Cumartesi, Nisan 20, 2024

Dosya boyutlarını % 35 oranında azaltan Google açık kaynaklı JPEG kodlayıcı

Paylaş

silkroad gaminggentr

Birçok resim depolayan, işleyen veya sunan bir uygulama ya da site oluşturuyorsanız, Google‘ın yeni dosya sıkıştırma algoritmasını uygulamayı düşününebilirsiniz. Bu algoritma, JPEG dosya boyutlarını diğer yöntemlerden yüzde 35 oranında azaltmayı taahhüt eder.

Guetzli nasıl çalışıyor ?

Deyim yerindeyse bu algoritmaya Guetzli deniyor. Mevcut tarayıcılar ve görüntü işleme araçlarıyla çalıştığı gibi Google algoritmaların dosyaları sıkıştırarak daha kötü görüntülerle sonuçlanabileceği sıkıştırma işleminin kuantizasyon aşamasını hedefleyerek görüntü kalitesinden çok ödün vermeden küçük dosya boyutlarını mümkün kıldığını söylüyor.

Ancak, Guetzli’nin diğer seçeneklerden daha yavaş olduğunu belirtmek gerekir. Psiko-görsel modeli, “daha basit renk dönüşümleri ve ayrık kosinüs dönüşümü ile ulaşılabilir olanlardan daha ayrıntılı ve kusursuz bir şekilde renk algılama ve görsel maskeleme yaklaşımına” dayanıyor ve Guetzli’nin kullandığı arama algoritması libjpeg gibi alternatiflerden daha yavaş oluyor.

guetzli 02 pch

guetzli 01 pch

Şimdi daha iyi anlaşılabilmesi için sizlere yukarıdaki örneklerde durumu özetlemeye çalışacağız. Solda sıkıştırılmamış orijinal resmi, ortada libjpeg ve sağda Guetzli‘nin sonucunu görebilirsiniz.

Google’ın çözümünün her iki örneğe nazaran daha iyi iş çıkardığını anlayabilirsiniz. JPEG kodlayıcı açık kaynak kodludur, indirmek ve kendi projelerinize uygulamak için GitHub deposunda mevcuttur.

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler