Cumartesi, Nisan 27, 2024

Yapay Zeka, Captcha Güvenlik Duvarını Geçebiliyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Gelişen yapay zeka teknolojisi, teknolojik ilerlemelerde oldukça önemli kolaylıklar sağlasa da, siber güvenliği noktasında da bir o kadar tehlikeli olabiliyor. Çin’de gerçekleştirilen bir araştırma, yapay zekanın, web sitelerinde kullanılan Captcha güvenlik duvarını aşabildiğini ortaya koydu.

Çin’in Kuzeybatı, Pekin ve Lancaster üniversitelerinde görevli araştırmacılardan oluşan bir ekip, siber güvenlik noktasında yapay zekanın gücünü ölçümledi. İnternet üzerinde sürekli karşılaştığımız ve artık kullanıcılara gına getirten Captcha uygulaması üzerinde gerçekleştirilen deneylerde yapay zeka, bu sistemi büyük oranda aşabildi.

yapay zeka captcha aşabiliyor gif

Captcha uygulaması, Google tarafından internet sitelerini ziyaret eden kullanıcıların gerçek insan mı yoksa robot mu olduğu ayırt etmek için geliştirilen bir uygulama. Uygulama, siteye giriş öncesi kullanıcıya görüntüsü bozulmuş harf ya da rakamlar sunarak bunların doğru olarak girilmesini istiyor. Doğru girildiği taktirde de insan olarak etiketleniyorsunuz.

Araştırmacı ekip tarafından yazılan yapay zeka, Captcha uygulamasını hedef aldı ve Google; Wikipedia, Microsoft, Baidu, Alibaba ve Tencent tarafından kullanılan 50 popüler internet sitesinde test edildi. Buna göre yapay zeka, uygulamanın sunduğu birçok testi, %50 üzerinde başarıyla ve saniyenin 20’de biri hızında tamamladı.

yapay zeka captcha aşabiliyor 1

Araştırmacı ekipte bulunan Fang Dingvi, araştırmanın Captcha sistemini yapay zeka kullanan biri tarafından rahatlıkla aşılabildiğini belirtti ve artık Web ortamında geliştiricilerin daha güçlü mekanizmalar üzerinde çalışması gerektiğini önerdi. Özellikle son dönemde artan siber saldırılar göz önüne alındığında, yapay zeka destekli saldırıların yaygınlaşması işten bile değil.

Umarız bu araştırma sonucunda çok daha gelişmiş ve kullanıcıları insan yerine koyabilen basit güvenlik teknolojileri geliştirilir.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler