Salı, Nisan 30, 2024

Fransa, Apple’a “iPhone’ları Yavaşlatıyor” İddiası ile 25 Milyon € Para Cezası Kesti!

Paylaş

silkroad gaminggentr

2018’de başlayan bir prob nihayet sonuçlandı.

Bir Fransız regülatör, Apple’a eski iPhone cihazları yavaşlatan tartışmalı yazılım güncellemesinde 25 Milyon € para cezası verdi. Rekabet Politikası, Tüketici İşleri ve Dolandırıcılık Kontrolü Genel Müdürlüğü’nün ilk olarak AppleInsider tarafından fark edilen duyurusu, Apple’ın cezayı ödemeyi kabul ettiğini ve bir ay boyunca web sitesinde bir basın açıklaması göstereceğini belirtiyor. Para cezası, 2018 yılı başında başlayan bir soruşturmanın sonucu.

İlk önce olayı öğrenelim:

Bu tartışma ilk olarak 2017’nin sonunda, kullanıcıların iOS’un en son sürümünün eski iPhone’ların performansını azalttığını fark ettiklerinde ortaya çıktı. Öğrenildikten sonra Apple, “özelliğin” ilk olarak iOS 10.2.1 ile tanıtıldığını ve eski pillerin zamanla azalması nedeniyle beklenmedik kapanmaları önlemek için tasarlandı.

iphone xr og 201809
Fransa, Apple'a "iPhone'ları Yavaşlatıyor" İddiası ile 25 Milyon € Para Cezası Kesti! 3

Neden böyle bir güncelleme?

Sorun, bataryayı değiştirerek azaltmayı tersine çevirebileceklerini fark etmeyen ve tamamen yeni bir cihaz almak zorunda kalmayan müşterilere bunu asla iletmemesiydi. Ayrıca telefonlarını önceki bir iOS sürümüne geri alma veya özelliği devre dışı bırakma seçeneği de yoktu.

Apple’ın suçu: İhmal Yolu ile Yanıltıcı Ticari Uygulama

DGCCRF, konu ile ilgili şunları dile getirerek, Fransız makamlarının Apple’ın ticari uygulamayı ihmal ederek yanıltıcı işler ile ticari uygulama yapmasından suçlu olduğunu belirtti.

“iPhone sahiplerine, yükledikleri iOS işletim sistemi güncellemelerinin (10.2.1 ve 11.2) cihazlarının daha yavaş çalışmasına neden olacağı konusunda bilgi verilmedi”

DGCCRF
broken iphone ap img
Fransa, Apple'a "iPhone'ları Yavaşlatıyor" İddiası ile 25 Milyon € Para Cezası Kesti! 4

Apple, İtalya’dan bile ceza yemişti

Bu, Apple’ın tartışmaların ardından katlanmak zorunda kaldığı en son mali ceza. En önemlisi, pil değiştirme fiyatını bir yıl boyunca 50$ azaltan pil değiştirme programı oldu.

Hareketin 10 kat daha fazla insanın yeni pil satın alması ve eski telefonlarının ömrünü uzatmasıyla sonuçlandığı düşünülüyor. Apple ayrıca İtalyan yetkililer tarafından 5 milyon € para cezasına çarptırıldı ve tartışmalara ilişkin olarak çok sayıda dava ve Adalet Bakanlığı’ndan soruşturma yapıldı.

Özelliğin yeni cihazlarının satışını artırmayı amaçladığı yönündeki suçlamalara rağmen Apple, “iPhone’un hala kullanılabilmesi için cihazın beklenmedik şekilde kapanmasını önlemek” için tasarlandığını iddia ediyor.

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler