Günümüzde artık yabancı dil bilmeden herhangi bir işe girmek mümkün değil. Hatta öyle bir hale geldi ki İngilizce yabancı diller arasında sayılmıyor bile, bilmeniz gerektiği (!) varsayılıyor. Bu sıralar bende hem İngilizcemi geliştirmek hemde az da olsa fazladan bir dil daha öğrenebilmek için arayış içine girdim. Etrafta çok sayıda yabancı dil kursu bulmak mümkün fakat bunlara insanın ne zamanı ne parası yeter.
Hal böyle olunca, ( Yıl da olmuş 2017 ) dedim ki eminim birkaç girişimci programcı arkadaşım bunu bilerek bizim işimize yarayacak uygulamalar üretmişlerdir. Araştırdığımda ise de gerçekten düşündüğüm kadar hatta daha fazla sayıda uygulama ile karşılaştım. Peki ilk adımda hangi uygulamanın yararlı ve hızlı öğretici olacağını nasıl anlayacaksınız ? Tam olarak bu nokta da deneyimlediğim ve beğendiğim üç uygulamayı size sunarak işinizi kolaylaştıracağım.
1- busuu:
Aslında denediğim 2. program olan busuu gerçekten kendi alanında oldukça iyi işler başarmış, kendini kanıtlamış bir program. Kayıt olduktan sonra seviyenizi belirlemek adına küçük bir teste tabii tutuluyorsunuz. Bu testten sonra uygulama sizi sıfırdan başlatmak yerine kendi düzeyinizdeki yere taşıyor. Başladıktan sonra dersleri takip edebildiğiniz gibi “Sosyal” alanında başka insanlara ses kaydınızı göndererek sizi değerlendirmesini sağlayabiliyorsunuz. Aynı şekilde Türkçeyi anadiliniz seçtikten sonra Türkçe öğrenmeye çalışan yabancıların ses kayıtlarını dinleyerek telaffuz hatalarını değenlendirebiliyor onlara yorum yapabiliyorsunuz. Uygulamanın ücretsiz kısmının tam sürüm olmadığını belirtmekte fayda var, tam sürüme kavuşmak için ellerinizi cebinize atmanız gerekecek.
2- Dualingo:
AppleStore olmazsa olmazlar listesinde yer alan program önceleri web sitesi ile ün kazanmış daha sonra mobil platforma geçerek kendini katlamış. Birkaç sene önce web sitesine kayıt yaptırdığım fakat sonradan ihmalsizlikten pekte bakmadığım proje 🙂 Mobil uygulamasını indirdikten sonra yukardaki uygulama benzeri bir küçük sınava tabii tutuluyorsunuz, daha sonra sizi bir yere atıyor. Uygulamada canınız var ve değerli taş kazanıp onlarla marketten alışveriş yapabiliyorsunuz. Oyun havasında da geçen uygulama size gene uygulama içi satın alım sunuyor veya reklamlara razı geliyorsunuz. Kalite olarak benden geçer not alan uygulamayı bir denemeniz gerek.
3- Andy:
Bu uygulamayı diğerlerinden ayıran ise kendisine Andy diyen İngilizce botu ile chat yapabilmeniz. Müthiş bir yapay zeka örneği olmasa da ingilizce öğrenmeye yarayacak bir programda yetecek kadar gelişmişlikte bir mühendislik ile karşılaşıyoruz. Andy chat yaparken yaptığınız hataları düzeltiyor, anlayıp anlamadığınızı sorduktan sonra açıklama seçeneği sunuyor ve hata yaptığınız kısımları hafızasına alarak ilerleyen dönemlerde sizi aynı konu üzerinden sınıyor. Maalesef bu uygulamanın da tam sürümünü elde edebilmek için ücret ödemeniz gerekecek fakat bu işi ciddiyetle yapacaksanız bir İngilizce kursu ile kıyaslandığında bu ücretler tabii ki düşük miktarlar.
Bu üç uygulama diğerleri arasından gözüme çarpanlar, bende kullanmaya devam ettikçe daha iyi uygulamalarla karşılaşırsam tekrar paylaşacağım. İyi çalışmalar 🙂
Harika bi tespit olmuş elinize sağlık 🙂