Cumartesi, Nisan 20, 2024

ThermalTake Tower 100 Sistem Toplama Rehberi 

Paylaş

silkroad gaminggentr

ThermalTake tarafından sunulan mini kasa modellerinden biri olan The Tower 100 modeli için yakın zamanda bir inceleme yapmıştık. Beğeni toplayan bu kasa için şimdi de güzel bir sistem toplama rehberiyle karşınızdayız. ThermalTake Tower 100 sistem toplama rehberinde, mini kasa ile yapabileceklerinizi de görmüş olacaksınız.

Gigabyte tarafından sunulan iddialı ekran kartı ve yine Gigabyte tarafından sunulan iddialı mini ITX anakartıyla beraber hazırladığımız sistemin detaylarına geçelim.

ThermalTake Tower 100 Sistem Toplama Rehberi Tüm Bileşenlerimiz

Önce şunu ekleyelim dostlar, her ne kadar kasa mini bir kasa olarak gözüküyor olsa da RTX 3080 ekran kartını bile kullanabildik. Yani boyutları küçük ama, işlevi de bir o kadar büyük bir kasadan söz ediyoruz. Bu detayımızı da verdiğimiz göre artık bileşenlerimize geçebiliriz.

tt tower100 snowedition 014 e1628783627988

Anakart Seçimi: Gigabyte B550I Aorus Pro Ax

Zaten başta da belirtmiştik anakart kısmında Mini ITX serisini tercih etmemiz gerekti. Ama bu bizi herhangi bir noktada geri plana atmıyor. Tercih ettiğimiz anakart modeli Gigabyte B550I Aorus Pro Ax serisi oldu. Hiç uzatmadan hemen konuya girmek istiyorum ve anakartın güç tasarımından başlamak istiyorum.

ThermalTake Tower 100 sistem anakart resim e1628783728280

Güç Tasarımı: Anakart modellerini anlatırken, sürekli kullandığım bir ifade var. Kararlı ve sürekli bir şekilde yeterli gücü sağlaması. Bunun için güç tasarımı çok önemli. Gigabyte B550I Aorus Pro Ax mini bir seri olmasına karşın güç tasarımı başarılı.

Tamamen dijital bir PWM denetleyici, Vcore ve SOC için 6+2 fazın bulunduğu bir güç mimarisine sahip olan anakart, her fazdan 90A sağlayabiliyor.

Bu da toplamda 720A güç sağlanabildiğini gösteriyor. Kullanılan güç tasarım yapısı AMD işlemcilerinde hız aşırtma noktasında da çok iyi bir performans almanızı sağlıyor. Ayrıca burada 2xbakır PCB tasarımına yer verildiğini de ekleyelim. Bu da yeterli derecede güç izleme yolları sağlarken aynı zamanda ısının stabil değerlerde kalması noktasında yardımcı oluyor.

ThermalTake Tower 100 sistem

Termal Yapı: Her ne kadar mini bir anakart olarak gözükse de daha iyi soğutma performansı için daha geniş VRM bloklarına sahip olan seride, soğutma yüzeyinde geniş oluklar kullanılıyor. Bu da hava akışının artmasını sağlıyor.

Ek olarak destekleyen ısı boruları ısının daha iyi yayılmasını sağlarken, M.2 SSD yuvasında ve chipset üzerindeki çok katmanlı soğutucu da yüksek ısıların önüne geçiyor. Tüm bu yapının tamamlayıcısı gibi bir de termal taban plakası kullanılmakta.

Ayrıca anakart, smart fan 5 destekli. Yani kullanıcılar kartın üzerindeki farklı bölgelerde yer alan sensörlerden yararlanabiliyor ve sıcaklıkları kontrol edebiliyor.

ThermalTake Tower 100 sistem

Bellek ve Depolama: RAM konusunda DDR4 XMP desteğinin olduğu anakart, 5300 MHz değerine kadar RAM desteğini gösterebiliyor. XMP modüllü belleklerde görebileceğiniz bu hız değerleri gerekli mi derseniz, 3200 MHz DDR4 serileri de işinizi fazlasıyla görecektir.

Bunun dışında kart üzerinde 1 PCIe 4.0 x16 yuvası ve M.2 PCIe 4.0X4 yuvası bulunuyor. Burada SSD için ek bir soğutucu bloğu da yer almakta. 2x M.2 PCIe 4.0/3.0 ile sıralı olarak 6560 MB/s okuma ve 6669 MB/s yazma hızlarına da ulaşabiliyorsunuz.

ThermalTake Tower 100 sistem

Hı-Fı Ses Artısı: Gigabyte B550I Aorus Pro Ax yüksek ses kalitesi için özelleştirilmiş olan bileşenler içeriyor. Seride bunun için Nichicon Fine Gold kapasitörleri kullanılmakta. Bunun yanında Realtek ALC1220-VB ses codec bileşeni de kullanılmakta ve ses kalitesinden istenen alınmakta.

ThermalTake Tower 100 sistem

Bağlantılar: Bağlantılar konusunda da son teknolojileri destekleyen Gigabyte B550I Aorus Pro Ax, 2.5G LAN desteğine ve Wifi 6 802.11ax desteğine sahip.

ThermalTake Tower 100 sistem

Anakart kısmını olabildiğince hızlı geçmeye çalıştım çünkü daha merak edilen çok fazla kısım var farkındayım. Özellikle böyle bir mini kasa içerisine yerleştirilen RTX 3080 ekran kartı merak edilecektir.

İşlemci Tercihi: AMD Ryzen 9 5900X

ThermalTake Tower 100 sistem toplama rehberimizde geldik işlemcimiz kısmına. İşlemci için güçlü bir seri tercih etmemiz gerekiyordu çünkü ekran kartında RTX 3080 serisi kullanıldı. İşlemci tercihimiz zaten anakarttan anlayacağınız gibi AMD serilerinden yana oldu.

AMD Ryzen 9 5900X modelini kullanıyoruz. TSMC 7 nm FinFet teknolojisiyle üretilen işlemci, 12 çekirdeğe sahip. İş parçacığı kısmında da 24 adet iş parçacığı karşımıza çıkıyor.

Temel saat hızı 3.7 GHz olan işlemci, eğer maksimum hızlandırmaya girecek olursa, bu durumda 4.8 GHz saat hızına kadar çıkılabiliyor. PCIe 4.0 destekli olan seri, bellek kısmında ise 64 MB L3 önbellek ve 6 MB L2 önbelleğe sahip.

Güçlü işlemcinin TDP değeri ise varsayılan olarak 105W. Biraz fazla güç aldığını söyleyebiliriz.

ThermalTake Tower 100 sistem

Ekran Kartı: Gigabyte RTX 3080 Gaming OC

Mini bir kasanın içerisinde son dönemin en geniş ekran kartlarından biri olan RTX 3080 serisi olur mu? İşte oluyor. Ekran kartını dikine bir şekilde kasaya takabiliyorsunuz. Haliyle burada ekran kartı seçimi konusunda özgürdük ve Gigabyte RTX 3080 Gaming OC modelini tercih ettik. Zaten Gigabyte RTX 3080 Gaming OC, özelleştirilmiş olan modeller içerisinde de iyi serilerden bir tanesi.

Tasarımı

Kartın tasarımını anlatmaya gerek yok yaşamak lazım. 🙂 Ön kısımda asimetrik bir tasarım bizi karşılıyor. Gri ve siyah renklerin hakim olduğu bu tasarım yapısı içerisinde 3 fan bulunuyor. Üst kısımda ise geniş bir Gigabyte yazısını görüyoruz. Bu kısımda da RGB aydınlatma sunulması durumu söz konusu. Üstelik farklı efektleri seçerek buradaki ışıklandırmayı da değiştirebiliyorsunuz.

Arka kısımda çok farklı olmayan metal bir plaka tasarımı var. Metal plaka kapak üzerinde tabii ki havalandırma için ek alan kullanılmış.

ThermalTake Tower 100 sistem

Soğutma

Son seri özelleştirilmiş olan modellerde hemen hemen benzer soğutma sistemleri görüyorum. Özellikle RTX 3000 serisi için, genelde 3 fanlı yapıda soğutma sistemleri sunuluyor. Burada farkı ortaya çıkaran ise küçük detaylar oluyor diyebilirim. Gigabyte RTX 3080 Gaming OC küçük farkları en güzel şekilde ortaya koyan bir ekran kartı.

Fan Tasarımı: Soğutma sisteminin göbeğini oluşturan fanlarda adet olarak yine çok fark yok. 3 adet fan kullanılıyor. Ayrıca hava akımını güçlendiren sistem burada da kullanılmış. Orta fan farklı yönde, yanlardaki fanlar farklı yönlerde dönüyor. Fan için 3D aktif kontrol sistemi de yine çok sık karşılaştığımız sistemler arasında.

Bu sistemde, sıcaklık düşük olduğunda fanlar duruyor. Sıcaklık yükseldiği zaman fanlar çalışıyor. Farkı gösteren ise fanların yapısı. Benzersiz bir tasarıma sahip olan fanlarda 3D şerit eğrisi adı verilen bir eğri yapısı kullanılıyor. Fan üzerinde böyle tırtıklı bıçaklar var. Bu da hava akışının sorunsuz bir şekilde yönlendirilmesini sağlıyor.

ThermalTake Tower 100 sistem

Bakır Levha ve Isı Boruları: Soğutmanın diğer kanadı, bakır ısı boruları ve büyük bakır levha alanı. Burada GPU ve VRAM birimine doğrudan temas eden geniş bakır yüzeyler var ve çekirdeklerin ısısı güzel bir şekilde emiliyor. Isının verimli bir şekilde aktarılmasını sağlayan ısı borularını da unutmamak lazım.

ThermalTake Tower 100 sistem

Teknik Özellikler

Özelleştirilmiş olan Gigabyte RTX 3080 Gaming OC, yine temel modele dayanan teknik özelliklerle geliyor. Seride 8704 CUDa çekirdeği bulunmakta. Hem 2.nesil RTX çekirdekler kullanıma devam ediyor hem de 3.nesil Tensor çekirdekler var.

10 GB GDDR6X belleğe de sahip olan ekran kartı, çekirdek saat hızında ise 1800 Mhz seviyesine ulaşıyor. Bu seviye çok iyi bir seviye. Çünkü temel ekran kartında 1710 MHz değerini görüyoruz.

8 pinli 2 adet güç konektörüne sahip olan ekran kartının, 320 bit bellek veriyolu olduğu da son detayımız olsun.

ThermalTake Tower 100 sistem

Ekran Kartı Detayları

  • Bellek: 10 GB GDDR6x
  • Hız: 1800 MHz
  • Cuda Çekirdek: 8704 adet
  • Tensör Çekirdek: Var 3.nesil
  • RTX Çekirdek: Var 2.nesil
  • Bellek veriyolu: 320 bit veriyolu

 ThermalTake Tower 100 sistem toplama rehberinde ekran kartı bölümünü de bitirdik. Kısa kısa depolama birimi, RAM gibi detayları da verelim ve artık kasamıza geçelim.

Depolama Birimi ve RAM Tercihi

RAM seçimimiz yine  ThermalTake markasından yana. 2 X 8 GB  ThermalTake ToughRAM modelini tercih ettik. DDR4 RAM, 4600 MHz değerinde. Cas gecikmesi 19 olan RAM’leri RGB aydınlatmaları da bulunuyor. Depolama biriminde ise iki ayrı seçenek tercih ettik.

Birinci seçenek PNY XLR 1TB M2 NVMe modeli. M.2 bu modelde 3500 MB/s okuma ve 3000 MB/s yazma bulunuyor. İkinci seçenek ise MLD 500GB M2 NVMe modeli. Bu modelde ise 3300 MB/s okuma ve 3100 MB/s yazma hızı bulunuyor.

Kasa Tercihi: ThermalTake The Tower 100 Snow Edition

ThermalTake The Tower 100 sistem rehberimizin başrollerinden biri olan ThermalTake The Tower 100 Snow Edition kasaya geldik. Aslında bu kasayı yakın zamanda incelemiştik. Bu detaylı incelememiz için aşağı link ekleyeceğim. Şimdi ise kısa kısa kasadan söz edelim.

Tasarım

Sonuç olarak mini bir seriden söz ediyoruz. Küçük ebatlarda bir kasa söz konusu. Mini boyutlara karşın kasa dikkat çekiyor mu çekiyor. Ön kısımda tam temperli cam kullanılmış durumda. Yanlarda ise yarım mesh yapısı ve yarım temperli cam kullanılıyor. Temperli cam dışında kalan tüm yüzeylerin ise mesh yapıda olduğunu görüyoruz. Üst kapak kısmını ve arka kısımda bir bölümde buna dahil.

Onun dışında kasanın tasarım noktasında modüler yapısından söz edebiliriz. Serinin modüler yapısı sayesinde videoda da görebileceğiniz gibi hem montaj çok basit yapılabiliyor hem de istenildiği durumda istenilen bileşen çıkarılabiliyor.

ThermalTake Tower 100 sistem

  • Anakart Desteği: Mini ITX anakartlar
  • Ekran Kartı Desteği: VGA uzunluğu 330 mm değerine kadar izin var.
  • Sıvı Soğutucu Desteği: Yüksekliği maksimum olarak 190 mm olacak şekilde sıvı soğutucu kullanılabilir.

ThermalTake The Tower 100 Snow Edition kasa hakkında tüm detayları ve ısı performans değerlerini görmek istiyorsanız, bunun için hazırlamış olduğumuz incelemeye de hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz.

İlginizi Çekebilir: Thermaltake The Tower 100 Mini Chassis İncelemesi

ThermalTake The Tower 100 Kasa Artıları

  • Minimal şık bir tasarımı var
  • Ekran kartı desteği çok iyi
  • Temperli cam kullanımı başarılı. Ayrıca modüler yapı olduğu için kasa kapaklarında yer değişikliği yapabiliyorsunuz.
  • Mesh yapısı başarılı

ThermalTake The Tower 100 Eksileri

  • Kablolar konusunda biraz daha fazla kanal kullanılabilirmiş ve kablo tutucularla bir düzen sağlanabilirmiş.
  • Taşınabilirliği düşük.

ThermalTake Tower 100 sistem

ThermalTake The Tower 100 Sistem Rehberi Son Sözler

Sistemin tüm detaylarını zaten videodan da görebilirsiniz. Burada kasanın sınırlarını biraz zorladığımızı söylemek isterim. Sonuçta 105W TDP değeri olan bir işlemci ve RTX 3080 ekran kartı kullanıldı. Isı konusuna bakarken bunu da düşünmek lazım. Diğer taraftan zaten kullanılan bileşenler çok güçlü bileşenler olduğu için oyun performansları gayet başarılı.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler