Cuma, Nisan 26, 2024

Adil Kullanım Kotası Amerika’da Nasıl Kaldırıldı ?

Paylaş

silkroad gaminggentr

Geçtiğimiz gün çıkan haberlere göre, Amerika Birleşik Devletleri’nde Adil Kullanım Kotası (AKK) tamamen kaldırıldı. Peki Adil Kullanım Kotası‘nın kaldırılması için hangi adımlar atıldı ? Türkiye’de de aynı adımlar atılabilir mi ?

ABD’de Adil Kullanım Kotası Nasıl Kaldırıldı ?

ABD’li internet kullanıcılarının da uzun süredir AKK‘dan şikayetçi olduğu ve kaldırılması için onlarca kampanya yaptıkları ve sonuç alamadıkları biliniyor. Tıpkı Türkiye’de de olduğu gibi. Ağ tarafsızlığı kurallarına göre, ISS‘lerin trafiği tamamen bloklaması veya engellemesini (Adil Kullanım Kotası) ya da “daha fazla para ödeyene daha hızlı internet” verilmesini yasaklayan bir sistem olarak tanımlı.

Milyonlarca ABD‘li internet kullanıcısı geçen sene tıpkı bizlerin AKK için BTK’yı protesto ettiği gibi, onlar da FCC (Federal Communications Commission)’yi protesto etmiş ve bu konuda çözüm bulunulması için kuralların değiştirilmesi talebinde bulunulmuştu.

En Büyük Desteği Obama Vermişti

Bundan iki yıl önce Amerika Başkanı Barack Obama‘nın bant genişliği azaltılan ve yasaklanan internetin kaldırılması ve “açık internetin” serbest hale gelmesi konusunda konuşmuştu. Ardından Avrupa Birliği ise internet üzerinde “Ağ Tarafsızlığı” için düzenlemeler yaptı.

Türkiye Bu Konuda Ne Yapmalı ?

Öncelik olarak bu konu Change.org‘da imza toplayarak gitmiyor arkadaşlar. Ne yazık ki devlet kurumları ve özel şirketler bu kampanyaları pek baz almadıkları gibi, somut adımların atılması için karşılık bekliyorlar.

1-) ABD’li Başkan Obama’nın verdiği destek gibi Başbakan Binali Yıldırım‘ın da bu konuda destek vererek açıklama yapması gereklidir.

2-) İmzalanan veya açılan kampanyalar bir sürü koldan değil, tek bir koldan açılıp imzalar toplanılmalıdır.

3-) BTK’ya ilgili kampanyalar ve imzaların alınarak iletilmesi gereklidir.

4-) Devlet erkanları veya meclis üyeleri bu ciddi konuyu ele alması gerekmektedir.

5-) Tüketici Haklarının Korunması için Türk Telekom, Uydu Net, Turkcell Super Online, Vodafone veya diğer firmalara AKK hakkında BTK iletişime geçerek çeşitli yasaklayıcı kararların alınması gerekmektedir.

Normalde prosedür yukarıda görmüş olduğunuz gibi arkadaşlar. Ancak ülkemizde ne yazık ki işleyişler doğru ilerlemiyor. Parasını ödeyip satın aldığınız internetinizi zaten istediğiniz hızda kullanamadığınız gibi, bir de Adil Kullanım Kotası sorunu yüzünden iyice yerin dibine sokabiliyorlar.

Örnek vermek gerekirse: Sözleşmenize göre ilgili firmalardan aldığınız paketin içerisinde 16 Mbps hızınız var diyelim. Bu hız size gelene kadar sağa sola çarpıyor, kablolardan dolanıyor, darboğaza giriyor gibi pek çok bahaneler ile 6 Mbps‘ye kadar düşüyor. Hal böyle olunca siz 16 Mbps parası ödemeye devam ediyorsunuz. Birinci kazık ne yazık ki buradan giriyor.

AKK-Kota
“Matematik Bilmeyenler Matematik Öğrendi”

Adil Kullanım Kotası sayesinde matematik bilmeyen arkadaşlarımız sürekli AKK hesaplayarak matematik öğrendi, kişilerle nasıl iletişim kurması gerektiğini kavradı, her gün telekom firmalarını arayarak onlarla kanka oldu. “AKK Hesaplama” siteleri de sırf bu sayede ülkede milyoner oldu. Bunlar tabii ki iyi yanları olayların.

Fakat işin öbür tarafında internetinizin sınırlı limiti olan 50 GB kotasını aştığınızda 6 Mbps olan hızınız yer yer 1 Mbps’ye kadar düşebiliyor. Ne oldu şimdi ? Hem paranızdan, hem internetinizden, hem de AKK erken bittiyse geçirmeniz gereken onlarca güne yanıyorsunuz. Yıllardır mücadele verilen Adil Kullanım Kotası belası yüzünden kullanıcılar ne yazık ki paralarından olmaya ve istediği hizmeti alamamaya devam ediyor.

Ayrıca herkes AKK’yi Adil Kullanım Kotası olarak biliyor. Ancak Adil Kullanılamayan Kota tabiri ne yazık ki daha geçerli diyebiliriz.

“Umudumuz Hala Var”

Biz de PC Hocası olarak ilgili Devlet Erkanlarımızdan, Başbakanımızdan ve Millet Meclisimizden Adil Kullanım Kotası sorununu gündeme getirip, bu soruna kalıcı olarak bir çözüm bulmalarını rica ediyoruz. Umarız yıllardır süren bu sorun, bir sonraki yazımızda size müjde olarak geri döner. 

Selametle..

Taner AYDOS
Taner AYDOS
PChocasi.com.tr'nin kurucusu aynı zamanda hali hazırda yazmaya devam eden editörü. Boş vakitlerini teknolojik ürünler ile uğraşmaya harcadığı gibi, hem aktif çalışma yaşantısını hem de editörlük çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Yorumlar

13 YORUMLAR

  1. AKK denen şey zaten türk telekom denen tekel firmasının vatandaşları daha fazla soyabilmek ve berbat kalitesini daha fazla öne çıkarmak için yaptığı bir şeydir… Ellerinde bulunan bu diktatörlük derecesindeki tekellik alınmadığı müddetçe bu devranı bunlar böyle devam ettirirler…

    Olay sadece AKK sahtekarlığı ile bitmiyor biraz insanlarımız farkında olsa internete ödedikleri fiyatlarında gerçekten çok aşırı miktarlar olduklarını görecekler

  2. CS GO oyuncusu var bitane türk ama ABD de yaşıyor bir takımda oynuyor herneyse bir twitch yayınında konuşmada türklerle muhabbet ederken böyle bahsedildi o ne ya öyle dedi internetimi nasıl yavaşlatırlar çok saçma burda yok öyle bir şey diyor..

  3. Hocam her ne kadar AKK olayından nefret edersem edeyim bu altyapılar ile AKK olmak zorunda ki olmasına rağmen hizmetin ne kadar rezil durumda olduğunu görüyoruz. Altyapı gelişmediği sürece AKK kullanılmaya devam edlimeli. Maalesef…

    • Herkesin aynı gün yenileniyor değişen birşey olmuyor yalan alt yapı filan adil kullanım kotasini gerekli sanmalari için düzenlenmiş bir yalan dediğin

  4. Öncelikle güzel bir yazı teşekkür ederim bu ülkede zor bu tür olaylar bizden adam olmaz demiyorum ama bazı gerçekleride degiştiremeyiz en son ttnet ceo dinlediğimde adam 2 kelimeyi bir araya getiremiyor ve beklentilerimiz de karşılıksız kalıyor neyse fazla uzatmadan inşallah bazı şeyler değişir insanlar verdiği paranın karşılığını alır.Hayırlı ramazanlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir

Diğer Haberler