Salı, Nisan 23, 2024

Türkiye İnternet Özgürlüğü Olmayan 20 Ülke Arasına Girdi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Türkiye‘de sıkça yaşanan olaylar ve terör kavramları nedeni ile sıkça internet kesintileri yaşanıyor. Kullanıcılar internete erişemedikleri gibi, işlerini de internet üzerinden yapan firmalar zarara uğrayabiliyor. Freedom House ise Türkiye‘yi internet özgürlüğü olmayan 20 ülke arasına soktu.

“İnternet Özgürlüğü Türkiye’de Yok” Denildi

Düşünce kuruluşları tarafından her sene değerlendirmelere alınan ülkeler bir puan skalasına tabi tutularak sonuçlandırılıyor. Amerika’nın Washington merkezli düşünce kuruluşu olan Freedom House ise bu sene düzenlediği raporda Türkiye’yi “internet özgürlüğü olmayan ülke” olarak değerlendirdi.

Geçen sene Türkiye’ye verilen puanda gerileme görülürken, geçen sene “kısmen özgür” olarak açıklanmıştı. Şimdi ise Türkiye, internet özgürlüğü bulunmayan ülkeler kategorisine alındı.

internet-ozgurlugu-2016
Ülke Puanları Verildi

Biliyorsunuz, daha önceden Gezi Parkı ve benzeri olaylarda “sosyal medya üzerinden örgütleniliyor” ifadeleri üzerine kısıtlamalar yapılmaya başlanmış, devamında ise sıkça internet kesintileri meydana gelmişti. İnsanların birbirine zarar vermemesi ve galeyana gelinmemesi amacı ile yapıldığı söylenen bu çalışmalar yine sıkça tekrar ediliyor.

Freedom House tarafından açıklanan raporda internetin özgür olmadığı ülke sıralaması ise şu şekilde;

❱ Sudan

❱ Suudi Arabistan

❱ Mısır

❱ Etyopya

❱ Rusya

❱ Çin

❱ Pakistan

❱ İran

❱ Mynmar

❱ Bahreyn

❱ Belarus

❱ Türkiye olarak sıralanıyor. Türkiye’nin almış olduğu not ise en kötünün 100 puan aldığı sıralamada 58’den 61 puana geriledi. Raporda 15 Temmuz Darbe girişiminden sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Facetime yolu ile televizyondan kullanıcılara seslendiği detaylar da yer alırken, “halk darbeye karşı sosyal medya üzerinden harekete geçtikten sonra ve 15 Temmuz sonrasında internet kısıtlamalarında artış görüldü.” yazıldı.

Geçen sene Türkiye’nin hemen önünde bulunan “kısmen özgür” kategorisindeki Brezilya ise olduğu yeri korurken, Türkiye’nin Brezilya’nın gerisine düşmesi dikkatleri üzerine çekti.

“Dünya’nın %34’ü İnternette Özgür”

Freedom House tarafından yayınlanan rapora göre dünya genelinin sadece %34’ü internetini özgür olarak kullanabiliyor. Ayrıca hız limitlerinin de istenildiği noktalarda olmaması dünyanın genel bir sorunu olarak nitelendiriliyor.

İnterneti “kısmen özgür” olarak kullanan ülkeler %31 olarak açıklanırken, internet özgürlüğü bulunmayanların sayısı da %35 olarak belirtildi.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler