Perşembe, Nisan 25, 2024

Windows 10’un Yüz Tanıma Özelliği Bir Fotoğraf İle Kandırıldı!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Windows’un yüz tanıma özelliği 1 adet fotoğraf ile aşıldı. Windows 10 kullanıcının resminin gösterilmesi karşısında yanıldı ve fotoğraf ile kilidi açtı.

Günümüz cihazlarında gelişen bir özellik olan Yüz tanıma özelliği artık en yeni cihazlarda ek bir özellik gibi sunuluyor. iPhone X‘in Face ID özelliği ile büyük  ilgi çekmesi yüz tanıma özelliğini bir hayli ön plana çıkardı.

Haberin içeriğine baktığımızda bunu kesin Türkler yapmıştır desekte, bu kurnaz plan Almanların işi. Ülkemizde parmak izi dahi belki gece açarlar diye yaygın halde değilken yüz tanıma çoktan yaygınlaşmaya başladı. Hatta Face ID’ye göre çok daha güvenli olduğu söylenen Windows Hello kandırıldı bile.

Geçtiğimiz ay bir maske ile kandırılan Face ID’nin ardından, Windows 10’un yüz tanıma sistemide kandırıldı. Face ID farklı insanları gördüğünde dahi kilidi açıyor ve kullanıcının güvenliğini tehlikeye atıyordu.

windows 10 hello

Yapılan bir araştırmada Windows 10’un çok daha güvenli bir yüz tanıma sistemi olduğu söylenirken, şimdi ise sadece bir fotoğraf Windows 10’u kandırdı. SySS GmbH tarafından yapılan bir testte Windows 10’un yüz tanıma özelliği kandırıldı.

Windows 10’un yüz tanıma sistemi, Almanya merkezli SySS GmbH şirketinin güvenlik araştırmacıları tarafından tabiri caizse bir penetrasyon testine tabi tutuldu. Sistemlerin güvenliğini, çalışabilirliğini denetleyen ve açıkları bulan bu testte Windows 10’un yüz tanıma sistemi kolaylıkla kandırıldı.

Windows Hello olarak adlandırılan güvenlik sisteminin basit fotoğraflarla kandırılabildiğini fark eden SySS GmbH araştırmacıları, lazer yazıcıdan çıkarılan 340 x 340 gibi son derece düşük çözünürlüklü bir fotoğraflarla bile sistemi aşmayı başardıklarını açıkladı. Hatta ve hatta geliştirilmiş aldatıcı önleme (enhanced anti-spoofing) özelliği aktif haldeyken bile kolayca aşılan sistem kullanıcıların güvenliğini tehlikeye atıyor. 

Görünüşe bakılırsa bu yüz tanıma özelliği kullanıcıların başına dert olacak. Sorunun bir an önce düzeltilmesi ve kullanıcıların güvenliğinin sağlanması Windows’un en önemli planlarından birisi olmalı.

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler