Cuma, Nisan 26, 2024

2020 Yılı Yapay Zekaların, Şirket Panellerini Öldürdüğü Yıl Olacak

Paylaş

silkroad gaminggentr

Gösterge tabloları verilere eşit değildir.

Son 20 yıldır, işletmeler gösterge panoları için zora düştü. Operasyonel olarak sağlam ve veri odaklı bir iş haline gelmenin kolay başlangıcıydı. Eğilim arttı ve şimdi yönetim kurulu üyeleri ve yöneticiler üç aylık raporların bir parçası olarak etkileşimli işlevler ve keşfedilebilir veriler bekliyor. 

İş unvanı hemen hemen her şey olabilir analist, bu yükselen gelgitin bir parçasıydı. Ancak, şirketlerinin politik ortamına ve teknoloji tercihlerine bağlı olarak, bireysel yolları kaba veya kolay, stratejik veya büro, yaratıcı veya sıkıcı olabilir.

Tüm bunlar, gösterge panellerinin ölmeye başladığı 2020 yılında değişecek.

Her işletmenin bir hız göstergesi olmalıdır. Yaktığınız kaynakları ve sonuç olarak ulaştığınız hızı bilmelisiniz. Ancak günümüzde “veri” ve “gösterge paneli” nin birbirinin yerine kullanılması en iyi ihtimalle aşırı basitleştirmedir. Gösterge tabloları bir iş devrimi sağlamaz.

Gösterge tabloları tek başına kısalır:

  • Analistlerin bunları nasıl bir araya getirdiği ile iş birimlerinin hedefleri nasıl takip ettiği arasında yapılan araç değişimlerine bağlı olarak sonsuza dek inşa etmek.
  • Tek seferlik bir karara hizmet eden yinelenen gösterge tabloları gibi, karar vermekten yararlanmadıkları alanlarda ihtiyaç duyulmadıkları yere gitmek.
  • Görüntüleyenlerden onları tekrar ziyaret etmelerini ve zaman içinde kesintisiz dikkat göstermelerini istemek.
  • Doğal analiz ve rehberlik sağlamamak; “ne” değil, “neden” değil.

Bir zamanlar, bir grubun kontrol panolarını neler olup bittiğine dair sonuçlara varması için gözden geçirmesi gerekiyordu ve bu toplantıda neden hakkında sorular sormaya başlıyor. Ancak insanlar nedenini anlamaya çalışmak için aynı aracı kullanırlar (ve başarısız olurlar) ya da vazgeçip bunun yerine sezgiyi kullanırlar. Bir çekiç (gösterge tablosu) olduğunda, her şey bir çiviye benziyor.

Verilerin yaratıcı doğasını geri kazanması ve bir iş stratejisi ve yeniden icadı kaynağı olması için, gösterge tablosunun ötesine geçmemiz gerekiyor. Gösterge tabloları, her zamanki gibi işi yönetenler için güvenlik battaniyesi ise, daha iyi bir yol nedir?

Birçoğumuz zaten bir sonraki iş zekası dalgasına hazırlanıyoruz. Metrikleri ölçmek ve birbirleriyle ilişkilendirmek için kod yazarak verilerimizi iş mantığına eşleriz. Verilerin iyi olduğundan emin olmak için KG’yi uygulamaya koyduk. Bugün bu adımları gösterge tablolarının hizmetinde atıyoruz, ancak aynı çaba bizi bunların ötesine taşıyabilir.

İyi yapılandırılmış ve iyi tanımlanmış metrikler, yapay zekanın neyin önemli olduğunu öğrenmesi için akıllı uyarılar sağlayabilmesi için mükemmel bir eğitim yeridir. İş bilgilerini “çekmek” yerine “itmek” yapacak temel budur. Doğru içgörü ve eylemden uzaklaşabilecek aşinalık yorgunluğunu ve estetik tartışmaları azaltma şeklimizdir. Hız ölçerinizi ve gaz göstergesinizi tamamlamak için akıllı “motoru kontrol edin” ışığıdır.

Bu 2020 ve sonrası için ne anlama geliyor?

Bu noktada, gösterge panoları ile yaşamak imkansızdır ve onsuz yaşamak da imkansızdır.

2020, AI’nın yaklaşımımızı gerçekten değiştirdiği ve işletmelerin bu daha az önemli panoları makine tarafından izlenen uyarı sistemlerine daraltmasına izin veren yıl olacak. Uygun görünürlüğü görmeye başlayacağız: tekrarlanan insan izlemesi yükü olmadan verilen bir görüş.

Sonuç olarak, analitik aklımızı daha önemli sorulara (“ne” yerine “neden”) çevireceğiz. Akıllı şirketler birkaç temel metriğe odaklanacak ve zamanlarının çoğunu bu daha derin analizlere harcayacağız.

İş piyasası için de sonuçlar vardır: daha fazla işlevsel temel veri okuryazarlığı gerektirecek, daha fazla yönetici zamanında içgörü ile daha büyük etki kazanacak, analitik becerileri benimsemeyen işçiler geri planda kalacak. Gizlilik ve güvenlik görevlileri yeni endişeler ile karşı karşıya kalacak. Analistler için rol, gösterge tablosu oluşturucu ve değiştiriciden daha az olduklarında ve gerçek değişimi yönlendiren kritik iş sorularının çoğunda ele alındıkça büyüyecek.

Bugün, AI sihirli bir mermi değil, briar yamasından çıkılabilir bir yol sağlıyor. Tüm sorunlarımızı çözmeyecek, ancak bizi veri kaosundan çıkaracak ve insanın akıl yürütme yeteneğinin kilidini açacaktır.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler