Cuma, Mayıs 3, 2024

Nvidia DLSS ile Oyun Performansı Katlanıyor!

Paylaş

silkroad gaminggentr

Nvidia oyunlarda performansı ve Kare/Saniye oranını arttırmak için çeşitli teknolojiler kullanıyor. Bunlara yeni güncelleme ile DLSS isimli teknolojiyi de ekledi. 

DLSS teknolojisini sadece RTX serisi Nvidia ekran kartları destekliyor. RTX serisi ekran kartına sahipseniz güncellemeyi yükleyerek DLSS teknolojisini kullanmaya başlayabilirsiniz. 

dlss 2

DLSS Nasıl Çalışıyor?

DLSS teknolojisi yapay zeka kullanılarak oyunun performansını arttırıyor. Bu teknoloji, düşük çözünürlüklü olan görüntü yapay zeka tarafından tahmin edilerek yüksek çözünürlüklü hale getirme mantığına dayanıyor. 

Oyun geliştirileri önce yüksek çözünürlükteki oyun görüntüleri bir bütün haline getirip DLSS teknolojisinin algılayacağı şekilde dosyalayıp oyun güncellemesi olarak yayınlıyor. Ekran kartı yüksek çözünürlükteki görüntüleri algılıyor ve oyunu düşük çözünürlükte çalıştırıyor. Daha sonra yüksek çözünürlükteki tükettiği enerjiden daha az enerji tüketerek size düşük çözünürlükte görüntü yerine öğrenilmiş yüksek çözünürlükte görüntüyü gösteriyor. 

Hangi Oyunlarda Çalışıyor?

Şu an için DLSS teknolojisi sadece 4K çözünürlük ile oynanan Final Fantasy XV oyununda çalışıyor. Final Fantasy XV oyununda DLSS teknolojisini kullandığınız zaman oyunun performansı %44 artıyor. Tabi bu değerler oyundan oyuna değişebilir. Aşağıdaki videodan Final Fantasy XV oyununda DLSS ve TAA teknolojisinin karşılaştırmasını izleyebilirsiniz. 

 

Şu an Nvidia’nın açıklamasına göre 1440p üstünde de bu teknoloji kullanılabiliyor. Daha düşük çözünürlükte ise bu teknoloji daha denenmedi. Final Fantasy XV oyunundan sonra 25’den fazla oyun güncelleme alarak DLSS teknolojisini destekleyecek. Bu zamandan sonra çıkacak oyunların DLSS teknolojisini desteklemesi bekleniyor

Sizce TAA mı yoksa DLSS mi daha iyi görüntü kalitesi sunuyor? Yorumlarda belirtiniz. 

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

4 YORUMLAR

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler