Çarşamba, Nisan 24, 2024

Z590 GAMING X & Gigabyte RTX 3060 64 GB RAM!! Intel i9 İşlemcili Excalibur E600 İncelemesi

Paylaş

silkroad gaminggentr

Bilgisayar tercihi, daha çok hazır sistemlerden yana olan takipçilerimiz için bugün güzel bir seriyi konuk alıyoruz. PC Hocası inceleme masamızın konuğu, üst seviye sistemlerden biri olan Casper Excalibur E600 olacak.

Ek özelleştirme seçeneklerine ve aynı zamanda şık bir görüntüye sahip olan E600, özellikle oyun tutkunlarına hitap edecek modellerden biri. Detaya indiğimiz zaman siz de göreceksiniz ki gerçekten iddialı bir bilgisayarla karşı karşıyayız. O zaman niye zaman kaybediyoruz, hemen başlayalım. 🙂

İçindekiler ( Direkt geçmek istediğiniz alana, başlıklara tıklayıp gidebilirsiniz.)

  1. Anakart: GIGABYTE Z590 Gaming X
  2. İşlemci: Intel Core 11.Nesil i9-11900K
  3. Ekran Kartı: GIGABYTE AORUS GeForce RTX 3060 ELITE 12GB
  4. RAM Seçimi: 64GB Ballistix 3600MHZ RGB RAM
  5. Depolama Seçimi: Crucial P2 2280 2TB NVME M.2 SSD
  6. Soğutucu: Casper Excalibur E600 – 240 mm Sıvı Soğutucu
  7. Kasa: Casper Excalibur E600 Kasa ve Güç Kaynağı
  8. Casper Excalibur E600 İncelemesi Oyun Testleri
  9. Casper Excalibur E600 İncelemesi Genel Yorum
  10. Casper Excalibur E600 İncelemesi Soru Cevap

Casper Excalibur E600 Özellikleri ve Performans Testleri

Önce şunu eklemek isterim ki Casper, ürünü satın almadan önce kendinize göre konfigürasyonlar yapmanıza izin veriyor. Bize gelen kasa ise en güçlü konfigürasyonlardan biri. Zaten özelliklere baktığımızda siz de göreceksiniz.

Casper Excalibur E600

Anakart: GIGABYTE Z590 Gaming X

Kasanın içerisinde GIGABYTE imzalı üst segment anakartlarından biri kullanılmış. Açıkçası anakart burada önemli bir bileşen. Bana soracak olursanız bir sistemin beyni.

Ben şöyle düşünüyorum, anakart bir sistemde beyin görevi görüyor ve diğer tüm bileşenlerin yönetilmesini, bir uyum içerisinde çalışmasını ve gerektiği kadar güç çekerek en iyi verimi vermesini sağlıyor. Bildiğiniz patron. 🙂

Casper Excalibur E600

Burada anakart ne kadar başarılı ne kadar verimli ve kararlı olursa, sistem bileşenleri de ihtiyacı olan gücü kesintisiz olarak alıyor ve o kadar kararlı çalışıyor.

GIGABYTE Z590 Gaming X bunu sonuna kadar başaran iddialı anakart modellerinden birisi. Gerek tasarımı gerekse de teknik bileşenleri en iyi verim odaklı olarak hazırlanan bir anakarttan söz ediyoruz. Dilerseniz anakartı daha iyi anlatmak adına özelliklerine tek tek bakalım.

Casper Excalibur E600

Estetik Tasarım: Birkaç tasarım artısından başlamak istiyorum. GIGABYTE verimliliği ve teknik donanımı düşündüğü gibi oyuncular için güzel tasarım oynamalarında da bulunmuş.

Kart üzerinde çok şık ufak boyutlarda RGB aydınlatma bölümlerine yer verilmiş. RGB Fusion 2.0 destekli kart, zaten diğer bileşenlerle de tam uyum içerisinde özelleştirmeler sunuyor.

Yenilenen Doğrudan Güç Tasarımı Bölümü: Tasarımda termal tasarım yapısına geçeceğim ama bunun için önce şu iddialı güç tasarımı bölümünden söz edelim. Seride maksimum verim adına dijital PWM denetleyici ve DrMOS bulunduran 12+1 fazlı doğrudan CPU güç tasarımı kullanılıyor. Bu şekilde söylediğimde anlamamış olabilirsiniz.

GIGABYTE Z590 Gaming X 9

Merak etmeyin bunu açacağız.  Tek tek görsel paylaşacağım. Sistemi parçalara bölelim. Önce Dijital PWM kontrol alanı. Bu alan CPU’ya en uygun voltajı sağlamak adına kullanılıyor.

Casper Excalibur E600

En iyi verimle yönetilen 12+1 Fazlı yapıda ise her bir güç fazının direkt olarak CPU birime bağlanmasını sağlanıyor ve 720 amper akım işleme kapasitesi ile maksimum verim elde ediliyor.

Casper Excalibur E600

Katı kapasitörler ise salınımın en aza düşmesini sağlayarak yine verimin maksimuma çıkmasını sağlamakta. Yani anlayacağınız maksimum verim ve maksimum performans.

Casper Excalibur E600

Termal Tasarım, Soğutma Artısı: Verimliliği sağlamak ve sürekli kararlı performans sunmak adına, termal tasarım da çok önemli. 12+1 fazlı doğrudan güç mimarisi çok başarılı ama termal tasarım konusunda neler yapılmış? GIGABYTE Z590 Gaming X üst seviye bir anakart. Tabii ki bu da düşünülmüş.

Kalın termal pedlere ek olarak tam boy MOSFET soğutucularının da kullanıldığı anakart, hız aşırtmalarında bile sorunsuz bir soğutma performansının elde edilmesini sağlıyor.

Termal tasarımı detaylı olarak açmam gerekecek. Anakartı daha iyi anlayacağınızı düşünüyorum. Unutmayın Casper Excalibur E600 sistemin en iddialı bileşenlerinden biri GIGABYTE anakartımız. Özelliklerini iyi anlayalım ki ne satın alacağımızı da iyi anlamış olalım.

Casper Excalibur E600

Termal Dizayn Genel: Genelden başlayacak olursak anakart üzerinde, 3 aşamalı bir termal düzen var. Birincisi kısım tabii ki MOSFET soğutucu kısmından başlıyor. Sonrasında bunu destekleyen termal pedler ve en sonda da depolama birimleri yani M.2 SSD’leri için termal kapaklar kullanılıyor. Biz de bu sırayla gidelim.

Casper Excalibur E600

1.MOSFET Soğutucu: Kullanılan kapak yüksek soğutma performansı için özel tasarlanmış. Bir kere tek parça kullanılmış ve daha geniş yüzey alanına yer verilmiş. Yüzey alanı genişlediği için ısı daha iyi dağılabiliyor ve bu da daha iyi soğutma performansını getiriyor.

Zaten tek parça olarak tasarlanan kapak, kesimler açısından da özel kesimlere sahip. Yani ne demek? Hava akışının en iyi şekilde sağlanması adına bu parçanın tasarımı da özenle hazırlanmış. Havanın girebileceği ve çıkabileceği kanallar var. Güzel.

GIGABYTE Z590 Gaming X 13 e1624465564558

2.M.2 Termal Kapaklar: M.2 SSD depolama birimlerinde aşırı ısınma yaşandığı zaman, okuma ya da yazma işlemlerinde takılmalar oluşabiliyor. İyi bir soğutma çözümü isteriz ki sürekli akıcı bir performans elde edelim.

GIGABYTE Z590 Gaming X anakart için bu düşünülmüş. M.2 SSD slotlarının üzerinde yer alan termal koruma kapağı, her şeyin yolunda gitmesi adına ısıyı en iyi şekilde dağıtabiliyor.

GIGABYTE Z590 Gaming X 16

Termal Pedler: Olmazsa olmazlarımız arasında. Termal iletkenlik en iyi seviyede olsun diye GIGABYTE, 5W/mK değerinde normalden daha kalın termal pedlere yer vermiş.

Casper Excalibur E600

Smart Fan 6: Aslında yukarıda söylemeyi unuttum. Tamam soğutma çözümleri iyi ama siz mutlaka sistem soğutucularına da yer vereceksiniz. Nitekim Casper Excalibur E600 kasada da sistem soğutucuları bulunmakta. İşte bunun için anakartta güzel bir fan kontrol sistemi de yer alıyor.

6 dahili sıcaklık sensörü ve 5 PWM/DC fan başlığı olan anakart Smart Fan 6 ile kolayca fanları yönetmenizi sağlıyor. İstediğiniz gibi fan özelleştirmeleri yapmanızı sağlayan sistemde, Fan Stop adı verilen bir özellikte var. Bu özellik sayesinde belirlediğiniz sıcaklığın altına inildiği zaman fanlar otomatik durdurulabiliyor. Yani anlayacağınız her şekilde tam kontrol.

Dayanıklılık – Önemli Detaylar: Performans konusunda bağlantılardan ve diğer noktalardan da söz edeceğiz ama şu tasarım yapısı konusunda bir de dayanıklılık kısmına değinmek istiyorum. Termal tasarım sonrasında bir ufak dayanıklılığı da konuşalım.

Casper Excalibur E600

PCIE Zırh: En çok dikkatimi çeken kısım PCIE koruyucuları oldu. Gerçekten dayanıklı bir yapı kullanılmış. Casper Excalibur E600 içerisinde yer alan grafik kartlarında olduğu gibi en iyi grafik kartlarına destek veren metal koruyuculu PCIE, hem koruma sağlıyor hem de arada parazit oluşmasının önüne geçiyor.

Çift Kilitli Braket: GIGABYTE’ın patentli bir çift kilitli braket sistemi var. Tam olarak ne olduğunu anlamanız adına görsel ekliyorum.

Casper Excalibur E600

Katı Pin Güç Konektörleri: Kullanılan malzemenin ne kadar önemli olduğunu gösteren kısımlardan bir diğeri. Özellikle CPU hız aşırtmalarında, sürekli gerekli gücü sağlamak adına katı kaplamanın da olduğu 8+4 güç konektörü kullanılmış.

Metal miktarı arttırılmış güç konektörü pinleri, elektrikle daha geniş temas alanına sahip. Bu da sistemin sürekli güç kararlılığı için önemli artılardan.

Şöyle genel bir toparlama yapalım. Casper Excalibur E600 incelememizde, en temel parça anakarttan başladık. GIGABYTE Z590 Gaming X serisinin termal tasarımına baktık, genel güç tasarımına ve dayanıklı yapısına göz attık.

Şimdi gelelim markanın performans başlığı altında sunmuş olduğu özelliklerimize. 🙂 Yolumuz uzun onun için bu toparlamadan hemen sonra devam ediyorum.

Casper Excalibur E600

Performans: GIGABYTE Z590 Gaming X üst seviye bir kart dedim ve bunu sürekli tekrarlayacağım. Performans kısmında da göreceksiniz.

XMP 4800+: XMP desteğine sahip olan anakart, 4800 MHz ve üzerinde DDR4 XMP desteğiyle dikkat çekiyor. Bellekler performansta tavan yapacak o kadar söyleyeyim. Tabii ki uyumlu bellekleri kullanmanız gerektiğini hatırlatalım.

Casper Excalibur E600

PCIe 4.0: 11.nesil Intel işlemcilerin en büyük avantajı PCIe 4.0 artısını sonuna kadar kullanması. GIGABYTE Z590 Gaming X anakartta bu konuda desteğini gösteriyor. Kart üzerinde 1 adet düşük empedanslı güçlendirilmiş PCIe 4.0 X16 yuvası varken, 1 adette M.2 PCIe 4.0 x 4 desteği yer alıyor.

Casper Excalibur E600

Yüksek performanslı M.2 SSD Slotları: M.2 slotları konusunda da anakartımız oldukça zengin. Dediğimiz gibi bir adet PCIe Gen 4.0 X4 yuvası var ve oldukça yüksek performans sunuyor. Bunun dışında 2 adet yine yüksek performanslı PCIe Gen3 X4 slotları da görüyoruz.

Casper Excalibur E600

Ses Konusu: Performans falan tamam da GIGABYTE Z590 Gaming X ses konusunda nasıl, diyebilirsiniz. Tabii ki oyuncular bunu soracaktır. Bizim de cevabımız hazır. Gayet başarılı. 🙂

Hi-Fi yüksek kalite ses bölümü var. Yüksek kaliteli ses kapasitörlerinin kullanıldığı anakart, aynı zamanda ses gürültü koruması özelliğine de sahip. İyi bir ses sistemiyle beraber çok tatmin edici bir deneyim elde edeceğinizi garanti edebilirim.

Casper Excalibur E600

Yerleşik 2.5GbE LAN: Intel 11.nesil işlemciler LAN ve Wi-Fi bağlantılarında çok iddialı. Zaten GIGABYTE Z590 Gaming X içerisinde yerleşik 2.5GbE LAN bağlantısı desteği var. Ayrıca yine Intel USB 3.2 Gen2 Type C desteğini de unutmayalım.

Casper Excalibur E600

Q-Flash Plus BIOS Güncelleme: GIGABYTE Z590 Gaming X anakart için sona geliyorum. Ama vereceğim birkaç detay daha var. Bunlardan biri BIOS güncellemesi konusu.

GIGABYTE BIOS güncellemelerinde işi çok kolaylaştırmış. Öyle işlemci takayım bellek takayım falan uğraşmıyorsunuz. Tek yapmanız gereken USB belleğe yeni yazılımı yüklemek ve istenen şekilde adlandırıp anakarta takmak. Sonra tek yapacağınız Q-Flash Plus butonuna basmak olacaktır.

Casper Excalibur E600

GIGABYTE Yazılım Desteği: Uzun uzadıya anlatmaya gerek bile yok. Son nesil yazılımlarıyla beraber GIGABYTE, tüm sistem kontrollerini adeta önünüze seriyor. Her şey kontrolünüz altında ve yazılımların arayüzleri çok başarılı. Hem tasarımsal hem işlevsellik açısından.

GIGABYTE Z590 Gaming X Anakart Notu

Casper Excalibur E600 incelemesi için anakart bölümünde sona geldik. Fakat şunu söylemek istiyorum ki gördüğüm kadarıyla GIGABYTE bu anakart serisinde çok iyi bir ürün ortaya koymuş. Kartı incelediğimde artı olacak çok nokta gördüm. Haliyle övgüyü hak eden bir anakart. Ödülümüzü verelim ve artık diğer parçalarla devam edelim.

Casper Excalibur E600

Teknik Donanım ve Bağlantılar

  • İşlemci Desteği: LGA1200 soket, 11.nesil Intel işlemci ve 10.nesil Intel işlemciler
  • Yonga Set: Intel Z590 Express
  • Bellek: 4 adet DDR4 DIMM soket. 128 GB’a kadar bellek desteği. OC ile 5333 MHz’a kadar.
  • Ses Desteği: Realtek ses codec, HD ses desteği, S/PDIF çıkış desteği.
  • LAN: 2.5GbE LAN yongası
  • Depolama: 1 adet PCIe 4.0 M.2 slot. 2 adet PCIe 3.0 M.2 slot, 6 adet SATA 6 GB/s
  • PCI Express X16: 2
  • PCI Express X1: 2
  • Giriş Portlar: 1 adet, USB Type C (3.2 Gen 2 destekli), 1 adet Display Port, 5 adet USB 3.2 Gen 1, 2 adet USB 2.0, 1 adet USB 3.2 Gen 2 Type A, 6 X ses girişi.

ustun performans tasarim editor tavsiyesi odul 2021

Evet artık Cesper Excalibur E600 incelememizde işlemci ile devam etmek istiyorum.

İşlemci: Intel Core 11.Nesil i9-11900K

Yakın zamanda piyasaya çıkan çok iddialı bir işlemci. Adeta Intel’in hadi şu yarışa geri dönelim dediği bir işlemci modeli. Daha önce 11.nesil H serisi işlemciler için detaylı bir yazı paylaşmıştık. Tüm yazılımsal artıları ve performans artılarını görmeniz adına o yazıya aşağı link vereceğim. Biz gelelim Intel Core 11.Nesil i9-11900K özelinde nasıl özellikler olduğuna.

Kaçırmayın: 11.Nesil Intel Core H Serisi Mobil İşlemciler Neler Getiriyor?

Casper Excalibur E600

Performans ve Genel Yapı

Güncellenmiş Rocket Lake-S serisine dayanan yeni işlemci, yine 14 nm üretim sürecinden çıkıyor. Bu kez çekirdekler kısmında Cypress Cove çekirdeklerine geçilmiş durumda ve bu yeni çekirdek yapısı, çok yüksek performanslara ulaşılmasını sağlıyor. Saat hızı konusunda 5.3 GHz gibi bir değere kadar çıkılabiliyor.

Toplamda 8 çekirdek ve 16 iş parçacığı sunan Intel Core 11.Nesil i9-11900K işlemcisinin temel frekansı ise 3.50 GHz olarak belirlenmiş. Ancak dediğimiz gibi yük altında işlemci, 5.30 GHz seviyelerine kadar çıkabiliyor.

Önbellek kısmında ise seri 16 MB Intel Smart Cache önbelleği ile geliyor ve yüksek performans konusunda iddialı bir teknoloji. Eski nesle göre performansta %19’lık bir artış söz konusu. Render gücü ve genel işlem gücü çok daha iyi. İşlemcinin TDP değeri ise 125W olarak açıklanmış.

Bir Not!!!: Burada Intel Core 11.Nesil i9-11900K için bir detaya yer vereceğim. Testlere ve özellikle render değerlendirmelerine baktığımızda, işlemcinin yük altında biraz fazla güç tükettiğini görüyoruz. Bu bir sorun ya da ufak bir eleştiri olarak kalsın. Sonrasında detaylı testleri değerlendiririz.

Casper Excalibur E600

Grafik Birimi Konusunda Nasıl?

Casper Excalibur E600 incelememizde zaten ilk kısımda güçlü bir sistemden söz ettiğimizi vurguladım ve gördüğünüz gibi işlemci o gücü sonuna kadar göstermekte. Intel Core 11.Nesil i9-11900K grafik biriminden de söz edelim. İşlemcide Intel Graphics 750 serisi grafik birimi yer alıyor. 350 MHz taban frekansı sunan grafik birimi maksimum frekans değerinde 1.30 GHz seviyelerine kadar çıkıyor. 4K desteği tabii ki var ve desteklenen ekran sayısı 3 olarak belirlenmiş.

İşlemci güçlü mü güçlü başarılı mı başarılı. Sadece belki güç tüketimi biraz yüksek gelebilir. Bunu işlemciyi ayrıca incelediğimiz zaman ele alacağız ve göreceğiz neler var neler yok. Hadi hızlanalım ve teknik detayları verip ekran kartına göz atalım.

11.nesil Intel Rocket Lake S 2

Intel Core 11.Nesil i9-11900K Teknik

  • Çekirdek Sayısı: 8
  • İş Parçacığı: 16
  • Temel seviyede frekans: 3.50 GHz
  • Maksimum seviyede frekans: 5.30 GHz
  • TDP: 125W
  • Önbellek: 16 MB Intel Smart Cache
  • RAM Desteği: 128 GB, DDR4-3200 MHz
  • Grafik Birimi: Intel Graphics 750

Ekran Kartı: GIGABYTE AORUS GeForce RTX 3060 ELITE 12GB

Anakart modelinde nasıl üst seviye bir tercih yapılmışsa, ekran kartı konusunda da üst seviye bir tercih yapılmış. Tamam bir RTX 3090 ya da RTX 3080 değil ama GIGABYTE, kartı çok güzel özelleştirmelerle zenginleştirmiş. Zaten RTX 30 serisinin ne kadar güçlü olduğunu söylemeye gerek yok.

Casper Excalibur E600 7 e1624466046851

Tasarım

Neonpunk tarzı tasarım var. Ne kadar neonpunk ne kadar değil size de sorayım. Yorumlarınızı görelim. Oldukça kalın olan kart, ön kısımda yana yana 3 fanla geliyor.

RGB aydınlatmalı olan bu fanlar üzerinde AORUS yazısı ve logosunun yer aldığını görüyoruz. Siyahın asaletini gösteren ekran kartının üst kısımda da AORUS yazısı RGB olarak aydınlatılmış. RBG Fusion 2.0 ile istediğiniz özelleştirmeleri de yapabiliyorsunuz. İsterseniz 9 farklı efektten birini de seçebilirsiniz.

  • Dalga
  • Nabız
  • Renk Değişimi
  • Renk Döngüsü
  • Statik
  • Flaş
  • Çift Flaş
  • Gradyan
  • Göz Kamaştırıcı

Efektlerinden birini de seçebilirsiniz. Güzel görüntüler elde ediliyor söyleyeyim. Kartın ön yüzü böyleyken arka yüzünde ise metal bir plaka ve hava akışı için önemli olan bir ızgara bölümü olduğunu hatırlatmak isterim.

PCB Tasarımı!!!!Bonus: Bunlar son kullanıcıyı çok ilgilendiren kısımlar değil. Daha doğrusu göz önünde olan kısımlar değil ama Casper Excalibur E600 içerisinde yer alan ekran kartını yakından tanıyın, GIGABYTE AORUS GeForce RTX 3060 ELITE modelini daha iyi bilin diye ekliyorum.

Tam otomatik üretim süreci denen bir üretim süreci sayesinde devre kartlarında hatasız ve kullanıcı dostu üretim yapılıyor. GIGABYTE AORUS GeForce RTX 3060 ELITE bu hatasız modellerden biri. PCB yüzeylerinde oluşan keskin lehim konektör çıkıntıları engelleniyor. Kartı yerleştirirken elinizi kesebileceğiniz bu keskin çıkıntılarla karşılaşmıyorsunuz.

Performans ve Teknik Özellikler

Casper Excalibur E600 bir oyuncu serisi bilgisayar. Ekran kartının performansı bizim için çok önemli. GIGABYTE AORUS GeForce RTX 3060 ELITE özelleştirilmiş serisi de istediğimiz performansı veriyor.

Zaten kartta Nvidia Amper mimarisi olduğunu biliyoruz. 2.nesil RT çekirdekleri ve 3.nesil Tensör çekirdeklerinin de yer aldığı seride, 3584 CUDA çekirdeği de görev başında. Başarısını gösteren ekran kartı bellek kısmında ise 12 GB GDDR6 bellek kullanıyor.

Casper Excalibur E600

Dikkat edin GDDR6X değil. GDDR6 bellek var. Zaten referans modele sadık bir yapı. 192 bit bellek veriyolunun olduğu ekran kartında bellek bant genişliği ise 360 GB/sn. Kart PCI-E 4.0 X16 yuvası için de uyumlu.

Hatırlayın anakart kısmında bu bölümün olduğunu söylemiştik. Saat hızı kısmında ise referans model 1777 MHz değerlerine ulaşırken GIGABYTE AORUS GeForce RTX 3060 ELITE, 1867 MHz değerlerine ulaşıyor. Yani performansı çok daha iyi. E tabii ki özelleştirilmiş olan bir seri.

Soğutma Performansı

GIGABYTE AORUS GeForce RTX 3060 ELITE nasıl oluyor da referans modele göre daha hızlı ve sorun yaratmıyor? İşte soğutma performansının başarısından kaynaklanıyor. Seride WindForce 3X soğutma sistemi denen özel bir soğutma sistemi var. Tam bir uyum içerisinde çalışan başarılı bir soğutma sistemi.

Casper Excalibur E600

Fanlar: Özel olarak tasarlanmış bıçak yapısına sahip olan fanlar, hava akışını en iyi şekilde yönlendiriyor. Amaç, sıcak havayı kartın dışına atmayı sağlamak. Fanlarda şöyle bir şey de var, sonuçta bunlar bitişik fanlar. Arada bir hava akış stratejisi oluşturmak lazım. Bir yerden sıcak havayı dışarı atmaya çalışırken diğer taraftan diğer fana sıcak hava vermek mantıksız.

Bunu çözmek için dönüş yönü ayarlaması yapılmış. İki yanda yer alan fanlar saat yönü tersine dönüyor. Orta kısımda yer alan merkez fan, (logonun üzerinde yer aldığı) ise düz dönüyor ve çok iyi bir hava akışı sağlanıyor.

Casper Excalibur E600

3D aktif Fan: Biz daha önce bu özelliğe bakmıştık ve sizle paylaşmıştık. Ama yine de ekleyeceğim. Casper Excalibur E600 alacaksanız ve bize gelen sistemi tercih edecekseniz bunu da bilmeniz lazım.

Fanlarda 3D aktif sistemi var. Yani diyelim ki sistemde aşırı yük yok ve GPU rahat. O zaman ek güç harcamaya ve fan döndürerek ses yapmaya gerek yok. Sistem otomatik olarak fanları kapatıyor. Yeniden yük altına mı girildi? O zaman fanlar açılıyor.

Casper Excalibur E600

Arkadaki Soğutucu: Tasarımda söylemiştik. Arka metal yüzeyde bir ızgara var. Tabii ki bu kısım boşa değil. Hava akışının sağlanması açısından önemli.

Casper Excalibur E600

Isı Boruları: Bana sorarsanız Casper Excalibur E600 modelinde hangi oyunu oynarsanız oynayın ısı sorunu yaşamayacaksınız. En azından ekran kartı açısından. Çünkü fanlara ek bir de ısı boruları ile soğutma artısı var. GPU ile direkt olarak temas eden saf bakır ısı boruları, ısının daha hızlı dağılması ve GPU biriminin soğuk kalmasını sağlıyor.

Soğutma için bu kadar yeterli. Şöyle bir düşünelim bilmeniz gereken ne kaldı? Evet göstergeler. 🙂

Casper Excalibur E600

Güç Göstergeleri!! Bence çok önemli: Kart için zaten bir yazılım sunuluyor. RGB için de yazılımınız var, kart değerleri kontrol için de yazılımınız var. Fakat bir de kart üzerinde güç göstergeleri yer almakta.

Çok önemli bir detay dostlar. Diyelim ki güç kaynağında bir anormallik yaşanıyor. İşler doğru gitmiyor. Bir sıkıntı var.

Bu durumda alt uyarı ışıkları yanıp sönüyor ve kart bir nevi oyuncuları bu şekilde uyarıyor. Nasıl bir uyarı olduğuna ilişkin görsel ekliyorum.

Ekran Kartı Teknik Detay

  • CUDA çekirdek: 3584 CUDA
  • 2.nesil RT Çekirdekleri: Var
  • 3.nesil Tensör Çekirdekleri: Var
  • Bellek: 12 GB GDDR6
  • Soğutma: WindForce 3X
  • Saat hızı: 1867 MHz
  • Bellek yolu: 192 bit

Casper Excalibur E600 incelememiz için ekran kartımızı da bitirdik. Hadi RAM’lerden yola devam.

RAM Seçimi: 64GB Ballistix 3600MHZ RGB RAM

Render sevenler burada mısınız? Güzell 🙂 Yeter mi yetmez mi sorusuna geçmiyorum bile. Alın size 64GB Ballistix 3600MHZ RGB RAM diyorum. Crucial tarafından sunulan RAM’ler oldukça başarılı modeller ve Casper Excalibur E600 serisini üst segmente taşıyan detaylar arasında.

Casper Excalibur E600

Tasarım: RAM üzerinde alüminyum kapaklar bulunuyor. Isı dağılımına doğrudan etki eden bu kapaklarda kırmızı, siyah ve beyaz renk seçenekleri var. Bize gelen kasada kırmızı kapaklar kullanılmış. RAM üzerinde yer alan RGB aydınlatma ise 8 bölgeli ve RGB Fusion 2.0 ile tam uyumlu.

Performans: XMP 2.0 destekli olan RAM serisi, 3600 MHz değerinde. CL 16 değerine sahip olan RAM’ler tabii ki DDR4.

Casper Excalibur E600

Render severleri de memnun ettiysek artık çok fazla depolama alanı istiyorum diyenleri memnun edelim. 🙂

Depolama Seçimi: Crucial P2 2280 2TB NVME M.2 SSD

Bize gelen sistemde yer alan SSD, tam 2 TB kapasiteye sahip olan bir SSD. Call of Duty Warzone güncelleme boyutlarından bıktın mı? Oyunu silmeyi mi düşünüyorsun? İşte sana çözüm. 2 TB alanda istediğin gibi takıl. Şimdi Call of Duty düşünsün. 🙂

Casper Excalibur E600

SSD sadece depolama alanı açısından iyi değil. Bunun yanında okuma ve yazma hızları da gayet iyi. PCIe Gen3 x4 destekli SSD, 2400 MB/s maksimum okuma hızı ve 1900 MB/s maksimum yazma hızı sunuyor.

Tamam az kaldı. Birkaç detay sonra incelememizi bitireceğiz. Ama düşünüyorum da hala aklınızda soru işaretleri olabilir. Casper Excalibur E600 sıvı soğutması, kasası ve güç kaynağından da söz ederek bu soruları sıfırlayacağız.

Soğutucu: Casper Excalibur E600 – 240 mm  Sıvı Soğutucu

Soğutma konusunda Casper kendi çözümlerini sunmuş. Seride 240 mm kapalı sıvı soğutma kullanılmış. Casper imzalı olan sıvı soğutma, 120 mm iki adet fana sahip. Fanlar RGB aydınlatmalı ve gayet şık duruyor.

Casper Excalibur E600

Sıvı pompası kısmında ise yine RGB aydınlatma kullanılmış ve bu kısma bir de Casper yazısı tutturulmuş. Gerekli mi derseniz, kasa içi ekosistem için güzel bir detay olmuş. Bir de şu var ki sonuçta Casper’ın kendi oluşturmuş olduğu bir sistem. Tabii ki adını sergileyecektir.

Kasa: Casper Excalibur E600 Kasa ve Güç Kaynağı

Şimdi gelelim kasamıza. Kasamız ne çok abartılacak bir tasarıma sahip ne de öyle çok basit bir tasarıma sahip. Yanda bir temperli cam kullanılmış. Bu temperli cam kısmı kasanın içinin rahat görülmesini sağlıyor ve adeta bir pencere gibi. Pencere gibi diyorum çünkü alt kısımda belli bir yükseklik bırakılmış. Bana kalırsa bu kısım biraz daha revize edilebilirdi. Temperli cam alanı evet güzel ve içeriyi gösteriyor ama bir tık daha geniş olsun isterdik.

Casper Excalibur E600

Ön kısma baktığımızda ise Excalibur yazısını ve logosunu görüyoruz. Önde başka bir hareket kullanılmamış. Düz yapı var. Havalandırma alanı ise bu öne doğru uzayan düz yapının hemen yanlarına eklenmiş.

Yan kısımlara eklenen ızgaralar, soğutma performansına etkili olacaktır. Ama burada da ufak bir eleştiri getireceğim. Sanki ön kısım mesh olsa daha iyi olurdu. Tamam soğutma performansından söz ettik ama mesh yapı hem göze hitap ediyor hem de ek bir hava akımı sağlıyor.

Casper Excalibur E600

Bunun dışında ön kısımda 2 adet RGB’siz fan yer alırken arka kısımda da 1 adet RGB’li fan yer alıyor. Zaten ön kısımdaki fanlar gözükmediği için RGB kullanmak çok mantıklı değil. Ama bu açığı gidermek için kasanın hemen üst bağlantı kısmına bir RGB şerit eklenmiş. Yeterli mi size bırakıyorum.

Üst kapak kısmına çıktığımız zaman ise hafif dışa çıkık yapıyla beraber bağlantı portlarına yer verildiğini görüyoruz. Başlat tuşu, reset tuşu, kulaklık ve mikrofon girişleri dışında bu alanda 4 adet USB girişi de yer alıyor. Ayrıca burada bir de ek tuş var.

Casper Excalibur E600

Bu tuş sayesinde hem sıvı soğutucu fan için hem arka kısımda yer alan fan için hem de öndeki LED şerit için renk değişikliği yapılabiliyor. Kasada yer alan güç kaynağı ise 850W PSU. 80+ Gold PSU, tüm sistem için yeterli bir performans gösteriyor.

Casper Excalibur E600 25

Casper Excalibur E600 serisi için bileşen kısmını bitirdik. E böyle bir sistem toplanmış oyun testleri yapılmaz mı? Tabii ki yapacağız. Hemen oyun testlerine geçiyoruz.

Casper Excalibur E600

Casper Excalibur E600 İncelemesi Oyun Testleri – (Yukarıda özelliklerine yer verdiğimiz bize gelen cihaz için geçerli. )

 

PUBG (2K – her ayar ultra seviyesinde)

Casper PUBG e1624466613271

CS:GO ( 2K – en yüksek ayarlar)

CS GO e1624466638594

RUST (2K – en yüksek ayarlar)

Casper Excalibur E600

BattleField 5 (2K – Ultra ayarlar, DLSS açık)

Casper Excalibur E600

Control (2K – Ultra ayarlar, DLSS kapalı, RTX kapalı)

Casper Excalibur E600

Control (2K- Ultra ayarlar, RTX açık)

Casper Excalibur E600 RTX acik e1624466739286

Death Stranding ( 2K – En yüksek ayarlar, DLSS açık)

Casper Excalibur E600 death e1624466762687

Casper Excalibur E600 İncelemesi Genel Yorum

Sistem için sona geldik. Oyun testlerini de yaptık. Şunu söyleyebilirim ki gerçekten oyuncuları üzmeyecek bir PC. Eksik yanları yok mu tabii ki var ama genel değerlendirmede yorumumuz olumlu olurdu. Özellikle GIGABYTE’ın ekran kartı ve anakartı sistemde fark yaratmayı başarmış. Sonra 2 TB SSD artısı gibi güzel dokunuşlar var. Tabii ki bu biraz da seçime kalıyor.

Casper Excalibur E600

Artıları

  • Bize gelen model için konuşacak olursak bileşenler başarılı.
  • GIGABYTE anakart ve ekran kartı fark yaratıyor.
  • RGB aydınlatma konusunda yeterli bir sistem.
  • Oyun performansı iyi.
  • İşlemci çok iddialı ve renderlerda çok işinizi görür. Belki biraz fazla güç tüketir ama onu da ekleyeyim.
  • Ekran kartı için kasada ekstra braket yer alıyor.

Eksileri

  • Yani kasa tasarımı bana göre revize edilebilirmiş. Ön kısımda hem biraz daha hareketli, canlı bir tasarım hem de mesh yapı olabilirmiş.
  • Belki soğutma performansı açısından daha iyi bir sıvı soğutucu ya da ek artılar sunulabilirdi.

Evet değerli takipçi, bitti sandıysan bitmedi. 🙂 Casper Excalibur E600 incelemesi için sona geldik ama sorabileceğiniz bazı soruları da çıkardık. (hatta çoktan gelen sorular var. 🙂 ) Bunlara da kısa kısa cevap vereceğiz.

Casper Excalibur E600 İncelemesi Soru Cevap

 

Alırken İstediğim Özelleştirmeyi Yapabilir miyim?

  • Evet. Casper istediğiniz özelleştirmeleri yapmanıza izin veriyor. İşte RAM çok geldi değiştir, az geldi arttır, depolama alanını değiştir gibi gibi özelleştirmeleri yapabilirsiniz. Sınır, siz ve bütçeniz.

Ekranda Gördüğüm Klavye ve Mouse Beraber Geliyor mu? 

  • Evet geliyor. Casper kutunun içerisinde, görsellini gördüğünüz klavye ve mouse modelini de gönderiyor. Bahsi geçen klavye ve mouse için görsel ekliyorum.

Casper Excalibur E600

WiFi Desteği Var mı?

  • Neden olmasın. 🙂 Intel Wi-Fi var. Gayet performanslı. Kutunun içerisinde antenler de çıkıyor.

Kasa Toplu Olarak mı Geliyor?

  • Evet. Özelleştirmeleri yapmış olsanız bile Casper kasayı toplayıp öyle gönderiyor. Aslında sadece masaüstü için değil de laptop modelleri için de bu geçerli.

Yine sormak istediğiniz sorular olursa, yorum atın yeterli. Soruları cevaplayacağız. Umarım keyif almış ve sorularınıza cevap bulmuşsunuzdur. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ediyorum.

Oğulcan Özsezgi
Oğulcan Özsezgi
Yeni teknolojileri incelemeyi seven, bilgisayar aşığı, boş zamanlarında 3D modelleme ile uğraşan bir yandan da aktif olarak editörlük yapan bir genç. :)

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler