Çaldı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Yıllar önce ‘Hangi Disney Prensisiniz?’ testini çözdüyseniz, adınızdan çok daha fazlasını kaptırmış olabilirsiniz. Cambridge Analytica olayından henüz başını kaldıramayan Facebook, yeni bir veri ihlali ile karşı karşıya.

Bir güvenlik araştırma şirketi, Facebook üzerinde oldukça popüler olan “Nametests” adlı bir uygulamanın, 120 milyondan fazla kişinin bilgilerini çaldığını paylaştı. Üstelik uygulamayı silmiş olsanız bile verilerinizin kurtarılması söz konusu değil. 

Ortaya çıkan hata, dünyanın en büyük sosyal ağının Cambridge Analytica skandalı ile başa çıkmaya çalışmasıyla ilgili görünüyor. 2016 yılında ABD başkanlık seçimleri sırasında Trump kampanyasına danışmanlık yapan veri analiz şirketi, 87 milyon Facebook kullanıcısı üzerinde kendi izni olmadan veri elde etmiş ve seçim boyunca bu insanları manipüle etmişti. Ancak bu durum, Facebook’un gizlilik politikalarında bulunan bir açık kullanılarak yapılmıştı. Nametests ise web sitesindeki hatalı kodlamalar ile bunu gerçekleştirmiş.

facebook nametest 1

Facebook, güvenlik açığının çözülmesi için Nametest ekibi ile çalıştığını belirtti ve popüler uygulamayı aylık 120 milyondan fazla kişinin kullandığını söyledi. Facebook ürün sorumlusu Ime Archibong, hatanın nisan ayında keşdefildiği ve yapılan çalışmalar sonucunda haziran itibari ile hatanın çözüldüğünü belirtti.

Güvenlik araştırmacısı Inti de Cuekalire, bu keşfin Nametest web sitesinde herhangi bir şifreleme ve güvenlik olmadığı için tüm verilerin herkes tarafından ulaşılabilir olduğunu belirtti. Verilerin içerdiği bilgiler arasında isim; ülke, doğum tarihi, cinsiyet ve yaş gibi kişisel veriler bulunuyor. Öte yandan bu bilgilerin nerede ve ne gibi alanlarda kullanıldığı bilinmiyor. Ancak analistler bu verilerin çok da tehlikeli sonuçlara sebep olacağını düşünmüyor.

Yine de Facebook, henüz daha soruşturma aşamasında olan Cambridge Analytica olayını atlatamadan bu tür haberlerle gündeme geldiği için kan kaybetmeye devam edebilir. Olayın ortaya çıkması ve Mark Zuckerberg’in ifadeye alınmasına kadar ciddi oranda değer ve kullanıcı kaybeden şirket, şu sıralar yeniden toparlanmaya başlamış durumda. 

Peki sizler Facebook’u artık güvenli buluyor musunuz?

 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler