Cuma, Mart 29, 2024

Windows’u Zaman Ayarlı Kapatın!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Gün içinde bilgisayarı illa ki kullanıyoruz, oyun oynamak, dizi ya da film/ler izlemek için ve çok daha fazlası için kullanıyoruz. Ama gece olur, dizi izlerken uyuruz, bilgisayar kapanmaz. Her ne kadar birçok kişi bunu unutsa da bilgisayarların sürekli açık kalması bilgisayarlar için zararlı bir eylemdir. Bu yazımızda da sadece bir dakikalık bir işlemde zaman ayarlı kapatmayı göstereceğiz. Her neyse, lafı çok fazla dolandırmadan konumuza geçelim.

 

windows 10 wannacry e1501380321391

Yazıya başlamadan önce bilgisayarın sürekli açık kalmasının neden zararlı olduğundan bahsedelim. Bilgisayarın sürekli açık kalması gereksiz elektrik tüketiminden ziyade bilgisayarın ve donanımların yıpranmasına neden olur, ekranın da bilgisayarla beraber açık kalması ekranın bozulmasına, piksel ölümlerine neden olur.

Ama bilgisayarın gerekli olmadıkça kapalı tutulması, hibernate yani uyku modu yerine tamamen kapalı kalması hem büyük ölçüde enerji tasarrufu, hem de donanım ömrünün uzaması konusunda büyük ölçüde katkı sağlar. Bu yazımızda da size buna yardımcı olacak zaman ayarından bahsedeceğiz.

İstenildiğinde “Çalıştır” menüsü üzerinden de kodla yapılabilir, fakat biz sizi kodla uğraştırmayacağız. Hazırsanız artık başlayalım.


Öncelikle masaüstüne geliyoruz ve boş bir alana sağ-tık yaptıktan sonra “Yeni…” menüsüne gelip “Kısayol” seçeneğine tıklıyoruz. Daha sonrasında kısayol kurulum sihirbazı karşımıza çıktığında önümüzdeki satıra shutdown -s -t X yazıyoruz.

Aslında bu kodun birden fazla türevi de bulunmaktadır. Eğer bunlarla ilgileniyorsanız yazının sonunda bununla ilgili bir liste de bulunacak. Her neyse, konumuza dönelim. Burada shutdown kapatma komutu, -s eylem, -t süre, X ise ne kadar süre sonra kapanmasını istediğinizdir (burada X değişkendir). 

değeri sayıdır ve saniye cinsinden yazılır. 60 yazarsanız 1 dakika, 600 yazarsanız 10 dakika, 1800 yazarsanız 30 dakika ve 3600 yazarsanız 1 saat sonra bilgisayarınızı kapatmak istediğinizi belirtirsiniz. 

Eğer yukarıdaki örneklerden farklı bir süre zarfında kapatmak isterseniz, hesaplama yöntemi basittir. 60X dakika, 3600X saat, 86400X ise gün için kullanılır. Atıyorum 2 buçuk saat sonra kapanmasını istiyorsunuz. Basit bir matematik işlemiyle mümkündür. 3600*2.5‘tan 9000 eder, yani değerini 9000 olarak girerseniz bilgisayarınız 2.5 saat sonra kapanır.

Bunu masaüstüne kısayol olarak ekledikten sonra çift tıkladığınız takdirde yarım saniyeden kısa bir süreliğine bir CMD penceresi çıkar ve daha sonra “Bilgisayarınız X süre sonra kapatılacak” türevi bir bildirim görülür. Farklı türevleri için aşağıdaki listeyi inceleyebilirsiniz.

shutdown -s -t X -f = uygulamaları zorla kapatarak bilgisayarı X süre sonra kapatmak için kullanılacak kod
shutdown -r -t X = bilgisayarı X süre sonra kapatmak için kullanılacak kod
shutdown -l -t X = X süre sonra oturumu kapatmak için kullanılacak kod  
shutdown -a 
= kapatma zamanlayıcısını iptal etme

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

2 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler