Salı, Nisan 30, 2024

HDD’lerin Sonu Geliyor: Satışlar Bu Sene Düştü!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Masaüstü bilgisayarların olmazsa olmazların Hard disk satışları üst üste üçüncü yılda da tekrardan korkunç bir şekilde düşüş yaşıyor. Tüketicilerin hard disk (HDD) yerine başka teknolojilere yönelmeye başlaması ile düşmekte olan satışlar ile HDD teknolojisi tarihin tozlu sayfalarına gömülüyor gibi.

Eskiden bilgisayarların temel bileşenlerinden biri olarak kabul edilen hard diskler eski popüleritesini eskisi gibi koruyamıyorken bu durum hard disk satışlarındaki rakamlarda yansıyor. Tüketiciler SSD gibi daha modern ve hızlı flash teknolojilere yönelmeye başladı.

Trendfocus tarafından yayımlanan raporlara göre 2022 yılının ikinci çeyreğinde hard disk satışları 45 milyon birime gerilemiş. Bu durum yıl bazında incelendiği zaman yüzde 33 oranında bir düşüşün yaşandığını gözler önüne seriyor. 2010 senesindeki grafiklere baktığımız zaman yıllık 650 milyon hard disk sevkiyatı, çeyrek başına ortalama 162 milyon birim adet satış yapıyordu.

HDD teknolojisi tarihe mi karışıyor?

hdd ssd
HDD'lerin Sonu Geliyor: Satışlar Bu Sene Düştü! 2

Şirketlerden sağlanan bilgilere göre, üretimde kullanılacak hard disk talebi bu çeyrekte 2,5 milyon birime gerilemiş. Bu durumun temel sebeplerinden bir tanesinin üreticilerin hali hazırda ellerinde bulundurdukları ürünleri kullanması olarak iddia ediliyor ve buna ek olarak diğer parçaların üretimlerinde yaşanmakta olan aksaklıklar da hard disk pazarındaki düşüşü olumsuz yönde etkiliyor.

SSD ve flash teknolojilerinin yüksek okuma/yazma hızları sunması, taşınabilirliği arttırması ve HDD teknolojisi ile kıyaslandığında daha tercih edilebilir olması bu satışları sürekli olumsuz yönde etkiliyor ve etkilemeye devam edecek.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler