Salı, Nisan 30, 2024

Radikal Gazetesi ve Radikal İnternet Sitesi Neden Kapanıyor ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Radikal Gazetesi ve Radikal internet sitesinin Cuma günü kapanacağı resmileşirken, bu konu hakkında da bir makale yazmaya karar verdim diyebilirim. Bu yazıyı yazmadan önce bir kaç kez düşündük aslına bakarsanız. Koca bir 26 yıldan bahsedeceğiz birazdan, kimilerine göre “beter olsun“, kimilerine göre “emekler var olsun” kavramları havalarda uçuşurken, bir de bizden dinleyin istedik.

Radikal Gazetesi ve Web Sitesi Kapanıyor

Belki de 26 yıl önce bu yazıyı okuyan kişilerin bir çoğu yoktu veya çocuk yaşlardaydı. Kimileri de kurulduğu ilk günleri saniyesi saniyesine hatırlıyordu kim bilir.. Doğan Medya Grubu bünyesinde hareket eden ve ilk olarak Haziran 2014 tarihinde zarar ettiği gerekçesi ile yayın hayatına gazete olarak son verilme kararı alınmıştı. Ardından online tarafta Türkiye’nin ilk 45. web sitesi arasında yer alarak takipçilerine yıllardır hizmet veriyordu.

Web siteleri radikal.com.tr’nin de 25 Mart Cuma günü yayından kaldırılacağı bilgisi verilirken, Doğan Medya Grubu bu konu hakkında resmi bir açıklama yapmamıştı. Ancak görülen o ki, Radikal’de çalışan bir çok kişinin attığı tweetler ve yazar kadrolarının yavaş yavaş dağıtıldığı kesinleşmeye başladı. Yani şuan için Radikal.com.tr 25 Mart Cuma günü tamamen yayından kaldırılacak.

Neden Kapatılma Kararı Alındı ?

Radikal Gazetesi için yukarıda bahsetmiş olduğum zarar gerekçesi aynen geçerli. Ancak online tarafta böyle güçlü bir sitenin kapatılıyor olması, bazı dengeleri yerinden oynatacak diyebilirim. Şuan hali hazırda Radikal’in web sitesinde yayınlanmaya devam eden Tarhan Erdem, Cengiz Çandar, Ezgi Başaran, Altay Öymen, Ümit Kıvanç ve Oral Çalışlar’ın da bulunduğu yazar kadrosu yavaş yavaş dağıtılıyor.

Ulaşılan bilgilere göre arka tarafta “zarar ediyor” olması neden olarak gösterilirken, gazetenin bir çok muhabiri Hürriyet gazetesine aktarılacağı belirtildi. Ayrıca online tarafta haberleri giren editör ekibinden 5 kişi de Hürriyet’in web adresinde çalışmaya devam edecekler. Tabii ki bu sırada işten çıkartmalar da yaşanacak.

Olaya siyaseti karıştırmadan biz üzerimize düşeni yaparak bir “Webmaster” gözü ile analiz edelim:

Webmaster Gözü İle Radikal Analizi

Whois: Radikal web sitesinin hali hazırda aktif olarak devam eden 10 yıllık bir geçmişi bulunuyor. Whois bilgilerine ulaştığımızda Doğan Medya grubunun iletişim bilgilerini görüntüleyebilirsiniz. Yani bu demek oluyor ki, Radikal’in web sitesine günlük ortalama 60 haber giriliyor. Bunu bir yıla vuracak olursak 21 bin 900 haber eder. On yılda ise milyonlarca indeks, etiket ve haber anlamına gelir.

radikal-whois

İndeks Durumu: Radikal web adresinin şuanda hali hazırda sadece Google üzerinde 590 bin indekslenmiş URL‘si bulunuyor. Bu demek oluyor ki web sitelerinde çok büyük bir arşiv yer aldığı gibi, 590 bin adet erişilebilir link barındırmaktadır.

İpucu: Bir web sitesinin Google arama motorunda ne kadar makalesinin veya linkinin indeks aldığını görebilmek için site:siteadi.com olarak aratmanız yeterlidir.

radikal-indeks


Hiyerarşi: 
Bir web sitesini kurup, günde onlarca haber, etiket, resim veya video girmek büyük bir hiyerarşiyi zaman içerisinde inşa eder. Arama motorları özellikle haber sitelerini çok sevdikleri gibi, “özgün içeriğe sahip” bir haber sitesini günde yazdığı makaleye göre “anında indeks alabilir” duruma getirir.

Şöyle ki, Radikal bir haber yazdığında, o yeni haber yaklaşık olarak 10 saniye gibi kısa bir sürede aramalarda çıkabilmektedir.

radikal-onbellek
Böyle bir hiyerarşiyi oluşturmak yıllar alabileceği gibi, düzenli olarak makale girecek bir ekibinizin olması şarttır. Bu işi meslek edinmiş firmalar veya web siteleri bu şekilde ziyaretçilerini arttırarak reklamlar ile para kazanabilmektedirler.

Backlinkler: Bu konuyu biraz açma gereği duyuyorum. Çünkü herkes “backlink nedir ?” kavramına yakın olamayabilir. Backlink kısaca A sitesinden B sitesine referans olarak “tıklanabilir” linkler anlamına gelir. Yani biz radikal.com.tr adresine herhangi bir kelimeden link verecek olursak Google bu kelimeden bizi refere edecektir.

Zaman içerisinde almış olduğunuz “kaliteli” backlinkler sizi aramalarda üst sıralara çıkartacağı gibi, trafik artışlarınızı da aynı oranda etkileyecektir. Zira haber sitelerinin güçlü olmasındaki en büyük etkenlerden birisi de “backlink” kavramıdır.

radikal-backlink

Yukarıdaki ekran görüntüsüne bakacak olursanız, Radikal web sitesinin 5 milyon 750 bin web sitesinden referans olarak almış olduğu backlinkleri göreceksiniz. Bu çılgın bir rakam olduğu gibi, domaininizin kalitesini arttırmasındaki en önemli etkendir.

Backlinkler dofollow ve nofollow olarak ikiye ayrılmaktadır. Dofollow backlinkler arama motorlarına “git ama referans ol, bu siteye güveniyorum.” mesajı verir. Nofollow backlinkler ise “git ama referans olma, bu siteden emin değilim.” mesajı taşır. İşte Radikal web sitesinin de bu anlamda almış olduğu 4 milyonu aşkın dofollow backlinki bulunmaktadır.

radikal-backlink-2

Yukarıdaki Link Types alanına bakacak olursak radikal web sitesine 5 milyon 110 bin adet text (bir kelimeden) referans olunduğu, 4 milyon 626 bin 269 içerikten dofollow link verildiği ve 484 bin 667 içerikten nofollow link verildiği görülmektedir. İşte size Google arama motorunda otoriter olan web sitesinin kısa bir hikayesi. Devam edelim;

radikal-backlink-3

Yine yukarıdaki tabloya bakacak olursanız radikal web sitesine günde ortalama bin 500 web sitesi referans olmaya devam ediyor. Örnek olarak bugün radikal web sitesine referans olan siteleri inceleyelim:

radikal-backlink-4

Bu tabloda sadece ilk 10 adet referans backlinkleri görüyorsunuz. Kimi web siteleri radikal.com.tr’deki haberleri bot ile çekerek referans olurken, kimi web siteleri de manuel link eklemeleri yaparak kaynak gösterebiliyor. Ayrıca Radikal, Google News kayıtlı olduğu için, Google haberler servisinden de ziyaretçi çekmektedir. Bu kısma da birazdan geleceğiz.

Backlink anlamında kısaca toparlamak gerekirse Radikal.com.tr web sitesi kapandıktan sonra domain tamamen gitmeyecek tabii ki. Şahsi fikrim Radikal’i ya hürriyet web sitesine yönlendirecekler, ya da başka bir servise yönlendirerek açılmasını sağlayacaklar. Tabii ki haberler ve Google indeksleri de havaya uçmuş olacak. 

Hatırlarsanız geçtiğimiz haftalarda yazmış olduğum Zaman Gazetesi web sitesinin nasıl indekslerinin silindiğini burada sizlerle paylaşmıştım. Radikal gibi güçlü ve otoriter bir sitenin bu talihsizliklere boyun eğmiş olması verilen emekleri bir çırpıda havaya uçurabiliyor ne yazık ki.. (Bkz: Zaman Web Sitesi)

Alexa Kavramı: Alexa, dünyada ve Türkiye’de hizmet veren web sitelerini, ziyaretçilere, içeriklere ve güncelliğe göre sıralandıran bir servistir. Her web sitesinin bir ülke puanı ve global puanı bulunmaktadır. Bu puan ne kadar iyiyse, o web sitesinin arama motorlarından aldığı ziyaretçiler de o kadar fazla anlamına gelebilir.

Radikal.com.tr aşağıdaki Alexa verilerine göre dünyada 1.832, Türkiye’de 43. sırada olduğu görülmektedir. Türkiye’deki milyonlarca web sitesinden sıyrılıp, bu şekilde otoriter bir yapıda bulunmak her yiğidin yiyeceği bir harç değildir. (Webmaster anlamında)

radikal-alexa

Dmoz Kavramı: The open Directory Project olarak tanıdığımız Dmoz.org sitesi dünyada ve Türkiye’deki web sitelerini belirli kriterlere göre değerlendirerek ilgili kategorilerde yayınlanyan dizin sitesidir. Dmoz arama motorları gözünde değerli bir yapıda olduğu için, buradan alacağınız referans bir backlink sitenizin autory değerini arttırmasına yardımcı olacaktır. Radikal web sitesi de Dmoz üzerinde World: Türkçe: Basın ve Yayın: Gazeteler kategorisinde yer almaktadır.

NOT: Dmoz’a tüm web siteleri başvurabilir. Ancak her web sitesi kabul edilmez. Dmoz‘un bu anlamda ciddi kuralları bulunduğu gibi, kaydolmak emek isteyen bir süreçten oluşur.

radikal-dmoz


Google News Servisi:
Google sadece bir arama motoru değildir. Bir çok servisi ve uygulaması bulunduğu gibi, Google news adı verilen servisinde de yüzlerce haber sitesi içeriklerini yayınlayarak ziyaretçi çekebilmektedirler. Arama motoru Google‘dan ziyaretçi alabilmek için en büyük avantajlardan birisi olarak kabul edilir.

Radikal web adresi Google news kayıtlı olduğu gibi, uzun yıllardır bu serviste makaleleri yayınlanmaktadır. Buradan gelen ziyaretçiler hem alexa değerlerinizi düşürdüğü gibi, hem de sitenize daha çok ziyaretçinin gelmesini sağlar.

Radikal web adresi kapandığında Google news gibi değerli bir servisten de muaf kalarak silinecek. Şuana kadar “Radikal” kelimesinde Google News servisinde 397 bin adet içerik yer alıyor.

radikal-google-news


Şimdi Ne Olacak ?

Yukarıda anlatmış olduğum tüm bu servisler ve içerikler bir web sitesinin “can damarı” niteliğindedir. Bu servisler olmadığı taktirde web siteleri sitelerine ziyaretçi çekemez, arama motorlarında üst sıralarda çıkamaz veya sağlıklı bir indeks alamazlar.

Tüm bunlar olmadığı zaman size reklam verecek kişiler de olmaz, para kazanamaz ve ilerleyemezsiniz. Radikal.com.tr web adresi tabii ki bu sebeplerden ötürü kapanmıyor. Ancak firmanın finansal yönden zarar ediyor olması sitenin de kapanmasını gerektiriyor.

Bir webmaster gözü ile Radikal web sitesini değerlendirdik. Şuna inanarak söylüyorum ki, bu analizleri sabaha kadar uzatarak detaylandırabiliriz. Ancak “atı alan Üsküdar’ı geçmiş” kararlar çoktan verilmiş ve düğmeye basılmış. Bu saatten sonra bizlere Cuma günü Radikal.com.tr’nin kapanışını izlemek düşecek.

Radikal muhabiri İsmail Saymaz‘ın Twitter üzerinden yaptığı açıklama;

radikal-muhabiri-ismail-saymaz

Peki Ya Verilen Emekler ?

İşte burası en can alıcı nokta diyebilirim. Koskoca 10 yıldan bahsediyoruz, binlerce içerik ve milyonlarca makale. Orada çalışan gazeteciler, editörler ve alt yapı sağlayıcılarının sitenin bugünlere gelmesinde ciddi emekleri var. Örnek olarak bizler PC Hocası web sitemizi ilerletmek için sürekli çabalıyoruz, uğraşıyoruz ve sizlerin destekleri sayesinde ilerliyoruz. Ancak yıllar sonra siteler belirli bir düzene oturduktan sonra “kapanma” kararlarının alınması, o emeklerin bir çırpıda silinmesi anlamına geliyor.

Bir webmaster olarak “web sitesi tarafında” alınan bu kararlara ciddi şekilde karşı çıkıyoruz. İlk olarak Zaman web sitesi ile başlayan kapanma ve değişim süreci Radikal web sitesine de sıçramış durumda. İnternet dünyası Radikal çekildikten sonra düşmanlarına “iyi ki gitti oh bee” çektirecekken, bizlere de “yazık oldu” dedirtecek.

Verilen emekleri lütfen göz ardı etmeyelim, bizler bu içerikleri yazabilmek için arkadaşlarımız ile saatlerimizi veriyoruz. Bazı şeylerin ülkemizde “bir çırpıda” siliniyor olması gerçekten acı veriyor. Umarız bu örnek bir son olur ve bir sonraki yazımızı yine acı duyarak yazmak zorunda kalmayız.

Elveda Radikal…

 

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

6 YORUMLAR

  1. 2 Aydır sizi takip ediyorum sektörde yurt dışından makaleleri alarak Türkçe’ye çevirip copy paste yayınlayan web sitelerine yüz bin basarsınız samimiyet ile söylüyorum. Başarılarınızın devamını dilerim kardeşim. Tarafınıza bir mail gönderdim, sizlerin desteklenmesi lazım.

    • Kesinlikle katılıyorum türkiyede bu şekilde haber anlayışı olan kendisini büyük sanan bir çok site var. Pc hocasinin yeri benim gozumde bunların içerisinde farklı

  2. Muthissin Tanercim, keyifle okudum. Ancak bazı kararların alınması kolay olmuyor. Eminim onlar da olayların buraya gelmesinden önce bir çok düzenleme veya tedbir almışlardır. Son çare olarak kapanmayi on görmüşler. Radikal kaliteli ve otoriter bir siteydi, internete kaybı büyük olacak.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler