Cuma, Nisan 26, 2024

ABD, TikTok Hakkında Ulusal Güvenlik İncelemesi Başlatıyor

Paylaş

silkroad gaminggentr

Reuters tarafından yapılan habere göre, Amerika Birleşik Devletleri, sosyal medya uygulaması Musical.ly’nin satın alınması üzerine TikTok’un ana şirketine ulusal güvenlik incelemesi açtı. TikTok 2017 yılında Musical.ly’i satın almıştı ve satın alımdan sonra Musical.ly uygulaması isim değiştirerek TikTok oldu.

2017 yılında Çin merkezli TikTok sahibi ByteDance firması, popüler Amerikan dublaj uygulamasını ve kullanıcı tabanını 1 milyar dolara satın aldı. Geçtiğimiz sene uygulama TikTok’un bir parçası olarak tamamen yeniden markalandı.

Ancak anlaşmanın sona ermesinden bu yana, TikTok, şirketin politik içeriğini nasıl yönettiğini ve kullanıcı verilerini nasıl sakladığını sorgulayan Amerika Birleşik Devlet’li milletvekillerinden büyük bir baskıyla karşı karşıya kaldı.

Geçtiğimiz ay bir mektupta, Senatör Marco Rubio (R-FL) şirket hakkında bir soruşturma çağrısında bulundu:

“Çin’e ait uygulamaların giderek artan oranda sansür ve Çin Hükümeti tarafından hassas görülen konular hakkında sessizce tartışılmaya başlanıldı.”

Bu mektuba karşılık olarak Topluluk Partisi yanıt verdi:

Mektupta, TikTok’un Çin hükümetine saldırgan siyasi içeriği sansürlediği bildirildi. (Şirket, ılımlılık kararlarının ABD’de olduğunu ve “herhangi bir yabancı hükümetten etkilenmediğini” söyledi.)

Rubio’nun notunun hemen ardından Senatör Tom Cotton ve Senatör Chuck Schumer tarafından da inceleme çağrısında bulunuldu. Reuters haberine göre, Amerika Birleşik Devletleri şimdi ABD’deki Dış Yatırım Komitesi veya Ulusal Güvenlik etkileriyle ilgili anlaşmaları gözden geçirmekten sorumlu CFIUS aracılığı ile böyle bir inceleme başlattı.

Haber servisi, TikTok’un Musical.ly platformunu satın alırken CFIUS incelemesinden geçmediğini ve şu anda ulusal güvenlik endişeleri hakkında görüşmelerde bulunduğunu bildirdi. New York Times o zamandan beri Reuters tarafından yapılan haberi doğruladı.

Haber ile ilgili olarak: Apple, Çin’den Gelen Baskılar Sonucu Hong Kong Protestolarında Kullanılan Uygulamayı Sildi

Soruşturma, teknoloji endüstrisi olarak yoğun bir incelemeyle uğraşan şirketin, Çin sansürüyle ilgili çevrimiçi olarak yenilenen sorularla karşı karşıya kaldığı son engel. Geçtiğimiz ay kayda değer bir örnekte, Apple, Hong Kong’daki demokrasi yanlısı protestocular tarafından kullanılan bir uygulamayı platform marketinden kaldırmak için eleştirildi.

TikTok sözcüsü demeç verdi:

“Devam eden düzenleyici süreçler hakkında yorum yapamasak da, TikTok ABD’deki kullanıcıların ve düzenleyicilerin güvenini kazanmaktan daha yüksek bir önceliğimiz olmadığını açıkça belirtti. Bu çabanın bir kısmı Kongre ile çalışmayı içerir ve biz de bunu yapmaya kararlıyız.”

Zeliha Yılmaz
Zeliha Yılmaz
Teknoloji dünyasının içerisinde kaybolmuş, Radyo Televizyon bölümü mezunu yazmaya sevdalı bir girişimci.

Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler