Cuma, Temmuz 26, 2024

8 Vezir Problemi Nedir ? ( 8-Queen’s Problem )

Paylaş

silkroad gaminggentr

Merhabalar, bugün 8 Vezir Problemi olarak bilinen mantık sorusu diyebileceğimiz problemi detaylandırıp birkaçta çözüm sunacağım.

8 Vezir bulmacası ilk olarak 1948 yılında profesyonel satranç oyuncusu olan Max Bezzel tarafından ortaya atılmıştır. Yıllar içerisinde Gauss gibi önemli matematikçiler tarafından incelenen problemi ilk çözümü 1950 yılında Franz Nauck tarafından sunuldu. Ayrıca Franz Nauck problemi n*n lik tahta üzerinde genelleştirerek n vezir problemi haline de getirmiştir.

Problemin Tanımı: 8 Vezir bulmacası 8*8 satranç tahtası üzerinde 8 vezirin birbirini yemeyecek şekilde konumlandırılmasıdır. ( Aynı satır, aynı sütun veya aynı çarpraz sırada iki veya fazla vezir bulunamaz.)

Problem ortaya atılıp çözülmüş olsada Yapay Zeka alanının yükselişe geçtiği dönemde problemi bilgisayarlara çözdürme, n*n lik tahtanın kaç çözümü vardır?, birbirini yiyecek vaziyette konumlanmış vezirleri en az kaç hamlede çözüme kavuşturabiliriz gibi sorularla beraber tekrar önem kazanmıştır. Bilgisayarlara uygulanmak için birçok algoritma geliştirilmiş denenmiş ve en öne çıkan algoritmalar ise Back Tracking Algorithm(Geri İzleme Algoritması), Forward Checking Algorithm(İleriyi Yoklama Algoritması), Minimum Conflicts Algoritm(En az Çelişki Algoritması)  olmuştur. Algoritma detaylarına girmeyeceğim, küçük bir araştırma ile çalışma mantıklarını bulabilirsiniz.

Problemin Çözümü: 8*8 satranç tahtası için 92 farklı çözüm bulunmaktadır. Aşağıda farklı vezir sayıları için kaç farklı çözüm olduğunu görebilirsiniz.

Screenshot 1 1

Örnek Çözümler:

8 vezir problemi

 

eight queens 27368514

 

İsmail Dikmen
İsmail Dikmen
Türkiye'nin sektörel birçok kurumsal ajans ve firmalarında dijital pazarlama, e-ticaret sorumlusu olarak çalışmaktadır/çalışmıştır. 5 yıllık sektör deneyimi bulunmaktadır.

Yorumlar

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler