Cuma, Mart 29, 2024

ViewSonic Elite XG270QC Monitör İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

PC Hocası‘ndan herkese selamlar. Birbirinden farklı ürünleri incelediğimiz hocanın masasında bugün ViewSonic Elite XG270QC monitör incelemesi gerçekleştiriyoruz.

Geçtiğimiz günlerde sizlere yine ViewSonic tarafından geliştirilen VX2758PC-MH model monitörün incelemesini aktarmıştık. Yılın son aylarında yeni yıl için yeni modeller yavaş yavaş duyurulurken monitörleri ofisimizde test etme imkanı buluyoruz. Bu bağlamda 27 inçlik yapısı ve oyuncu odaklı özellikleri ile dikkatleri üzerine çeken yeni ViewSonic Elite XG270QC monitöre gelin yakından bakalım.

Tasarım

ViewSonic Elite XG270QC monitör oldukça büyük bir kutu ile ofisimize geliyor. Siyah bir kutu tasarımı ile bizleri karşılayan ürünün kutu içeriğinde ise monitörün kendisi, dik durmasını sağlayan stant, stant ayağı, DisplayPort kablosu, güç kablosu, güç adaptörü ve kullanım belgeleri bulunuyor. Monitörü masamıza kurarken herhangi bir zorluk yaşamadık zira üç adımda monitörü montajlayabileceğiniz son derece rahat bir kurulum sistemi hazırlanmış.

viewsonic elite xg270qc 001

Monitörün kurulumunu bitirdikten sonra tasarım detaylarına bakacak olursak,  ilk etapta tamamen siyah renkte tasarlanmış ve ekranı kavisli şık ve ağır bir monitör görüyoruz. 7.5 kilogram ağırlığa sahip monitörün ön yüzüne baktığımızda ekranın altında Elite marka logosunu, stant ayağında ise ViewSonic marka logosunu görmekteyiz. ViewSonic, Elite serisine dahil ettiği bu monitörü yine Elite marka logosu ile ön plana çıkartmak istemiş görünüyor. Ekranın hemen altında ise beyaz aydınlatma desteğine sahip şerit LED’ler konumlandırılmış.

viewsonic elite xg270qc 003

Ürünün arka yüzünü çevirdiğimizde ise parlak siyah yüzeyin daha fazla kullanıldığı bir alan oluşturulmuş. Üst kısımda her iki yana doğru alçalan ve sanki yukarı ok işareti anlamına gelen bu alanda RGB aydınlatmalı şeritler bulunmakta. Tasarıma farklı bir estetik kazandıran bu detay her ne kadar monitörün çok görülmeyen yüzünde olsa da, aydınlatma düşkünü kullanıcılar için önemli bir detay olmuş. Ayrıca bağlantı giriş çıkışlarını kapatmak isterseniz diye o alana da bir kablo gizleyici kapak eklenmiş durumda.

viewsonic elite xg270qc 008

ViewSonic Elite XG270QC’nin stant ayaklarına baktığımızda üç ayak şeklinde hazırlanmış bir tasarım bizleri karşılıyor. Burada dikkat çeken noktanın, ayakların kullanıcıya bakan kısmında dahili bir telefon tutucu bulunması. Tutucu sayesinde telefonunuzu bu alana yatay olarak konumlandırabilmeniz mümkün ki bu detay son derece hoşumuza gitti.

viewsonic elite xg270qc 005

Tasarım ile ilgili olarak kullanım ergonomisi tarafında ViewSonic, monitöre üç farklı hareket kabiliyeti kazandırmış. Bu bağlamda monitör yükseklik ayarı, eğim ayarı ve sağa sola dönüş ayarı özelleştirmelerine destek sunuyor. Yükseklik ve eğim ayarı birçok monitör de sunuluyor olsa da, tabanı oynatmadan ekranı sağa sola çevirmek çoğu monitörde var olan bir özellik değil. Pivot desteği ise monitörün kavisli yapısından dolayı bulunmuyor.

viewsonic elite xg270qc 002

ViewSonic Elite XG270QC monitörün kavisli bir yapıya sahip olduğunu söyledik. 1500R açı ile hazırlanmış olan bu ekran 27″ inç boyuta sahip. Kenar çerçevelerinin neredeyse yok denecek kadar ince bırakıldığı monitörün çoklu ekran kullanımında pürüzsüz bir etki bırakabileceği aşikar. Kontrol tarafında ise monitörün alt kısmında bulanan ve dört yönlü hareket sunan bir ayar joystciki bulunuyor. Tuşlu yapılara göre daha işlevsel olan bu kontrolcü, bu monitörde de unutulmamış.

viewsonic elite xg270qc 004

Tasarım noktasında son detay elbette giriş çıkış bağlantıları. Monitör; iki HDMI, bir DisplayPort, üç adet USB 3.1 yuvası ve 3.5mm kulaklık girişine sahip. Ayrıca ekranın sol kısmında kulaklığınızı asabilmenizi sağlayan bir kulaklık tutucu da bulunuyor. Tek bir hareket ile açılan bu tutucu, aynı rahatlıkta gizlenebiliyor.

Teknik Detaylar

ViewSonic Elite XG270QC monitörün teknik detaylarına indiğimizde birbirinden farklı özellikler görüyoruz. Bu alanda söylenecek ilk şey elbette ekranın kendisi.

ViewSonic, bu modelinde 27″ inç boyutunda LED aydınlatmalı VA panel kullanıyor. Panel, çözünürlük tarafında 2560x1440p QHD çözünürlük üretebiliyor ve aynı zamanda ekran tazeleme hızında 165Hz oranına ulaşabiliyor. MPRT cinsinden 1MS tepkime oranı sunan panel, parlaklık tarafında 550nit parlaklık değeri ile geliyor. Bu bağlamda panelin HDR desteği akıllara geliyor ki hemen cevaplayalım evet, ViewSonic’in bu monitörü VESA HDR400 sertifikasına sahip ve HDR içerikleri uyumlu şekilde çalıştırabiliyor.

viewsonic elite xg270qc 009

Panel son derece kaliteli performans üretecek özelliklere sahip. Bu alanda renk skasında %90 DCI-P3 renk gamutuna sahip panel, renk üretimi konusunda tasarımcı monitörlerine yakın bir deneyim sunuyor. Bu alanda tek eksik gördüğümüz nokta renk derinliğinin gerçek 8 bit olarak kaydedilmesi. Belki 10 bitlik bir derinlik bu monitörün renk kabiliyetini çok daha üst seviyelere getirebilirdi.

viewsonic elite xg270qc 007

Öte yandan ekran kartı ve monitörü birbirine bağlayan AMD FreeSync teknolojisi de bu monitörde bulunuyor. Üstelik FreeSync’in son sürümü Premium Pro olarak. Dolayısı ile 165Hz yenileme oranında bir ekran tüm pürüz ve yırtılmalara engel olabiliyor. Ayrıca oyun akışını geliştiren bir diğer özellik, monitörün sahip olduğu hareket bulanıklığını azaltan PureXP teknolojisi. Bu teknoloji sayesinde ekranda hareket eden nesnelerin bulanıklığı en düşük seviyeye çekilerek daha pürüzsüz bir görüntü performansı elde ediliyor.

ViewSonic, her monitöründe olduğu gibi bu monitörde de göz sağlığını koruyan Flicker-free ve mavı ışık filtresi teknolojilerini kullanıyor. Bu sayede ekran karşısında uzun süre geçirilse bile göz yorgunluğu en düşük seviyede tutuluyor. Son olarak monitör üzerinde dahili olarak stereo ses çıkışı sunan 2x3W hoparlör bulunuyor.

viewsonic elite xg270qc 006

Monitörün kullanıcı ayarlarına değinecek olursak, tamamen monitör üzerinden kontrol edebildiğimiz ve içerisinde çok sayıda özelleştirme seçeneği bulunan arayüz görüyoruz. Menüler aracılığıyla çözünürlük, yenileme oranı, HDR, FreeSync, ses gibi birçok ayarlama bu alandan joystick yardımı ile yapılabiliyor. Menü içerisinde son derece fazla sekme barındığı için tasarımsal tarafta daha toplu ve şık bir arayüz olabilirmiş görüşündeyiz.

Kullanım Performansı

ViewSonic Elite XG270QC monitörün sunduğu kullanım performansı son derece güçlü. Özellikle daha düşük çözünürlük ve yenileme oranından bu seviyelere çıkıyorsanız kesinlikle farkı anlıyorsunuz. QHD çözünürlükle gelen pürüzsüz detaylar, 165Hz yenileme oranı ile adeta su gibi akıcılık yaratıyor. Özellikle CS:GO gibi yüksek FPS’ler aranan rekabetçi oyunlarda bu fark dikkat çekici düzeyde anlaşlılabiliyor. Ayrıca FreeSync Premium Pro desteği ile bu zevki bölünmeden yaşabilmeniz cabası.

viewsonic elite xg270qc 010

Panelin siyah performansı son derece başarılı zira VA paneller bu alanda IPS panellere göre siyah üretiminde çok daha başarılı sonuçlar veriyor. Elbette renk üretiminde IPS panel kadar başarılı olamasalar da ViewSonic’in bu modelindeki panel, gelişmiş renk paleti sayesinde bu farkı ciddi oranda düşürüyor. Film izlerken renklerin doygunluğunu ve canlılığını keyif verici düzeyde fark edebiliyorsunuz.

HDR performansına değinecek olursak panelde desteklenen HDR özelliği HDR400 standardını kapsıyor. Her ne kadar HDR’ın giriş seviyesinde olsa da, SDR görüntülere nazaran fark edilir bir detay olduğunu belirtelim.

Hocanın Yorumu

Günümüz PC oyunculuğu yeni ekran kartlarının çıkış yapması ile birlikte 4K oyunculuğa doğru evrilirken, birçok oyuncu için de geçiş dönemi ağır adımlarla devam ediyor. Elbette 4K paneller yüksek maliyet gereklilikleri ve ekran kartlarının erişilebilirliklerinin düşük olmasından dolayı henüz tercih edilemiyor. Ancak 4K çözünürlüğe geçiş döneminde hem uygun maliyet hem de donanım bazında artan erişilebilirlik, QHD yani 1440p oyunculuğu daha tercih edilebilir kılıyor.

Bu bağlamda son dönemde çok sayıda 1440p QHD monitör görüyoruz ve ViewSonic, Elite XG270QC modeli ile bu monitörler içinde en başarılılarından birini üretmiş bulunuyor. Sunduğu yüksek çözünürlük, 165Hz tazeleme oranı ve HDR desteği ile PC oyunculuğunda güncel kalmak isteyen tüm oyuncular için güçlü bir alternatif olan bu monitör, ofisimizde de beğenimizi kazandı ve performans etiketini hak etti.

odul 2020 3lu

Ülkemiz içerisinde çeşitli e-ticaret platformlarında monitörün fiyatı 6500 TL bandında seyrettiği için fiyat noktasında son derece pahalı olduğunu belirtmek isteriz. Elbette bütçesi olanlar için bu tarafta kriter diğer özellikler olacaktır.

ViewSonic Elite XG270QC monitörün ürün incelemesine ait detaylı video içeriğine yazının başında bulunan bağlantıdan ulaşabilir, görüş ve yorumlarınızı bizlerle paylaşbilirsiniz. Yeni bir incelemede görüşmek üzere!

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler